Η αγάπη του παππού και της γιαγιάς είναι ευλογία για τα παιδιά. Ξεπερνά την αγάπη του γονέα, καθώς στα μάτια του εγγονού ή της εγγονής κάθε παππούς και γιαγιά βλέπουν το ίδιο τους το παιδί.

Η φράση ‘Του παιδιού μου το παιδί είναι δύο φορές παιδί μου’ άλλωστε δε βγήκε τυχαία.

Η αγκαλιά αυτή είναι αγνή, χωρίς ίχνος αυστηρότητας και προσδοκίας, καθώς όλα αυτά ανηκούν στο ρόλο του γονέα.

Η αγκαλιά αυτή είναι ζεστή, μυρίζει τις πιο γλυκιές – σπιτικιές μυρωδιές και τα χέρια που τυλίγονται γύρω σου είναι πομποί των πιο δυνατών συναισθημάτων.

Θυμάσαι τη στιγμη που έφτανες στο σπίτι των παππούδων σου;

Την ώρα που άνοιγε την πόρτα και έβγαινε ο παππούς με το πιο πλατύ του χαμόγελο για να σε σφίξει στην αγκαλιά του και λίγο πιο πίσω, η γιαγιά, που σίγουρα κάτι σκάρωνε στην κουζίνα, αναμαλλιασμένη με κόκκινα μάγουλα;

Τον παππού μου δεν τον έζησα πολύ, αλλά ευτυχώς τα χρόνια που ζήσαμε μαζί σε αυτό τον κόσμο, με είχε κοντά του και με την αγνή του καρδιά και την σφιχτή του αγκαλιά μου έμαθε ένα σωρό πράγματα, το πιο σημαντικό από αυτά, το πως να αγαπάς χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα.. Αυτά θυμάμαι..

Η γιαγιά μου όμως, που έχω την τύχη να την έχω στη ζωή μου ακόμα και θα την έχω πολλά χρόνια ακόμα, βράχο δίπλα μου σε όλα τα όμορφα και τα άσχημα, φροντίζει να μου θυμίζει τις όμορφες στιγμες που έζησε με τον παππού, στιγμές που εγώ δε θυμάμαι. Μέσα απ’ τα μάτια της βλέπω και εγω μια ιστορία αλλιώτικη από αυτή που φανταζόμουν.. Κάποτε ήταν και αυτοί νέοι, έλεγαν ψέματα στους γονείς τους για να συναντηθούν, ήταν ερωτευμένοι, έκαναν παιδιά(τους γονείς μου), έζησαν πολλά…

Όλα αυτα αν δεν μείνουν κάπου γραμμένα θα ξεχαστούν. Κανείς δε θα τα θυμάται..

Έπεσε το μάτι μου τυχαία σε ένα λεύκωμα με τίτλο ‘Παππού μίλα μου για σένα’ και ‘Γιαγιά μίλα μου για σένα;’ της εταιρείας familium και παράγγειλα αμέσως τέσσερα.

Θέλω να μάθουν τα παιδιά μου την  ιστορία της οικογένειας μας..

Άλλωστε πιστεύω ακράδαντα πως ‘Πηγαίνεις μπροστά μόνο όταν ξέρεις από που έρχεσαι’.

Τα λευκώματα αυτά θα τα βρείς στη σελίδα www.familium.gr

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment