Είναι πολλές φορές τα μικρολαθάκια που κάνουμε στη καθημερινότητα, που μας οδηγούν σε μονοπάτια που δεν έχουμε ονειρευτει.. 

  photo mazimagazine.gr

Η ζωή είναι στιγμές.

Σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλες, όπως ένα ταξίδι ή η γέννα ενός παιδιού, μα τα περισσότερα κομμάτια του παζλ της ζωής είναι οι μικρές καθημερινές, ‘αδιάφορες’ για τους περισσότερους από εμάς, στιγμούλες.

Είναι ο μυραδώτος καφές το πρωί της Κυριακής που μοσχοβολάει στη κουζίνα.

Το βραδινό φιλί που δίνει ο μπαμπάς στο μάγουλο του μικρού του και γλυκαίνει τα όνειρα του.

Η πρωινή χαρούμενη καλημέρα της μαμάς, την ώρα που ετοιμάζει το πρωινό.

Οι συζητήσεις που γίνονται καθοδόν για τις διάφορες δραστηριότητες.

Είναι αυτά τα μικρά κομματάκια του παζλ που φτιάχνουν τον πίνακα της ζωής μας και… αλήθεια, παρασυρρόμενοι από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, τις υποχρεώσεις, την κούραση και τις έγνοιες,  τα προσπερνάμε σαν ρομπότ, χωρίς να αντιλάμβανόμαστε την τεράστια αξία τους.

Ο Στέφανος , ο ήρωας του βιβλίου ‘Μπαμπάδες του Σαββατοκύριακου’ του Δημήρη Καρακούση, είναι ο σύγχρονος ενήλικας, ο οποίος χαμένος στη ρουτίνα της καθημερινότητας, δεν αντιλαμβάνεται την απόσταση που σιγά σιγά δημιουργείται ανάμεσα σε εκείνον και τη σύζυγό του. Μία απόσταση που τελικά οδηγεί σε δύο διαφορετικούς δρόμους..

Τι συμβαίνει τελικά στην οικογένεια του Στέφανου; Πως βιώνει ο ίδιος τη λύση του γάμου του; Τι αλλάζει στις ζωές των παιδιών του; Τι είναι αυτό που του ανοίγει τελικά τα μάτια και τον κάνει να πάρει τη κατάσταση στα χέρια του;

Δεν είναι όμως μόνο η ιστορία αυτή καθαυτή που κάνει το βιβλίο του Δημήτρη Καρακούση μοναδικό.

Αφού γνωρίσουμε το Στέφανο, στο δεύτερο μέρος του βιβλίου βρίσκουμε πολύτιμες συμβουλές, προτάσεις και ιδέες ώστε να ζωγραφίσουμε τα μικρά αυτά κομμάτια του παζλ της ζωής μας, αλλά και της ζωής των παιδιών μας, με τα πιο λαμπερά χρώματα!

Πάμε όμως να δούμε τι έχει ο ίδιος ο συγγραφέας να μας πει για αυτό το μοναδικό θησαυρό που δημιούργησε για εμάς.

  1. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων;

Από μικρή ηλικία ήθελα να γράψω. Μου άρεσε να διαβάζω λογοτεχνία. Να ακολουθώ την πλοκή, να γνωρίζω τους ήρωες και να αποκρυπτογραφώ τα μηνύματα που στέλνει μυστικά ο συγγραφέας γύρω από τον κόσμο και το νόημά του.

Όπως είπα πάντα ήθελα να γράψω αλλά δεν έβρισκα τον κατάλληλο χρόνο ώστε να μπορέσω να συγκεντρωθώ σε αυτό. Διάφορες υποχρεώσεις καθυστερούσαν την πραγματοποίηση του ονείρου μου.  Κάποια στιγμή όμως έγινε και αυτό και χαίρομαι που συνέβη γιατί ολοκλήρωσε και μια πλευρά του εαυτού μου.

 

  1. Ποια ήταν η πηγή της έμπνευσης σας για το βιβλίο ‘Μπαμπάδες του Σαββατοκύριακου;

Εδώ είναι λίγο σύνθετα τα πράγματα. Από την μια είχα ιστορίες μπαμπάδων που είχαν την ατυχία να λυθεί ο γάμος τους και να βρεθούν μακριά από τα παιδιά τους. Μια ιστορία ενός τέτοιου μπαμπά με συγκίνησε και θέλησα να την  αφηγηθώ.  Πέρα από αυτό έβλεπα και μπαμπάδες που ήθελαν να ασχοληθούνε παραπάνω με τα παιδιά τους αλλά δεν ήξεραν πώς να το κάνουν. Τέλος, όντας εκπαιδευτικός παρατηρούσα παιδιά που είχε εξαφανιστεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο πατέρας τους από την ζωή τους και τι επιπτώσεις είχε αυτό στον ψυχισμό των παιδιών .

