Αν είσαι και εσύ λάτρης της φύσης, της περιπέτειας αλλά και της… χαλάρωσης, υπάρχει ένας προορισμός που θα σε μαγέψει.

Κάπου στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει μία λίμνη, η οποία αποτελεί τόπο με μοναδικής αξίας βιοπικοιλότητα. Κρυμμένη ανάμεσα σε βουνά και δάση, η λίμνη Κερκίνη αποτελεί καταφύγιο για χιλιάδες είδη αποδημητικών πουλιών, τα οποία έρχονται από το Βορρά, για να ξεχειμωνιάσουν, έχοντας διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα.

serreslife.gr

Όλες οι εποχές είναι ιδανικές για να επισκεφθείς αυτό τον ευλογημένο τόπο.

Είναι η φύση που την άνοιξη στολίζει την περιοχή με τα πιο όμορφα χρώματα;

Είναι το χιονισμένο Μπέλλες που δε χορταίνεις να το παρατηρείς το χειμώνα;

Είναι τα αποδημητικά πουλιά που το φθινόπωρο μαζεύονται στη λίμνη και δε ξέρεις ποιο να πρωτοφωτογραφίσεις;

Ή μήπως η δροσιά των δέντρων το καλοκαίρι, που δημιουργεί το πιο ιδανικό μέρος για χαλάρωση;

Αυτός ο παραδεισένιος υδροβιότοπος, προέκυψε μετά από ανθρώπινη παρέμβαση.  Η λίμνη Κερκίνη είναι τεχνητή. Δημιουργήθηκε όταν κατασκευάστηκε το 1932 το φράγμα στον ποταμό Στρυμόνα στο χωριό Λιθότοπος.

Ο τόπος αυτός σήμερα αποτελεί κορυφαίο προορισμό για παρατήρηση πολλών άγνωστων στους ανθρώπους της πόλης πουλιών, για ήσυχες βόλτες σε γαλήνια τοπία μακριά από ηχορύπανση και φασαρία, για δραστηριότητες στη φύση όπως ποδήλατο, βαρκάδα, ιππασία.

Εμείς επισκεφτήκαμε τη λίμνη το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαϊου και, πραγματικά, έγινε ένας από τους αγαπημένους μας προορισμούς.

Η πρώτη μας στάση πραγματοποιήθηκε στο οχυρό Ρούπελ, αναλυτικό άρθρο θα βρείτε στη στήλη ‘Ψυχαγωγία’, με σκοπό να γνωρίσουμε στα παιδιά ένα ένδοξο κομμάτι της ιστορίας μας.

Μόλις η ξενάγηση ολοκληρώθηκε, κατευθυνθήκαμε προς τον τελικό μας προορισμό ο οποίος δεν απείχε ούτε 30 λεπτά!

Εκεί μας υποδέχτηκε ο κύριος Αντώνης, στα πανέμορφα καταλύματα του kerkinihouses, όπου μας έδωσε αμέτρητες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες γύρω και μέσα στη λίμνη, ιδανικά μέρη για φαγητό και καφέ και πολλά πολλά ακόμη!

Στη περιοχή της λίμνης μπορείς να κάνεις βαρκάδα, ιππασία, κανό, ποδήλατα(με ποδήλατα που έχει ο κύριος Αντώνης στην αυλή των ενοικιαζόμενων σπιτιών του για τους επισκέπτες!!!), βόλτα με τζιπ, εναέριο πέρασμα, αναρρίχηση – καταρρίχηση

Η περιοχή της λίμνης Κερκίνης και τα γειτονικά βουνά επίσης, προσφέρουν αμέτρητες διαδρομές για πεζοπορία και ορειβασία.

Εμείς επιλέξαμε, εξαιτίας του περιοριμένου χρόνου, να κάνουμε βαρκάδα. Η παρέα του κυρίου Βασίλη, του ‘καπετάνιου’ μας ήταν απολαυστική και οι πληροφορίες για την πανίδα στη περιοχή της λίμνης τόσο εντυπωσιακές, που οι 2,5 ώρες μας φάνηκαν 10 λεπτα!

Στη συνέχεια και επειδή……νυστικό αρκούδι δε χορεύει, επισκευτήκαμε παραδοσιακά ταβερνάκια και δοκιμάσαμε τα ντόπια βουβαλίσια προϊόντα, αλμυρά και γλυκά.

Έχεις δοκιμάσει ποτέ καζαν ντιπί από βουβαλίσιο γάλα;;;

Την επόμενη μέρα, με μεγάλη μας λύπη, αποχαιρετήσαμε την περιοχή και, αφού πρώτα επισκεφτήκαμε μια φάρμα με νεροβουβάλια, κατευθυνθήκαμε προς τα  Άνω Πορόια για ιππασία.Το χωριό αυτό είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος που βρίσκεται στους πρόποδες του Μπέλες. Οι Τούρκοι μπέηδες είχαν εκεί τα εξοχικά τους και συνήθιζαν να το αποκαλούν «Μικρή Κωνσταντινούπολη», ενώ οι γιατροί το πρότειναν στους φυματικούς ως θεραπεία για την ασθένεια τους!

Τέλος, η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με μία τελευταία στάση για φαγητό στο πανέμορφο χωριό Μακρυνίτσα!

 

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment