Μία μοναδική εμπειρία είχα την ευκαιρία να ζήσω πριν από λίγες μέρες στη καρδία της αγαπημένης μου Θεσσαλονίκης.

Κάπου εκεί, κρυμμένη μέσα στα όμορφα στενά της, βρίσκεται μία πολυκατοικία, η οποία στο πρώτο της όροφο φιλοξενεί σπουδαίους θησαυρούς μιας άλλης εποχής.

Μετά από ένα πολύωρο ταξίδι, αναμονή σε αεροδρόμια και κίνηση στους δρόμους, η πόρτα του ‘Σείκιλου’ άνοιξε και βρέθηκα σε ένα ήρεμο και γαλήνιο περιβάλλον.

Στον εκθεσιακό χώρο του ‘Σείκιλου’ είχα την ευκαιρία να γνωρίσω μουσικά όργανα που οι ρίζες τους βρίσκονται περίπου 3000 χρόνια πριν. Η χέλις, η κιθαρίς, η λύρα, φτιαγμένες από απλά υλικά όπως όστρακα χελώνας, εντέρινες χορδές αλλά και ξύλα, βρίσκονταν τοποθετημένες με ευλάβεια στις προθήκες τους. Και κάπου εκεί ανάμεσα σε συζητήσεις σχετικές με ιστορία και μυθολογία, άκουσα μια μελωδία που με μάγεψε..

Μέσα από την επίσκεψη μου είχα την ευκαιρία να γνωρίσω την ιστορία της μουσικής στην αρχαία Ελλάδα, να ακούσω αλλά και να παίξω με τα αρχαιότερα Ελληνικά μουσικά όργανα, να μάθω περισσότερα για τη μυθολογία, αλλά και να προβληματιστώ σχετικά  με τη μουσική.

Ανυπομονώ να ξαναβρεθώ στο Σείκιλο, μαζί με την οικογένεια μου αυτή τη φορά, για να κάνουμε μαζί αυτό το βιωματικό ταξίδι.

 

 

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment