Ήρθε επιτέλους η ώρα να μοιραστούμε μαζί σας τη δεύτερη ‘βόλτα’ – ξενάγηση μας στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Οι ξεναγήσεις μας αυτές δεν είναι τόσο συχνές όσο θα θέλαμε, καθώς πίσω τους υπάρχουν πολλές ώρες προετοιμασίας – διαβάσματος. Σας το είπα άλλωστε και στο προηγούμενο άρθρο «Θεσσαλονίκη – 1ος περίπατος» ότι η πόλη μας έχει ατελείωτη – συνεχόμενη ιστορία.

Και αυτή τη φορά κινηθήκαμε στο κέντρο της πόλης και πιο συγκεκριμένα στην οδό ‘Αγίας Σοφίας’.

Στο πρώτο τμήμα του δρόμου, προς την παραλία, βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα της Μητρόπολης της Θεσσαλονίκης. Ο ναός του Γρηγορίου Παλαμά, η μητρόπολη της Θεσσαλονίκης, ανεγέρθηκε το 1891 – 1914. Μετά τους σεισμούς του 1978. κάτω από το Άγιο Βήμα της εκκλησίας, αποκαλύφθηκε κρύπτη του Μακεδονικού Αγώνα(1904-1908).

  cityportal.gr

Στο πίσω μέρος του Μητροπολιτικού ναού στεγάζεται το μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, σε ένα κομψό, διώροφο, νεοκλασσικό κτίριο του Ελληνικού προξενείου, που υπήρξε η βάση των επιχειρήσεων του Μακεδονικού Αγώνα. Μέσα στο μουσείο είχαμε την ευκαιρία να δούμε σημαντικές συλλογές, ντοκουμέντα, φωτογραφίες και αρχεία Μακεδονομάχων, από την περίοδο των αγώνων του Ελληνισμού.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στα παιδιά η προσωπική συλλογή αντικειμένων του Παύλου Μελά και της οικογένειας του. Καθημερινά τα παιδιά πηγαίνοντας στο σχολείο τους, συναντούν το άγαλμα του Παύλου Μελά που βρίσκεται σε πλατεία του δήμου Κορδελιού, για το λόγο αυτό η φιγούρα του γνωστού Μακεδονομάχου είναι οικεία στα μάτια τους και ενθουσιάστηκαν αντικρύζοντας τα προσωπικά του αντικείμενα.

Συνεχίζοντας τη βόλτα μας και αφήνοντας πίσω τη θάλασσα, φτάσαμε στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, η οποία ήταν και είναι ακόμα ένα από τα σημαντικότερα σημεία της πόλης μας. Λίγο πριν την πλατεία χαζέψαμε τις βιτρίνες και ήπιαμε ένα γρήγορο καφεδάκι στον πανέμορφο πεζόδρομο, ο οποίος κατασκευάστηκε τα τελευταία χρόνια.

Στην πλατεία στέκει το «κόκκινο σπίτι» με χαρακτηριστική πρόσοψη από τούβλα και μάρμαρο.Χτίστηκε το 1926 από γνωστό βιομήχανο της εποχής.

Ακριβώς απέναντι δεσπόζει ο ναός της Αγίας Σοφίας, ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά μνημεία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου. Χτίστηκε στα μέσα του 7ου αιώνα και ως και τον 16ο αιώνα για τους παλιούς Θεσσαλονικιούς ήταν η μητρόπολη της «συμβασιλεύουσας». Μετά από 330 χρόνια μουσουλμανικής χρήσης, το 1912 αποδόθηκε στη χριστιανική λατρεία.

Ο μεγάλος σταυροειδής ναός είναι ο πρώτος με τρούλο στη Θεσσαλονίκη. Τον τεράστιο τρούλο κρατούν τέσσερις μεγάλοι πεσσοί. Οι κίονες και τα κιονόκρανα που σώζονται στην εκκλησία είναι του 5ου αιώνα και προέρχονται από κάποιο παλαιότερο μνημείο της πόλης.

Η παράσταση του θόλου έχει ώς θέμα την ανάληψη του Χριστού και είναι έργο του 9ου αιώνα.

Τέλος, η βόλτα μας ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη μας στη μοναδική παλαιοχριστιανική εκκλησία όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και ανατολικής Μεσογείου που σώζεται σήμερα και κατασκευάστηκε τον 5ο(!!!) αιώνα, την Αχειροποίητο.

Σύντομα, ελπίζω, θα σας ανεβάσουμε τον 3ο μας περίπατο.

Στα βολτάκια μας αυτά οδηγός μας είναι το βιβλίο ‘Θεσσαλονίκης Εγκόλπιον’ του Χρίστου Ζαφείρη.

 

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment