Όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας έχουμε βρεθεί σκυμμένοι πάνω από ένα παζλ, προσπαθώντας με τις ώρες να ταιριάξουμε τα κομμάτια μεταξύ τους.  Πείτε μου την αλήθεια, δε νιώθατε μεγάλη χαρά όταν βλέπατε την εικόνα του παζλ να ολοκληρώνεται; Έτσι ακριβώς νιώθουν και τα παιδιά κάθε φορά που καταφέρνουν να λύσουν το ‘μυστήριο’ που υπάρχει μπροστά τους!

Οι λόγοι για να φτιάξετε ένα ζεστό ρόφημα και να απλώσετε τα μπερδεμένα κομμάτια ενός παζλ πάνω στο τραπέζι, παρέα με τα μικρά σας, είναι πολλοί.

  • Ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι περνάτε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά, χωρίς να ασχολείστε με τίποτα άλλο. Για να φτιάξετε ένα παζλ χρειάζεστε τα χέρια και τα μάτια σας, η απασχόληση σας λοιπόν με  οθόνες και κινητά είναι αδύνατη.
  • Η προσπάθεια της λύσης ενός παζλ απαιτεί συγκέντρωση. Τα παιδιά χρειάζονται αρκετή ώρα μέχρι να καταφέρουν να ενώσουν όλα τα κομμάτια μεταξύ τους. Αν βλέπετε ότι δυσκολεύονται και απογοητεύονται ξεκινήστε με κάποιο που έχει λιγότερα κομμάτια.
  • Μέσα από ένα παζλ, τα παιδιά μαθαίνουν να θέτουν στόχους και να ψάχνουν λύσεις ώστε να τους καταφέρουν.
  • Στη προσπάθεια τους να ταιριάξουν τα κομμάτια μεταξύ τους αναπτύσσουν τη λεπτή κινητικότητα.
  • Αν το παζλ είναι μεγάλο μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά ώστε το καθένα να αναλάβει ένα διαφορετικό κομμάτι, ας πούμε με βάση το χρώμα. Αυτό θα βοηθήσει στο ομαδικό πνεύμα. Για να καταφέρουν να φτάσουν πιο γρήγορα στο τέλος, θα πρέπει να προσπαθήσουν όλοι μαζί.
  • Μόλις το τελευταίο κομμάτι μπει στη θέση του, ένα μικρό λιθαράκι θα προστεθεί στην αυτοπεποίθηση των παιδιών σας . Μέσα από τις όποιες δυσκολίες, κατάφεραν να φτάσουν στον τελικό στόχο και νιώθουν περηφάνια γι αυτό. Λογικό δεν είναι;
  • Τέλος, είναι ο κατάλληλος τρόπος να ακονίσουμε τα μυαλουδάκια μας, μικροί και μεγάλοι.

Τι λέτε;  Mε ποιο παζλ θα ξεκινήσετε;

 

 

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment