Μπήκε ο Δεκέμβρης και για ακόμα μία χρονιά τα αγόρια μας ανυπομονούν να πιάσουν στα χέρια τους το νέο ‘Ημερολόγιο ενός σπασίκλα’. Φέτος ο αγαπημένος μας ήρωας γίνεται 17!

Ήταν φθινόπωρο του 2018 και ο Νικόλας μαθητής της γ΄ δημοτικού, όταν στο δημοτικό σχολείο Όρμου Καρλοβάσου ξεκίνησε ο θεσμός της δανειστικής βιβλιοθήκης. Ενθουσιασμένος, ένα μεσημέρι Παρασκευής, γύρισε στο σπίτι με ένα βιβλίο στο χέρι. Ο τίτλος του βιβλίου ‘Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα 3’ τολμώ να πω πως δε με ενθουσίασε. Εκείνο το βράδυ ο Νικόλας ξεκίνησε να διαβάζει το βιβλίο και πριν συμπληρωθούν δύο εικοσιτετράωρα το είχε ολοκληρώσει και με μάτια που έλαμπαν μας εξιστορούσε τις διάφορες ιστορίες του πρωταγωνιστή.

Αυτό ήταν. Μέσα σε τρεις μήνες είχε αποκτήσει και τα δεκατρία βιβλία της σειράς. Όλα τα χρήματα από τα κάλαντα, καθώς και τα δώρα συγγενών και φίλων εκείνη τη χρονιά, στα μάτια του Νικόλα ήταν τεύχη της αγαπημένης του πλέον σειράς.

Η λατρεία του Νικόλα για τα βιβλία γενικότερα ξεκίνησε μέσα από τις ιστορίες της καθημερινής ζωής του μικρού πρωταγωνιστή του Τζεφ Κίνι. Αν πω πως διαβάζει τριάντα βιβλία τη χρονιά θα θεωρηθώ υπερβολική, αλλά η αλήθεια είναι πως μπορεί να είναι και περισσότερα. Τη παράδοση αυτή με την ίδια ευλάβεια ακολουθεί και ο Γιώργος.

Τι είναι όμως τα ημερολόγια αυτά; Γιατί γίνεται τόσος λόγος; Πως γίνεται κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά να περιμένουν με ανυπομονησία να κυκλοφορήσουν, όταν άλλα βιβλία δε γυρνούν ούτε να τα κοιτάξουν;

Η ιστορία του Γκρεκ Χέφλι(του σπασίκλα) ξεκίνησε το 1998, όταν η ξεχωριστή αυτή ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό του Τζεφ Κίνι, ο οποίος αμέσως έπιασε δουλειά. Τέσσερα χρόνια χρειάστηκαν στο συγγραφέα για να καταγράψει όλα τα αστεία περιστατικά που θυμόταν από την παιδική του ηλικία. Αν και ξεκίνησε αυτοβιογραφικά, στη πορεία ο Γκρεκ γινόταν όλα και πιο αυτόνομος.

Ο Γκρεκ είναι ένα παιδί που συχνά μπλέκει σε μπελάδες, είναι εγωιστής και κατά γενική ομολογία είναι ένα άτομο που δε θα ήθελες για κολλητό σου. Η ζωή του όμως έχει πλάκα και γι’ αυτό τα παιδία την λατρεύουν.

Το χιούμορ, η ειλικρίνεια και η φαντασία μπλέκονται και κάνουν τη σειρά αυτή best seller παγκοσμίως. Οι νεαροί αναγνώστες διαβάζοντας τις εμπειρίες του Γκρεκ ταυτίζονται τις περισσότερες φορές. Η σειρά μετράει πλέον 17 βιβλία με τη ζωή του Γκρεκ να κυλλάει σε γενικές γραμμές ομαλά.

Προσφάτως κυκλοφόρησαν και τα Ημερολόγια ενός καλού παιδιού’, όπου ο Ράουλι, ο κολλητός του Γκρεκ, παρουσιάζει τα γεγονότα από τη δική του πλευρά, κάτι που απότι άκουσα δεν άρεσε πολύ στον Γκρεκ..

Τα βιβλία αυτά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός και αξίζουν μία θέση στη βιβλιοθήκη σας.

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment