Η Ελίζαμπεθ Ζοτ δεν είναι μία τυχαία προσωπικότητα. Τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια πέρασαν δύσκολα, με κάποια ‘ζιζάνια’ να τριγυρνούν μέσα στο μυαλό της, δημιουργώντας βαθιά ερωτήματα για τη ζωή, ερωτήματα τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών απλά τα αποδεχόταν χωρίς δεύτερη σκέψη.
Στην προσπάθεια της να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, η ζωή της πήρε μία πορεία κατά την οποία ήρθε αντιμέτωπη με τα στερεότυπα μίας κοινωνίας όπου οι λέξεις ‘γυναίκα’ και ‘επιστήμονας’ δε μπορούσαν σε καμία περίπτωση να τοποθετηθούν στην ίδια πρόταση.
Από την άλλη πλευρά της ιστορίας ο Κάλβιν, χημικός με ιδιαιτέρως ακονισμένο μυαλό, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα αμέτρητες διακρίσεις και αναγνωρισιμότητα από σχετικά νεαρή ηλικία. Γυρνώντας όμως στις πρώτες σελίδες του βιβλίου της ζωής του, η λάμψη έδινε απλόχερα τη θέση της στη θλίψη και τη δυστυχία.
Ο δρόμος της Ζοτ συναντήθηκε με αυτόν του Κάλβιν σε ένα εργαστήριο χημείας. Το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής, η οποία κατέληξε στη κοινή τους ζωή, ήταν η Μαντλέν, ένα μικρό κορίτσι με ‘ιδιαίτερο’ τρόπο σκέψης, που την έκανε να ξεχωρίζει από τα παιδιά της ηλικίας της. Όσο η μικρή Μαντλέν μεγάλωνε, τόσο μεγαλύτερο γινόταν και το αγκάθι της απώλειας του μπαμπά της. Ενός μπαμπά που όλοι γνώριζαν και μιλούσαν για αυτόν, αλλά η ίδια δεν είχε την ευκαιρία να συναντήσει ούτε μία φορά.
Ο θάνατος του Κάλβιν έφερε τα πάνω κάτω στις ζωές της Ελίζαμπεθ και της Μαντλέν. Ευτυχώς μέλος της οικογένειας ήταν και ο Εξίμησι, ένας αδέσποτος σκύλος που βρέθηκε στο δρόμο της Ελίζαμπεθ καθώς η τελευταία γυρνούσε από το μάρκετ, και ως άγρυπνος φρουρός πρόσεχε αυτές τις δύο υπάρξεις σαν τα μάτια του.
Οι τρεις τους τα κατάφεραν. Τα κατάφεραν καλύτερα από όσο θα μπορούσε να φανταστεί ο καθένας από εμάς, με αποτέλεσμα να γράψουν μια ιστορία, η οποία αποτελεί έμπνευση για κάθε άνθρωπο και, συγχρόνως, μας διδάσκει πως οι προκαταλήψεις και ο ρατσισμός μόνο σε αρνητικά μονοπάτια μπορούν να μας οδηγήσουν.
Ένα βιβλίο που διαβάζεται με μία ανάσα, ενώ οι ιδέες, τα συναισθήματα και οι αρχές που πηγάζουν μέσα από αυτό ριζώνουν για τα καλά μέσα μας.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

 

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment