Η αυτοπεποίθηση αποτελεί  πυλωνα  της  ψυχικής ισορροπίας . Κανείς δε γεννιέται έχοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα του εαυτού του. Άλλωστε τους πρώτους μήνες της ζωής μας, ως βρέφη, δεν είμαστε  σε θέση να διακρίνουμε τον εαυτό μας από τους άλλους, καθότι η μητέρα και το βρέφος γίνονται αντιληπτά ως ένα ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο. Η εικόνα του εαυτού προκύπτει σταδιακά, καθώς το άτομο μεγαλώνει, μέσα από τις εμπειρίες του και κυρίως μέσα από τη σχέση του και την αλληλεπίδρασή του με τους «σημαντικούς άλλους» .

voicesforchildren.net

Σημαντικοί άλλοι  είναι όλα τα άτομα που επηρεάζουν περισσότερο την αυτοδικία και την συμπεριφορά μας και  τα οποία είναι συγκεκριμένα πρόσωπα του περιβάλλοντος μας (γονεις,συγγενείς )

kidsbaron.com

Μερικοί τρόποι ώστε να αναπτυχτεί η αυτοπεποίθηση του παιδιού είναι

  • Επιβραβεύουμε το παιδί μας, εστιάζουμε στην προσπάθειά του, δεν υπερτονίζουμε την αποτυχία του, για παράδειγμα: ¨εγώ σε θαυμάζω γιατί προσπαθείς¨ .

 

  • Παρέχουμε στο παιδί τη δυνατότητα ανοικτής επικοινωνίας μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και υποστήριξης .

 

  • Το ενθαρρύνουμε να θέτει στόχους-μικρούς στόχους, όχι μη ρεαλιστικούς!

 

  • Ενθαρρύνουμε την αυτονομία, την εξερεύνηση και την ατομική δράση του παιδιού μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια και όρια συμπεριφοράς.

 

  • Αναγνωρίζουμε σεβόμαστε και ενθαρρύνουμε τις ατομικές διαφορές- δεν το συγκρίνουμε- υποστηρίζουμε τη μοναδικότητα του κάθε παιδιού.

 

 

Τέλος, η καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης είναι πολύ σημαντική, καθώς βοηθάει ώστε το παιδί να μετατραπεί σε μία ολοκληρωμένη και υγιή προσωπικότητα.

 

 

Πηγη:psychologynow.gr

cover page believeinyou.gr

 

 

Written by Manolis Pantazonis

Leave a Comment