Το έκζεμα είναι μία πάθηση του δέρματος, η οποία μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τη καθημερινότητα του ασθενή. Τα κύρια συμπτώματα της είναι η ερυθρότητα και ο έντονος κνησμός.  Κνησμός τόσο έντονος που πραγματικά πολλές φορές οδηγεί στο τραυματισμό του δέρματος.

Το έκζεμα μπορεί να είναι ενδογενές ή εξωγενές. Το ενδογενές το δημιουργεί ο ίδιος ο οργανισμός, ενώ το εξωγενές οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες που το επηρεάζουν. Το εξωγενές έκζεμα μπορεί να προκληθεί λόγω επαφής με κάποια ερεθιστική ουσία ή λόγω αλλεργικής αντίδρασης.

Τα απορρυπαντικά, τα σαμπουάν, τα βιομηχανικά χημικά, τα αντηλιακά, το συνεχές πλύσιμο και το στέγνωμα, οι κρύες ή ξηρές συνθήκες είναι παράγοντες που δημιουργούν έξαρση της πάθησης.

Όποια και να είναι η αιτία, ένα είναι σίγουρο, το έκζεμα δημιουργεί πολλά προβλήματα στη καθημερινότητα του ασθενή και γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα με κάθε πιθανό τρόπο.

Επειδή το έκζεμα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μία χρόνια πάθηση, καλά θα είναι να στραφούμε σε φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης.

Θεραπεία για το έκζεμα, δυστυχώς, δεν υπάρχει. Γι αυτό παρακάτω σας έχω κάποια tips ώστε να βελτιώσετε τα συμπτώματα του, όταν αυτό είναι σε έξαρση.

  • Χρειάζεται εντατική ενυδάτωση. Το έκζεμα χαρακτηρίζεται από ξηροδερμία, επομένως η καλή ενυδάτωση είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη για την αντιμετώπισή του. Οι πάσχοντες πρέπει να ενυδατώνουν το δέρμα τους αρκετές φορές την ημέρα, ιδιαίτερα μετά από κάθε επαφή με σαπούνι και νερό.
  • Ένας ακόμα φυσικός τρόπος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι όταν ξέρεις ποιος είναι ο ερεθιστικός παράγοντας που το προκαλεί, να τον αποφεύγεις
  • Αλόη

Η αλόη είναι θαυματουργή στη περίπτωση του εκζέματος. Μπορείτε να πάρετε τον χυμό της αλόης απευθείας από το φυτό ή να προμηθευτείτε το τζελ αλόης από το φαρμακείο.

  • Χρήση γάζας

Η χρήση γάζας βοηθάει ώστε να διατηρηθεί η υγρασία που προσφέρει το ενυδατικό προϊόν που θα χρησιμοποιήσετε. Επίσης, η τεχνική αυτή θα σας αποτρέψει από το να ξύσετε το δέρμα και να επιδεινώσετε την κατάσταση της επιδερμίδας σας.

  • Στρες

Οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να το επιδεινώσουν, προκαλώντας εξάρσεις της πάθησης που συνοδεύονται από έντονο κνησμό. Γι αυτό για ακόμα μία φορά, η συμβουλή των ειδικών είναι ….. «be calm».

photo εξωφύλλου Krank.de

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment