Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από τον Βασιλιά Κάσσανδρο και από τότε μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα μεγάλο αστικό κέντρο συνεχούς ζωής. Ιστορικά μπορούμε να την τοποθετήσουμε ‘παντού’. Μητρόπολη της Αρχαίας Μακεδονίας, πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής τετραρχίας, συμβασιλεύουσα στα βυζαντινά χρόνια. πρωτεύουσα της μείζονος Μακεδονίας και πάσης Βαλκανικής στην οθωμανική περίοδο και, τέλος, μετά την απελευθέρωση της «συμπρωτεύουσα» του ελληνισμού.
Κατά την επιστροφή μου, μετά από 12 χρόνια, στη γενέτειρα μου ένιωσα την ανάγκη να τη γνωρίσω καλύτερα.
Τολμώ να πω ότι …. μαγεύτηκα.
Αποφάσισα λοιπόν να δημιουργήσω μία σειρά περιπάτων, με σκοπό να σας γνωρίσω τη ‘Θεσσαλονίκη’ μου.
Είστε έτοιμοι για τον πρώτο μας περίπατo;
Βρισκόμαστε στον πεζόδρομο της οδού Γούναρη, που αρχίζει από τη διασταύρωση με την οδό Μητροπόλεως. Μπροστά μας έχουμε τα διασωθέντα ερείπια ενός ρωμαϊκού αρχιτεκτονικού συνόλου. Στο χώρο αυτό βρισκόταν το ιδιωτικό λιμάνι του αυτοκράτορα Γαλέριου, δίπλα ακριβώς στο μεγάλο ανακτορικό του συγκρότημα, το οποίο χτίστηκε το 305 π.Χ. και περιλάμβανε το Ανάκτορο, το Οκτάγωνο, την Αψίδα του Γαλερίου, τον ιππόδρομο και τη Ροτόντα.
Μεγάλο τμήμα του ανακτόρου βρίσκεται στη σημερινή πλατεία Ναυαρίνου.
Το οκτάγωνο, νοτιοδυτικά του ανακτόρου, είναι το καλύτερα σωζόμενο κτίριο του Γαλεριανού συγκροτήματος. Πιθανότατα χρησίμευε ως αίθουσα του θρόνου του Γαλερίου.
Ο ιππόδρομος, χώρος ψυχαγωγίας των πολιτών της Θεσσαλονίκης, κάλυπτε τη σημερινή πλατεία Ιπποδρόμου, σε έκταση 30.οοο τ.μ. Η λειτουργία του σταμάτησε οριστικά το 390π.Χ. μετά τη σφαγή, που είχε διατάξει ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος, 7.000 Θεσσαλονικέων.
Κατευθυνόμαστε προς την Εγνατία και, ξαφνικά, μπροστά στα μάτια μας εμφανίζεται η Αψίδα του Γαλερίου, γνωστή και ως ‘Καμάρα’. Η αψίδα αυτή στήθηκε μετά τη νίκη του Γαλερίου κατά των Περσών το 296-7 μ.Χ. Οι πεσσοί της διακοσμούνται από γλυπτές παραστάσεις.
Τέλος, στον πεζόδρομο πίσω από την καμάρα, μπορούμε να θαυμάσουμε τη Ροτόντα, ένα τεράστιο κυκλικό κτίσμα, που ανεγέρθηκε γύρω στο 300 μ.Χ. από τον συναυτοκράτορα Γαλέριο ως ναός του Καβείρου ή του Δία. Το ύψος της φτάνει τα 30 μ. Η Ροτόντα στα χρόνια του Θεοδοσίου μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό και το 1590 σε τζαμί.
thessalonikitourism.gr
Στη πλατεία Ναυαρίνου θα βρούμε πολλά μαγαζάκια με μουσικά όργανα, συλλεκτικά αντικείμενα, παιχνίδια, καθημερινά ρούχα. Επίσης, στα στενάκια που βρίσκονται γύρω από την Καμάρα, θα ανακαλύψουμε βιβλιοπωλεία γεμάτα θησαυρούς.
Τις πληροφορίες για τα μνημεία, καθώς και τη διαδρομή, τις βρήκα στο βιβλίο ‘Θεσσαλονίκης Εγκόλπιον’ του Χρίστου Ζαφείρη.
Ετομαστείτε.. Ο επόμενος περίπατος δεν αργεί!