Τυχαία πέρασε από μπροστά μου στο Instagram η σελίδα ‘Creating stories’ και τολμώ να πω πως εντυπωσιάστηκα από το θέμα της.

Υπάρχουν κάπου στη Θεσσαλονική δύο γυναίκες, μαμά και κόρη, που παίρνουν στα χέρια τους παιδικές ζωγραφιές και τις μετατρέπουν σε… κουκλάκια!

Το φαντάζεστε να χαρίζετε σε ένα παιδί ένα κουκλάκι το οποίο είναι ίδιο με αυτό που απεικόνιζε μία δική του ζωγραφιά;

Μία μοναδική ιδέα που αξίζει να σας γνωρίσω.

Πάμε να γνωρίσουμε την Τάσσα και την Αγγελίνα;

«Είμαστε μαμά και κόρη, η Τάσσα (Γραμματοπούλου) και Αγγελίνα (Χριστοδουλή), από Θεσσαλονίκη και δουλευουμε από το εργαστήριο μας! Η μητέρα μου ήταν μουσικός στο επάγγελμα αλλά εδώ και πολλά χρόνια , όσα θυμάμαι και τον εαυτό μου, ασχολείται με χειροποίητες κούκλες και μαριονέτες. Εγώ έχω σπουδάσει οικονομικά στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή όπου και τελείωσα πριν έναν χρόνο ακριβώς.

Το 2017 αποτυπώσαμε μια ζωγραφια ενος παιδιού φιλικού προσώπου σε μαξιλάρι. Στην ζωγραφια ήταν η μαμά και το κοριτσάκι χερακι χεράκι. Η μητέρα μου έκανε πριν από αυτό προσωποποιημενες κουκλες ανάλογα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του παιδιού, το χόμπι, τα ρούχα). Όλα ξεκίνησαν πριν 7 μήνες, μέσα στην πρώτη καραντίνα όταν αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια σελίδα με τις ζωγραφιές των παιδιών. Στην αρχή ξεκίνησε σαν χόμπι, βάλαμε δηλαδή τα κουκλάκια από ζωγραφιές που είχαμε δωρίσει σε φίλους και γνωστούς. Είδαμε την ανταπόκριση και ξεκινήσαμε να δραστηριοποιούμαστε και Επαγγελματικά κάνοντας την εταιρία μας.

Κάθε ζωγραφια έχει την ιδιαιτερότητα της. Εμείς δεν θελουμε να πετύχουμε την <<τέλεια κούκλα>> αλλά την κούκλα με τα χαρακτηριστικά που της έδωσε ο μικρός καλλιτέχνης. Αυτό που λέμε πάντα είναι ότι δεν διορθώνουμε ποτε την ζωγραφιά, δεν κάνουμε κάτι κατά προσέγγιση αλλά είναι η πραγματική απεικόνιση αυτού που βλέπουμε! Στην φαντασία των παιδιών δεν χωράει αμφισβήτηση!

Τα υφάσματα που χρησιμοποιούμε είναι όλα καλής ποιότητας , το γέμισμα είναι οικολογικός υποαλλεργικος υαλοβάμβακας και χρησιμοποιούμε κλωστές και πλεκτό μαλλακι. Όταν πρόκειται για μικρές ηλικίες χρησιμοποιούμε μόνο και αποκλειστικά τα υλικά που ανέφερα παραπάνω. Όμως έχουμε και «μεγάλα παιδιά» από το πιο μικρό να είναι 2 ετών με τις πρώτες μουτζούρες που για τον γονιό είναι έργο τέχνης, μέχρι… 50 χρόνων ! Επομένως αν δεν υπάρχει φόβος κατάποσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν διαφορα υλικά όπου χρειαστεί.

Κάθε φορά που πιάνουμε μια ζωγραφια στα χέρια μας είναι κάτι διαφορετικό. Ποτε δεν είναι το ίδιο. Αυτό μας δίνει και τον ενθουσιασμό να συνεχίσουμε. Δεν υπάρχει επαναλαμβανόμενο μοτίβο γιατί κάθε παιδί είναι ξεχωριστό επομένως και το κουκλάκι θα είναι ξεχωριστό.

Κάθε φορά το κουκλάκι που φτιάχνουμε είναι το αγαπημένο μας ! Δεν υπάρχει μέτρο συγκρισης! ρωτάμε την ιστορία της ζωγραφιας, το τι ακριβώς ζωγράφισε το παιδί. Λέμε στις μαμάδες να ρωτάνε τα παιδιά γιατί αυτό αποτελεί κανόνας στο παιδικό ιχνογραφημα. Αυτό που εμείς βλέπαμε σαν σαρανταποδαρούσα τελικά για το παιδί ήταν λιοντάρι και αυτό που εμείς βλέπαμε για ένα πράσινο πλασματάκι τελικά ήταν η μαμά του. Άρα η κάθε ζωγραφια έχει ίδια αξία στο μυαλό μας και έχουμε κάθε φορά τον ίδιο ενθουσιασμό και σεβασμό απέναντι στην ζωγραφια !

Σίγουρα υπάρχουν ιστορίες που μας προκαλούν συγκίνηση, η πιο πρόσφατη ειναι με μια μαμά που έκανε δώρο στον μπαμπά και στην κόρη το μπρελόκ και την κούκλα αντίστοιχα της φιγούρας του πατέρα, με την στολή της εργασίας του γιατί ο μπαμπάς λείπει εδώ και έξι μήνες αφού είναι υποπλοίαρχος εμπορικού ναυτικού ! Όπως και δώρο από  αδερφή σε αδερφή για τα 30α γενέθλια της. Φανταστείτε ότι το χαρτι στις άκρες είχε αλλοιωθεί επειδή ήταν από ζωγραφια του 2000! Κι όμως την είχαν κρατήσει !!!

Κάθε μέρα λαμβάνουμε πολλά συγκινητικά μηνύματα από ανθρώπους που «ανακάλυψαν» αυτό που κάνουμε. Τα σχόλια τους, το ειλικρινές ευχαριστώ των γονιών/συγγενών και το γελιο των παιδιών που μας στέλνουν σε βίντεο ή μας λένε πως αντέδρασαν είναι για μας η καλύτερη ανταμοιβή! Κάθε φορά μας συγκινούν όλα τα παιδιά ! Ένα αγοράκι που ξυπνησε την μαμά 7 το πρωί βάζοντας στο πρόσωπο της την ζωγραφια και φωνάζοντας «αυτήν να στείλεις στις κύριες», ή πρόσφατα ένα κορίτσι πρώτης δημοτικού ανακοίνωσε σε όλη την τάξη στην τηλεδιάσκεψη ότι ο Άγιος Βασίλης θα της κάνει δώρο την κούκλα από την ζωγραφια! Κάθε φορά και ένα ακόμα σχόλιο και μια ιστορία που μας συγκινεί !!

Η χαρά μας που κάνουμε και οι δυο το χόμπι μας επαγγελμα είναι τεράστια. Όμως το γεγονός ότι ο κόσμος μέσα σε τόσο λίγο καιρό μας αγκάλιασε και αγάπησε κάθε ζωγραφια και ας μην γνωρίζει προσωπικά το παιδί, αυτό μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση να συνεχίσουμε !  Επισης, παιδάκια που έκαναν πιο βιαστικά τις ζωγραφιές τους, αφού πήραν το κουκλάκι, πήραμε μηνύματα από τις μαμαδες ότι ζωγραφίζουν πλέον με πολύ προσοχη και περισσότερα χρώματα!»

 

 

 

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment