Πολλά είχαμε ακούσει κατά το παρελθόν για την Κόνιτσα, τα τελευταία χρόνια όμως τα «πολλά» έγιναν «αμέτρητα» και η Κόνιτσα έχει πλέον μπει για τα καλά στις λίστες με τους top προορισμούς των ταξιδιωτών .

Χτισμένη αμφιθεατρικά στη πλαγιά του όρους Τραπεζίτσα, σε υψόμετρο 600 μέτρων, μόλις 64 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, η όμορφη αυτή πόλη των 6000 κατοίκων σε περιμένει για να τη γνωρίσεις.

Η φύση στην Κόνιτσα έβαλε όλη της την τέχνη. Ορμητικά ποτάμια, μεγαλόπρεπα βουνά, μαγευτικά δάση, χαράδρες που σου κόβουν την ανάσα, είναι μόνο μερικά από τα τοπία που θα συναντήσεις κατά τη διαμονή σου στον ευλογημένο αυτό τόπο.

iefimerida.gr

Το όνομά της λέγεται πως προέρχεται από την σλάβικη λέξη «κόνι», που σημαίνει «άλογο». Κόνιτσα λοιπόν, σύμφωνα με τη ρίζα αυτή, σημαίνει «αλογότοπος».

huffingtonpost.gr

Πλησιάζοντας την πόλη, λίγο πριν την είσοδο της, στο δεξί σου χέρι θα δεις το ξακουστό πέτρινο γεφύρι της, το οποίο βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο της χαράδρας του Αώου. Χτίστηκε το 1980 – 81 από συνεργείο 50 μαστόρων της περιοχής και είναι το ψηλότερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, με 20 μέτρα ύψος και 36 άνοιγμα. Στο κέντρο της καμάρας του διακρίνεται μία καμπάνα, η οποία προειδοποιούσε τους περαστικούς να μη διαβούν το γεφύρι όταν φυσούσε δυνατός άνεμος.

Βλέποντας το γεφύρι από κάτω εντυπωσιάζεσαι από το επιβλητικό του μέγεθος. Ανεβαίνοντας πάνω δε ακόμα και οι πιο τολμηροί νιώθουν σίγουρα ένα σφίξιμο, καθώς το ύψος είναι μεγάλο και το περβάζι πολύ χαμηλό.

Περπατώντας στα πλακόστρωτα στενά της πόλης μπορείς να θαυμάσεις τα σπίτια των ντόπιων, που έχουν χτιστεί σύμφωνα με το παραδοσιακό στυλ της ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής. Μέσα στα όμορφα καλντερίμια θα έχεις την ευκαιρία να δεις από κοντά διατηρητέα αρχοντικά από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά είναι το σπίτι της Χάμκως, μητέρας του Αλή – Πασά, το αρχοντικό του Χουσεΐν Μπέη, αλλά και το τζαμί του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του 1536 π.Χ.

οικιστικό συγκρότημα Χάμκως(φωτογραφία από konitsa.gr)

τζαμί Σουλειμάν(φωτογραφία από konitsa.gr)

Χαμένο μέσα στα στενά βρίσκεται και το σπίτι που έζησε ως παιδί ο Άγιος Παΐσιος. Η γαλήνη γεμίζει την ψυχή σου από την πρώτη στιγμή που περνάς την αυλόπορτα του σπιτιού, του κατά κόσμον Αρσένιου Εζπενίδη. Στο σπίτι αυτό ο μικρός Αρσένιος σε ηλικία 2 ετών εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του και έζησε με τους γονείς και τα οχτώ αδέρφια του μέχρι και τα δεκαοχτώ του χρόνια.

Αν τώρα θέλεις να χαλαρώσεις, πήγαινε στην όμορφη πλατεία της για να απολαύσεις ένα ελληνικό καφεδάκι και νόστιμες ηπειρώτικες λιχουδιές.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το που να μείνεις, διαδρομές που μπορείς να ακολουθήσεις με τα παιδία και χωρίς, αλλά και δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις στη γύρω περιοχή θα βρεις στα σχετικά άρθρα(Κόνιτσα part 2, part3, κτλ).

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment