2/1/2020..

Μια καινούργια χρόνια ξεκάνει, γεμάτη νέες εμπειρίες, μαγικές στιγμές και δυνατά συναισθήματα που μας περιμένουν  να τα ζήσουμε και να τα απολαύσουμε, τόσο με τους κοντινός μας ανθρώπους, όσο και

ΜΟΝΟI ΜΑΣ !

Το πιο σημαντικό είναι αυτές τις στιγμές που θα ζήσουμε, όμορφες ή άσχημες, καλές ή κακές, να είμαστε σε θέση να τις αντιμετωπίσουμε με σωστό και υγιή τρόπο. Παρακάτω θα διαβάσετε ένα απόσπασμα από μια ομιλία του CEO της Google, Sundar Pichai, στο οποίο περιγράφει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σε ένα εστιατόριο, όπου δειπνούσε με φίλους, όταν έκανε την εμφάνισή της μια κατσαρίδα. Μέσα από την εμπειρία του αυτή και τη δική του ‘ματιά’, θα μας βοηθήσει να πάρουμε και εμείς κάποια μαθήματα.

Η θεωρία της κατσαρίδας

« Σε ένα εστιατόριο, μία κατσαρίδα ξαφνικά πέταξε από κάπου και κάθισε πάνω σε μία κυρία. Εκείνη άρχισε να ουρλιάζει από το φόβο της. Με ένα πρόσωπο πανικόβλητο και μία τρεμάμενη φωνή, ξεκίνησε να χοροπηδάει και με τα χέρια της προσπαθούσε να ξεφορτωθεί την κατσαρίδα.

Η αντίδρασή της ήταν τόσο μεταδοτική, που όλοι στην παρέα της άρχισαν να αντιδρούν με πανικό.

Η κυρία τελικά κατάφερε να διώξει μακριά την κατσαρίδα, αλλά εκείνη προσγειώθηκε σε μία άλλη κυρία στην παρέα της.

Τώρα ήταν σειρά της άλλης κυρίας να συνεχίσει το δράμα. Ο σερβιτόρος προχώρησε γρήγορα, για να τη σώσει. Η κατσαρίδα στη συνέχεια έπεσε πάνω στον σερβιτόρο.

Εκείνος στάθηκε σταθερός και παρατήρησε την συμπεριφορά της κατσαρίδας πάνω στο πουκάμισό του. Όταν είχε αρκετή αυτοπεποίθηση, την άρπαξε με τα δάχτυλά του και την πέταξε έξω από το εστιατόριο. »

Ο Sundar Pichai συνέχισε λέγοντας  «Πίνοντας τον καφέ μου και παρακολουθώντας όλα όσα γίνονταν γύρω μου, άρχισα να σκέφτομαι διάφορα πράγματα και να αναρωτιέμαι εάν ήταν η κατσαρίδα υπεύθυνη για όλη αυτή την βιτριολική συμπεριφορά.  Εάν, ωστόσο, ίσχυε αυτό, γιατί ο σερβιτόρος δεν επηρεάστηκε; Χειρίστηκε την κατάσταση με τρόπο που άγγιζε σχεδόν το τέλειο, χωρίς κανένα χάος.

Όχι.. Δεν έφταιγε η κατσαρίδα … έφταιγε η ανικανότητα αυτών των ανθρώπων να διαχειριστούν την ενόχληση που τους προκάλεσε η κατσαρίδα. Αυτό που αντιλήφθηκα ήταν ότι δεν είναι οι φωνές του πατέρα μου ή του αφεντικού μου ή της γυναίκας μου που με ενοχλούν…με ενοχλεί η αδυναμία μου να διαχειριστώ την ταραχή που προκαλείται από τις φωνές τους. Άρα, λοιπόν, είναι η δική μου αντίδραση που προκαλεί χάος στη ζωή μου.

Στη ζωή δε πρέπει να αντιδρούμε. Πρέπει να ανταποκρινόμαστε. Οι γυναίκες αντέδρασαν, ο σερβιτόρος ανταποκρίθηκε. Οι αντιδράσεις είναι πάντα ενστικτώδεις, ενώ η ανταπόκριση είναι αποτέλεσμα καλής σκέψης.

Άρα, κάποιος που είναι ευτυχισμένος, δε σημαίνει ότι όλα στη ζωή του είναι σωστά. Σημαίνει ότι η στάση του απέναντι στη ζωή του είναι σωστή. Σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση, θα εστίαζα στο ρόλο των σκέψεων, στη διαχείριση των συναισθημάτων μας και της αντίστοιχης συμπεριφοράς (δικής μας και των άλλων), στη διαφορά της ανταπόκρισης και της αντίδρασης. »

 

Επομένως,  αυτή την χρόνια θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στους στόχους μας  να αντιδρούμε σαν τον σερβιτόρο της ιστορίας, με ψυχραιμία και ωριμότητα σε αυτά που μας συμβαίνουν και να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε  τους φόβους και τις καταστάσεις που μας προκαλούν άσχημα συναισθήματα  κατά πρόσωπο.

Αντιδρώντας σωστά στα διάφορα γεγονότα και καταστάσεις, δεν αφήνουμε όλα αυτά τα ανεκδήλωτα συναισθήματα μέσα μας να συσσωρεύονται και να  καταλήγουν σαν μια ωρολογιακή βόμβα που…. αργά ή γρήγορα θα σκάσει.

 

 

psychology.gr

iefimerida.gr

photo από RodopiNews

 

 

 

Written by Manolis Pantazonis

Leave a Comment