 

  1. Ο ήρωας του βιβλίου σας , ο Στέφανος, είναι φανταστικός ή ζει ανάμεσα μας;

Ο ήρωας, ο Στέφανος  ζει ανάμεσα μας. Άκουσα την ιστορία του και θέλησα να την καταγράψω. Την επέλεξα γιατί βίωσε πολλές δύσκολες καταστάσεις και χρειάστηκε να παλέψει με τα κύματα των συναισθημάτων του για να μπορέσει να ξαναενεργοποιήσει  όλο του το είναι και να μπορέσει έτσι να συνεχίσει μέρα με την μέρα την σχέση του με τα παιδιά του.

 

  1. Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες σας μέσα από το βιβλίο ‘Μπαμπάδες του Σαββατοκύριακου’;

Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ότι ο πατέρας παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του παιδιού και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να είναι απών από αυτή. Χρειάζεται να είναι παρών από την μέρα της σύλληψης του παιδιού στηρίζοντας την σύζυγο του μέχρι την ενηλικίωση του. Να περνάει ποιοτικό χρόνο μαζί του μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδι  επικοινωνώντας αν θέλετε και έτσι μαζί του.

 

  1. Θα μας δώσετε μερικές συμβουλές σχετικά με το πως μπορούν οι γονείς να περνούν ποιοτικό χρόνο μέσα στη πίεση της καθημερινότητας;

Η αλήθεια είναι ότι ο ελεύθερος χρόνος των ενηλίκων είναι περιορισμένος, ωστόσο η ανάγκη των παιδιών να περνούν χρόνο με τους γονείς τους είναι μεγάλη. Πώς όμως θα καταφέρει ο γονιός να βρει αυτό τον χρόνο; Όλα γίνονται αρκεί  να το αντιμετωπίσει με νηφαλιότητα. Μπορούμε να οργανώσουμε την ζωή μα καλά και να  βρούμε τον χρόνο να περάσουμε καλά με τα παιδιά μας. Μπορούμε να κάνουμε πράγματα μέσα στο σπίτι αλλά και έξω από αυτό. Αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν τότε μπορούμε να κάνουμε διάφορα. Ακόμα και τα απλά πράγματα όπως μια βόλτα περπατώντας  στο πάρκο, μια  βόλτα με ποδήλατο,  να απολαύσουμε μια ταινία ή ένα θεατρικό έργο, όλα έχουν την αξία τους  κτλ. Μέσα στο σπίτι τώρα μπορούμε να κάνουμε διάφορες δραστηριότητες: να βοηθήσουμε να κάνει μια κατασκευή, να κάνουμε ένα παζλ, να παίξουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, να ετοιμάσουμε μια λιχουδιά, να μάθουμε παιδικά τραγουδάκια, να κατασκηνώσουμε μέσα στο σπίτι και πάρα πολλές άλλες δραστηριότητες που ομαδοποιούνται ανά ηλικία και προσφέρονται απλόχερα μέσα από το βιβλίο. Τα παιδιά θα θυμούνται για όλη τους την ζωή αυτές τις ζεστές εμπειρίες με τον πατέρα τους.

 

  1. Ετοιμάζετε κάτι καινούριο αυτό το διάσημα;

Ναι. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα εκδοθεί το νέο μου μυθιστόρημα από τις εκδόσεις ΘΥΡΑ με τον τίτλο: «Για μιαν ανάσα ελεύθερη». Αφορά μια ιστορία που άκουσα σε νησί των Δωδεκανήσων και θέλησα να την καταγράψω. Η ιστορία ξεκινάει το 1900 και τερματίζει το 1947. Μισός αιώνας αγώνας για μια εξαμελή οικογένεια. Η οικογένεια εξαιτίας ενός συμβάντος που αφορούσε την ελευθερία του τόπου τους διασκορπίζεται στους πέντε ανέμους.  Ακολουθούμε τα ίχνη τους και τους βλέπουμε να βιώνουν ιστορικά γεγονότα όπως ο Α΄ και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η μικρασιατική εκστρατεία κτλ. Τους βλέπουμε πάντα να αγωνίζονται για την ελευθερία της πατρίδας τους και για να εκπληρώσουν τον δικαη τους πόθο  να βρεθούνε πάλι όλη μαζί.

Το βιβλίο του Δημήτρη Καρακούση ‘Μπαμπάδες του Σαββατοκύριακου’ κυκλοφορείς απο τις εκδόσεις ΘΥΡΑ.

 

 

 

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment