Η αγάπη μου για τα ταξίδια είναι γνωστή και με χαρά σας ανακοινώνω πως έχω καταφέρει να κάνω τα παιδιά μου ακόμα πιο φανατικούς ταξιδιώτες από μένα!

Όταν το βλέμμα μου έπεσε πάνω στο βιβλίο της Σοφίας Αλεξίου, με τίτλο ”Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα”, δε μπόρεσα να αντισταθώ, το πήρα αμέσως στα χέρια μου και άρχισα να το ξεφυλλίζω.

Η Έλλη και ο Ερμής που λέτε στις σελίδες του βιβλίου κάνουν τις βόλτες τους στην Αθήνα, σε διάφορα μέρη της Πελοποννήσου, αλλά και στα υπέροχα Ελληνικά νησιά μας και μας γνωρίζουν τα αξιοθέατα με τον πιο άμεσο και ευχάριστο τρόπο.

Όμως αρκετά σας κούρασα.

Ας δούμε τι έχει να μας πει η Σοφία για υπέροχο δημιούργημα της.

Σοφία μου πες μας, πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Πάντα υπήρχε στο μυαλό μου να γράψω βιβλία. Το γράψιμο ήταν μεγάλη μου αγάπη από πολύ μικρή ηλικία. Όταν γεννήθηκε η κόρη μου όμως αυτή η αγάπη έγινε παρόρμηση. Ήθελα τόσα να της πω, να μοιραστώ μαζί της τα πάντα για τον κόσμο, για την Ελλάδα, να τα ανακαλύψει όλα με έναν τρόπο παιχνιδιάρικο, διασκεδαστικό. Έτσι ξεκίνησα να φτιάχνω μαζί της ένα λεύκωμα διακοπών με όλες τις εκδρομές που ήθελα να κάνουμε παρέα. Το λεύκωμα όλο και μεγάλωνε και στις σελίδες του εμφανίστηκε η Έλλη, ο Ερμής που αγαπούν την περιπέτεια, ένας σκυλάκος ο Ντίνος που είναι οικολόγος και ένα μυρμηγκάκι που κάνει όλο σκανταλιές. Το βιβλίο έγινε μεγάλο, ταξιδιάρικο πήρε τον τίτλο «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» κι εστάλη στις εκδόσεις Ψυχογιός. Όταν η εκδότριά μου Δομινίκη Σάνδη μου απάντησε θετικά ένιωσα τεράστια χαρά και ευγνωμοσύνη, ένα όνειρό μου έγινε πραγματικό. Μεγάλο πράγμα να νιώθεις πως κατάφερες τον στόχο σου…

Ποιο ήταν το δικό σου αγάπημενο βιβλίο όταν ήσουν παιδί;

Αγαπημένο μου βιβλίο όταν ήμουν μικρή που αργότερα έγινε και φοβερή παιδική σειρά ήταν «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον». Οι περιπέτειες του Νιλς Χόλγκερσον της Σουηδής συγγραφέως Σέλμα Λάγκερλεφ με διασκέδαζαν πάρα πολύ και μου έδειχναν τι σημαίνει σεβασμός σε κάθε πλάσμα της Γης. Από τις σκανταλιές και την σκληρή του την καρδιά μεταμορφώθηκε σε μικροσκοπικό ανθρωπάκι και παρέα με τις αγριόχηνες ταξίδευε σε όλη τη Σουηδία πηγαίνοντας στην Λαπωνία. Έμαθε να σέβεται τη φύση, να αγαπά κάθε πλάσμα που ζει σε αυτήν και να εκτιμά τους γονείς του. Ιστορίες με καλοσύνη, τιμιότητα. Ωραία μαθήματα ζωής.

Από το θέμα του νέου σου βιβλίου αντιλαμβάνομαι ότι σου αρέσουν τα ταξίδια.

Τι είναι αυτό που απολαμβάνεις εσύ περισσότερο σε ένα ταξίδι;

Τα ταξίδια πιστεύω είναι πάρα πολύ σημαντικά και για εμάς και για τα παιδιά. Με την οικογένειά μου ταξιδεύαμε πολύ και κάθε φορά που θυμάμαι τις εκδρομές μας γεμίζω μεγάλη χαρά. Τα ταξίδια είναι ελευθερία, περιπλάνηση, χάρτες, προσανατολισμός. Έρχεσαι σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, διαλέκτους, λαούς, μαθαίνεις την ιστορία κάθε τόπου- εφόδιο που σε βοηθά να αυτοπροσδιορίσεις τη θέση σου στον χώρο και στο χρόνο. Στα ταξίδια βγαίνεις από τον μικρόκοσμό σου, μαθαίνεις να επιβιώνεις σε έναν μεγάλο κόσμο, γίνεσαι πιο προσαρμοστικός και ανοίγει το μυαλό σου. Αυτό που απολαμβάνω περισσότερο στα ταξίδια είναι οι καινούργιες εμπειρίες που βιώνεις κάθε φορά, εικόνες που σε εξελίσσουν, νέοι κόσμοι, τρόποι συμπεριφοράς, βιβλία, μουσεία. Λατρεύω να μπαίνω σε όλα τα μουσεία όπου κι αν βρεθώ. Να μαθαίνω ιστορία, να γεμίζουν τα μάτια μου με έργα τέχνης ανθρώπων από άλλες εποχές μα και σύγχρονη τέχνη. Να γίνομαι ένα με τον λαό που επισκέπτομαι, να ξεφεύγω από τη ρουτίνα της ζωής. Τα ταξίδια θεωρώ πως είναι θέμα επιβίωσης για να καθαρίζει το μυαλό και να γεμίζεις αναμνήσεις. Άλλωστε αυτές οι αναμνήσεις ταξιδιών είναι που φέρνω στο μυαλό μου τις δύσκολες στιγμές και μου φέρνουν ξανά χαμόγελο στα χείλη και στις σκέψεις…

Μας ετοιμάζεις κάτι καινούριο αυτό το διάστημα;

Αυτήν την περίοδο το γράψιμο μου δίνει τη διέξοδο που χρειάζομαι για να βρω μια ισορροπία ανάμεσα στο γκρι της πραγματικότητας και το άσπρο των ωραίων ιστοριών που έχω στο μυαλό μου. Νέοι κόσμοι ετοιμάζονται και εύχομαι με το καλό να βρουν κι αυτοί ένα ωραίο εξώφυλλο και να τους μοιραστώ μαζί σας!

 

 

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment