Tα ρολόγια μας θα επιστρέψουν μία ώρα πίσω τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Οκτωβρίου 2019. Και όπως φαίνεται δε θα είναι η τελευταία φορά.

Τον περασμένο Μάρτιο  οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας, απόφαση που θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2021.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «οι χώρες της ΕΕ που θα αποφασίσουν να διατηρήσουν την θερινή τους ώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους αλλαγή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021. Αυτές οι οποίες προτιμούν να διατηρήσουν την χειμερινή τους ώρα μπορούν να προσαρμόσουν οριστικά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021.

Για δύο ακόμα χρόνια λοιπόν, κάθε Μάρτιο και Οκτώβριο, είμαστε υποχρεωμένοι όχι μόνο να αλλάζουμε την ώρα στα ρολόγια μας, αλλά και να προσαρμόζουμε τον οργανισμό μας στην αλλαγή αυτή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς μαζί με την αλλαγή της ώρας σε χειμερινή, σε πολλούς ανθρώπους έρχεται και η …… κατάθλιψη.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν την έξτρα ώρα ύπνου όταν σταματά η θερινή ώρα. Παρόλα αυτά, επειδή νυχτώνει νωρίτερα το απόγευμα, κάποιοι άλλοι ενδέχεται να νιώσουν μεγαλύτερη κόπωση κατά τη διάρκεια της επιστροφής στο σπίτι» σημειώνει ο Raghu Upender, Διευθυντής του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, Nashville σε ένα δελτίο Τύπου.

Η λύση σύμφωνα με τον  Raghu Upender, είναι η έκθεση μας στο φως της ημέρας, όσο περισσότερο γίνεται.

«Τραβήξτε τις κουρτίνες, ανοίξτε τα φώτα στο σπίτι ή βγείτε για μια βόλτα. Το φως ρυθμίζει την ορμόνη μελατονίνη που ελέγχει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης (sleep-wake cycle) και περιορίζει την παραγωγή μελατονίνης, ενώ το σκοτάδι την ενισχύει. Αυτό εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι συχνά αισθάνονται πιο κουρασμένοι ή ζαβλακωμένοι κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, όταν οι μέρες είναι μικρότερες και υπάρχουν λιγότερες ώρες ηλιακού φωτός. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσαρμόζονται μέσα σε λίγες εβδομάδες, ειδικά αν εκτίθενται για μεγαλύτερη διάρκεια στο φως του ήλιου.»

Το σκέφτεσαι ακόμα;;;

Άλλαξε μικρά πραγματάκια στη καθημερινότητα σου και δε θα το μετανιώσεις!

Άνοιξε διάπλατα τις κουρτίνες σου.

Περιόρισε τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο.

Βγες για ένα περίπατο κάτω από τον λαμπερό ήλιο και… για πότε θα έρθει και πάλι ο Μάρτιος, ούτε που θα το καταλάβεις!

 

photo από floridatoday.com

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment