Καιρό τώρα βλέπω αναρτήσεις από φίλες/φίλους γονείς, αλλά και από γνωστές και μη instagrammers, σχετικά με το messy play – αισθητηριακό παιχνίδι και τα αμέτρητα οφέλη του.

Ήμουν σε σκέψη, που λέτε, σχετικά με το αν αξίζει να το ‘γνωρίσω’ στα παιδιά μου. Θέλεις τα στρωμένα χαλιά που φοβόμουν μη λερωθούν, σε κάποιες περιπτώσεις η βαρεμάρα μου να καθαρίζω; Δε ξέρω.. Το μόνο που μπορώ με σιγουριά να πω είναι ότι στην αρχή το είχα πάρει με στραβό μάτι.

Μέσα στις γιορτές και αφού είχα λίγο περισσότερο χρόνο, ξεκίνησα τις αναζητήσεις σχετικά με τρόπους – παιχνίδια, με τα οποία τα παιδιά θα διασκεδάσουν και συγχρόνως θα διδαχθούν διάφορα καινούρια πράγματα.

Μαντέψτε..

Την προσοχή μου τράβηξαν τα sensory boxies από τη σελίδα το μικρό μπιζέλι και σκέφτηκα πως ήρθε επιτέλους η ώρα να τα γνωρίσω λίγο καλύτερα. Λόγω των εορτών αποφάσισα να παραγγείλω το κούτι με θέμα το χιόνι.

Από τη στιγμή που τα παιδιά το πήραν στα χέρια τους ξετρελάθηκαν. Χώρισαν τις ‘δουλειές’ που θα έκανε ο καθένας και…. το παιχνίδι ξεκίνησε. Άλλος ανέλαβε να ζωγραφίσει το ιγκλού, άλλος να ετοιμάσει τους πάγους και ο μικρότερος εννοείται να στρώσει το χίονι στο κουτί για να ξεκινήσει η τοποθέτηση των αντικειμένων. Το κουτί μας είναι ένας συνδυασμός αισθητηριακού παιχνιδιού, messy play και loose parts.

Για να μη σας μπερδεύω όμως, πάμε να σας εξηγήσω τι είναι όλα αυτά.

Τι είναι το sensory box;

Είναι ένα κουτί που περιέχει κάποιο κύριο υλικό σε ποσότητα, όπως άμμος, ρύζι, νερό, σπόρια και πολλά άλλα. Τα υλικά που περιέχονται προσφέρονται για αισθητηριακό παιχνίδι, παιχνίδι δηλαδή που διεγείρει τις αισθήσεις. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι διαφορετικές υφές και τα διάφορα οπτικά ερεθίσματα.

Τι είναι το messy play;

Είναι το αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει. Είναι παιχνίδι δηλαδή με υλικά όπως τα χρώματα, ο πηλός, η άμμος και άλλα. Είναι open ended παιχνίδι, δηλαδή χωρίς συγκεκριμένο σκοπό και οδηγίες. Το παιδί παίζει για να διασκεδάσει, να πειραματιστεί και να εξερευνήσει. Δεν υπάρχει δηλαδή σωστό και λάθος!

Τι είναι τα loose parts;

Είναι τα αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους. όπως είναι οι θήκες σιλικόνης για κεκάκια! Με αυτά μπορούν τα παιδάκια να φτιάξουν πύργους, να ταξινομήσουν μπάλες, να γίνουν κρεβάτια για τα ζωάκια ή βράχια στη θάλασσα.

Όλα αυτά υπάρχουν μέσα στο δικό μας μικρόκοσμο με θέμα το χιόνι!

Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι τα παιδιά να παίξουν και να διασκεδάσουν χωρίς κανόνες και όρια.

Αν θέλετε και εσείς να γνωρίσετε το μικρό μπιζέλι, θα το βρείτε στο facebook ‘Το μικρό μπιζέλι’

και στο instagram ‘mikro_bizeli’.

 

 

 

 

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment