Ένα νέο βιβλίο τράβηξε την προσοχή μου το τελευταίο διάστημα λόγω του τίτλου του ‘Γονέας Ηγέτης’. Βλέποντας που λέτε τον τίτλο αυτόν στο εξώφυλλο πολλά ερωτήματα πέρασαν από το μυαλό μου.

Είναι ο γονέας ο ‘ηγέτης’ της οικογένειας;

Πρέπει να είναι;

Αν είναι η σχέση που δημιουργείται είναι μία σχέση εξουσίας;

Και πολλά πολλά ακόμα.. Μετά από σκέψη αποφάσισα να αγοράσω το βιβλίο αυτό και να δω τι ακριβώς είχε στο μυαλό της η συγγραφέας Λιάνα Λεκανίδη δίνοντας στο βιβλίο της αυτόν τον τίτλο.

Διαβάζοντας το η γλυκύτατη Λιάνα φρόντισε να μη μου αφήσει καμία απορία. Ρούφηξα τις σελίδες του βιβλίου με μία ανάσα και αμέσως σχεδόν φρόντισα να προμηθευτώ και το αντίστοιχο ημερολόγιο ‘Ημερολόγιο για γονείς’.

Με λίγα λόγια θα σας πω πως το βιβλίο αυτό είναι ένα χρησιμος οδηγός για γονείς που οραματίζονται έναν καλύτερο κόσμο. Εκπαιδεύοντας πρώτα από όλα τους εαυτούς μας, είμαστε στη συνέχεια σε θέση να εκπαιδεύσουμε και τα παιδιά μας.

Δε θέλω όμως να σας κουράσω. Διαβάζοντας το θέλησα να γνωρίσω τη Λιάνα Λεκανίδη και σας εξασφάλισα μία σύντομη συνέντευξη.

Πάμε λοιπόν να τη γνωρίσουμε και να δούμε τι έχει να μας πει η ίδια για το βιβλίο της!

Λιάνα μου θέλουμε πολύ να μάθουμε ποια ήταν η πηγή της έμπνευσης, η οποία σε οδήγησε στη συγγραφή αυτού του βιβλίου;

Η πηγή έμπνευσης ήταν εν μέσω της πρώτης καραντίνας όταν ξεκίνησε η πανδημία. Το γεγονός ότι όλα είχαν σταματήσει με βοήθησε να γράφω μέρα νύχτα απερίσπαστη από τις υπόλοιπες δουλειές. αυτό είναι ένα παράδειγμα ότι οπουδήποτε μπορεί να υπάρχει και κάτι θετικό. Φυσικά τις πρώτες ημέρες είχα πανικοβληθεί όπως όλοι, καθώς δεν ξέραμε τι θα γίνει και κυρίως βιώναμε μεγάλη οικονομική (μιας και δραστηριοποιούμαστε οικογενειακά στον θαλάσσιο τουρισμό) ανασφάλεια αλλά και αβεβαιότητα για την υγεία μας. Μέσα από τεχνικές και ενδοσκόπηση και κυρίως εστίαση στο τι θετικό μπορεί να υπάρχει,  προσπάθησα να βρω το μήνυμα πίσω από όλο αυτό και αυτό ήταν να ξεκινήσω άμεσα να φτιάχνω εργαλεία για τους γονείς. Και έτσι ξεκίνησα με τη συγγραφή αυτού του βιβλίου.

Τι θέλεις να περάσεις στους αναγνώστες σου μέσα από το βιβλίο αυτό;

Το κυριότερο μήνυμα είναι ότι όλα ξεκινάνε από εμάς. και ότι όταν υπάρχει θέληση γίνονται θαύματα. Οι περισσότεροι ξεκινάμε με το γεγονός ότι φταίει το παιδί και γενικά στη ζωή μας πάντα φταίνε οι άλλοι. Μπαίνοντας στη λογική του θύματος δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αντίθετα η ανάληψη ευθύνης μας κινητοποιεί και έχουμε πλέον τον έλεγχο της ζωής μας. Όραμα μου είναι χαρούμενα παιδιά που θα γίνουν αύριο ευτυχισμένοι και ολοκληρωμένοι άνθρωποι και αυτό θα συμβεί μέσα από εμάς τους γονείς. Με αυτό και μόνο τον τρόπο θα αλλάξουμε τον κόσμο μας προς το καλύτερο.

Στο βιβλίο σου υπάρχουν πολλές φράσεις ‘έμπνευση’ για εμάς τους γονείς. Ποια από αυτές σε εκφράζει περισότερο;

Αυτή που με εκφράζει περισσότερο είναι ότι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Χανόμαστε πολλές φορές στον υλισμό και τα στερεότυπα της κοινωνίας και ξεχνάμε ότι αυτό που μετράει είναι το ίδιο μας το παράδειγμα. Είναι οι στιγμές που θα περάσουμε μαζί και το πως εμείς φερόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μας, πως εμείς διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις. Μπορεί να πει κανείς ότι είμαστε οι coach των παιδιών μας.

Σε σχέση τώρα με το ημερολόγιο για γονείς, ποιες είναι οι αλλαγές που περιμένουμε να συμβούν στην καθημερινότητα μας από τη συστηματική συμπλήρωση του;

Οι αλλαγές θα είναι τεράστιες. Το πρώτο βήμα για την αλλαγή μας είναι η συνειδητοποίηση. Αυτό μπορεί να πάρει πολύ καιρό, χρόνια ολόκληρα που να μην βλέπουμε τι πραγματικά συμβαίνει. Μέσα από την καθημερινή καταγραφή και την εξάσκηση, βλέπουμε τεράστιες αλλαγές στη ζωή μας και στον εαυτό μας. Επιπλέον οι τεχνικές και τα εργαλεία που παρέχονται μας εξασκούν να πετύχουμε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε.

Υπάρχει κάτι άλλο που μας ετοιμάζεις;

Ετοιμάζω πολλά νέα πράγματα. Οι γονείς με τους οποίους δουλεύω αλλά και τα παιδιά είναι μία αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Ένα από αυτά είναι βιντεοσκοπημένα μαθήματα και σεμινάρια για γονείς στο site μου http://www.lianalekanidi.com έτσι ώστε να μπορούν όλοι οι γονείς να κάνουν το πρώτο βήμα, εύκολα και οικονομικά στο δικό τους χρόνο και ρυθμό μέσα από τον υπολογιστή, το κινητό ή το tablet τους. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν πολλές λύσεις ανάλογα με το τι βολεύει τον καθένα. Η αρχή μπορεί να γίνει είτε με ένα βιβλίο, ή ένα ημερολόγιο, ή ένα σεμινάριο ή συνεδρία ανάλογα με το τι μας ταιριάζει. Αυτό που έχει σημασία είναι η δέσμευση μας και οι στόχοι μας στο ποιοι θέλουμε να είμαστε τελικά ως γονείς αλλά και ως άνθρωποι.

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment