H γνωριμία με τη Χριστίνα Αποστολίδη, συγγραφέα του παιδικού βιβλίου ΄Ο λύκος και η πεταλούδα΄, ήταν μια μοναδική εμπειρία.

Πρωταγωνιστές στο δικό της κόσμο είναι οι λιλιπούτειοι φίλοι μας!

Μιλώντας μαζί της ταξίδεψα σε μέρη μαγικά. Γύρω μου υπήρχαν καταρράκτες, όμορφα δάση, πεταλούδες που βόλταραν παρέα με λύκους, λουλούδια με μεθυστική μυρωδιά..

Και κάπου εκεί, χαμένη μέσα στα όμορφα χρώματα και αρώματα, έμαθα τα μελλοντικά της σχέδια!

Πως όμως ‘γεννήθηκε’ ο πονηρός λύκος της ιστορίας μας;  Με ποια κριτήρια οι γονείς πρέπει να επιλέγουν ένα παιδικό βιβλίο; Από που πηγάζει η έμπνευση της;

Ας δούμε τι έχει να πει η Χριστίνα για όλα αυτά.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Σπούδασα Επικοινωνία & Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και εργάζομαι στο χώρο του marketing. Τα τελευταία δέκα χρόνια ζω με τον Χρήστο και την κόρη μας Σοφία στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σαν «κορίτσι της πόλης», δε φανταζόμουν ποτέ τον εαυτό μου να ζει στην επαρχία, όμως τελικά απολαμβάνω τις μικρές αποστάσεις, τη γρήγορη πρόσβαση σε θάλασσες και βουνά και την ευκαιρία να γνωρίσω νέους ανθρώπους, ειδικά μέσα από την ομάδα που δημιούργησα, τις CretaMums (https://www.facebook.com/cretamums/). Αγαπώ πολύ το καλό φαγητό, το καλό κρασί, τα ταξίδια, τις τέχνες και φυσικά τις ιστορίες!

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Θα έλεγα ότι αποφάσισε άλλος για μένα! Στη Σοφία πάντα άρεσε να της διαβάζω παραμύθια, αλλά και να της λέω ιστορίες από το μυαλό μου. Έχω ακούσει την ερώτηση «θα μου πεις μια ιστορία;» αμέτρητες φορές. Κάπως έτσι άρχισα να σκαρώνω ιστορίες και κάποια στιγμή αποφάσισα να τις καταγράψω. Η αλήθεια βέβαια είναι πάντα αγαπούσα το γράψιμο –μικρή έγραφα στίχους- και τις λέξεις: με τον μπαμπά μου, που επίσης έγραφε, κάναμε πολλές συζητήσεις ψάχνοντας την κατάλληλη λέξη γι’ αυτό που θέλαμε να εκφράσουμε κάθε φορά.

Ποιες είναι οι πηγές της έμπνευσής σου;

Ετερόκλητα πράγματα θα έλεγα! Μπορεί να είναι ένα σετ από κουκλάκια ή ένα αυτοκινητάκι που θελήσαμε να ζωντανέψουμε στο παιχνίδι, κάτι που για κάποιο λόγο εξάπτει τη φαντασία της Σοφίας, των φίλων της ή και τη δική μου! Ξαναδιαβάζοντας τις ιστορίες μου, συχνά διαπιστώνω με έκπληξη ότι κάπως κατάφεραν και «τρύπωσαν» μέσα πράγματα ή χαρακτήρες που με γοήτευαν ως παιδί!

Βοήθησε λίγο τους γονείς, δίνοντας τους μερικές συμβουλές σχετικά με το πως πρέπει να επιλέγουν ένα βιβλίο για τα παιδιά τους.

Η επιλογή βιβλίου μπορεί να είναι πρόκληση για ένα νέο γονιό με λίγο διαθέσιμο χρόνο, ειδικά επειδή υπάρχουν πάρα πολλά παιδικά βιβλία και συνεχώς εκδίδονται καινούργια. Ας εμπιστευτούμε καταρχήν τις προτάσεις που θα μας κάνουν σε παιδικά βιβλιοπωλεία ή θα βρούμε σε βιβλιοφιλικές ιστοσελίδες. Σιγά-σιγά, διαβάζοντας μαζί με τα παιδιά μας, θα καταλάβουμε τι τους αρέσει περισσότερο, τι εξάπτει τη φαντασία τους και προκαλεί ωραίες συζητήσεις, τι βοηθά κι εμάς να τους εξηγήσουμε κάποια πράγματα. Μπορούμε να δανειζόμαστε βιβλία από βιβλιοθήκες ή και να ανταλλάσσουμε με φίλους για μεγαλύτερη ποικιλία χωρίς κόστος! Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αποκτούν τις δικές τους προτιμήσεις, οπότε μπορούν να συμμετέχουν στην επιλογή βιβλίων.

Πες μας δύο λόγια για το πρώτο βιβλίο σου ‘Ο λύκος και η πεταλούδα’.

Την ιστορία την έγραψα σαν δώρο για την κόρη μιας φίλης που στα δύο της χρόνια αγαπούσε πολύ τους λύκους! Επηρεασμένη νομίζω από το βαρύ κλίμα που είχε δημιουργήσει η οικονομική κρίση, ήθελα να μιλήσω για αυτά τα μικρά «θαύματα» γύρω μας που αγνοούμε καθημερινά, αλλά που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας πολύ πιο πλούσια κι ενδιαφέρουσα.  Έγραψα λοιπόν για ένα λύκο ο οποίος, όπως όλοι οι λύκοι, περνούσε όλον τον καιρό του παραμονεύοντας ζώα. Μια μέρα όμως, κυνηγώντας μια πεταλούδα, άρχισε να παρατηρεί πράγματα στο δάσος που μέχρι τότε προσπερνούσε: τη θέα από το ύψωμα, τη σπηλιά με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες, το τραγούδι του ποταμιού…

Όλοι μας μπορεί να είμαστε «λύκοι», απορροφιόμαστε από τη ρουτίνα μας και δεν αντιλαμβανόμαστε την ομορφιά γύρω μας. Όλοι μας όμως κρύβουμε και μια «πεταλούδα» μέσα μας, μια πλευρά του εαυτού μας που θέλει να ανακαλύπτει καινούργια πράγματα. Αν την αφήνουμε πού και πού να μας οδηγήσει, θα έχει σίγουρα πολλά ωραία να μας δείξει!

Ετοιμάζεις κάτι καινούριο αυτό το διάστημα;

Ω, ετοιμάζω αρκετά πράγματα! Ο λύκος και η πεταλούδα πολύ σύντομα θα γίνουν τραγούδι – μετά από τόσα χρόνια άρχισα ξανά να γράφω στίχους και μελωδίες! Συνεχίζω επίσης τις παρουσιάσεις του βιβλίου σε σχολεία, φεστιβάλ και χώρους δημιουργικής απασχόλησης, και σχεδιάζω δράσεις για παιδιά διαφορετικών ηλικιών με αφορμή την ιστορία.

Τέλος, μαζί με τον Σεραφείμ Στρουμπή, τον εικονογράφο του λύκου και της πεταλούδας, έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε πάνω στο νέο μας βιβλίο, που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2020 από τις εκδόσεις Μίνωας.»

Το βιβλίο της Χριστίνας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

 

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment