Τα μελομακάρονα αυτά είναι μία μικρή παραλλαγή της συνταγής του αγαπημένου μας Άκη Πετρετζίκη.

Τα φτιάχνω πολλά χρονιά και κάθε φορά άλλαζα κάτι ώστε να έρθουν ακόμα πιο κοντά στα γούστα μου.

Νομίζω ότι δε σηκώνει άλλη βελτίωση!

Υλικά :

3,5 φλιτζάνια καλαμποκέλαιο

1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ

1 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη

½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

1 κουτ. γλυκού σόδα

1 κ. γλυκού αμμωνία

1 κ. σούπας γαρύφαλλο

1,5 κ. σούπας κανέλα

Ξύσμα από δύο πορτοκάλια

3,5 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό

5,5 φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ.

1 σακουλάκι γαρυφαλλάκια

καρύδια για πασπάλισμα στο τέλος

 

Σιρόπι :

4 φλιτζάνια νερό

4 φλιτζάνια ζάχαρη

2 φλιτζάνια μέλι

1 πορτοκάλι

3 ξυλάκια κανέλας

5 γαρυφαλλάκια

 

Εκτέλεση:

Φτιάχνω δύο διαφορετικά μίγματα

  1. Σε μεγάλο μπολ βάζω το λάδι, το κονιάκ, την άχνη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  2. Ρίχνω την αμμωνία στο χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύω μέχρι να αφρίσει

Ενώνω το μίγμα 1 και το μίγμα 2 και στη συνέχεια προσθέτω το αλεύρι, το σιμιγδάλι και τη σόδα. Ανακατεύω με το χέρι μέχρι τα υλικά μου να ενωθούν καλά.

 

Αφού ετοιμάσω τα μελομακάρονα στα σχήματα που θέλω, τα πιέζω στο κέντρο ελαφρώς με ένα πιρούνι και τοποθετώ από ένα γαρύφαλλο στο καθένα.

Ψήνω στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.

Αφού κρυώσουν τα μελομακάρονά μου ετοιμάζω το σιρόπι.

Βάζω όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και τα αφήνω να βράσουν για 3 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Στη συνέχεια τα βάζω στο σιρόπι, τα αφήνω για 2 λεπτά και τα αφαιρώ με τρυπητή κουτάλα.

Τέλος, τα πασπαλίζω με τριμμένα καρύδια και…… έτοιμα!

Καλή επιτυχία!!!!!

 

 

 

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment