Ζούμε σε μία εποχή που οι υποχρεώσεις μας ολοένα και αυξάνονται. Από το πρωί που θα ανοίξουμε τα μάτια μας, μέχρι το βράδυ που θα πέσουμε στο κρεββάτι, πτώματα από τις υποχρεώσεις της ημέρας, δε σταματάμε λεπτό.

Και κάπου εκεί στον καθημερινό αυτό αγώνα, κάνει την εμφάνιση του το Σαββατοκύριακο, όπου όλη η οικογένεια είναι στο σπίτι και είναι η κατάλληλη ώρα να περάσετε και σεις χρόνο με τους αγαπημένους σας αλλά.. λίγο δύσκολο, γιατί αφήσατε για αυτές τις δύο μέρες τη γενική καθαριότητα του σπιτιού και δε προλαβαίνετε..

Αλλάζοντας κάποια μικρά πραγματάκια – κακές συνήθειες θα τις έλεγα καλύτερα- θα είστε σε θέση να έχετε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας, αλλά και για να περάσετε όμορφα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Τα πάντα στη ζωή είναι θέμα οργάνωσης και συνέπειας.

Αρχικά πρέπει να καθίσετε με ησυχία και να δημιουργήσετε 3 προγράμματα, τα οποία στη πορεία θα τα ανακοινώσετε και στην οικογένεια σας, ώστε ο καθένας να βάλει το δικό του λιθαράκι σε αυτή τη προσπάθεια.

Το πρώτο και ίσως πιο σημαντικό πρόγραμμα είναι η καθημερινή πρωινή και βραδινή ρουτίνα. Αν όλα τα μέλη της οικογένειας την ακολουθήσουν, θα έχει γίνει το πιο σημαντικό βήμα. Στη πρωινή ρουτίνα λοιπόν είναι αρχικά πολύ σημαντικό ο καθένας μόλις σηκωθεί από το κρεββάτι του και πριν πάει στο μπάνιο να πλυθεί, να ανοίξει το παράθυρο του δωματίου του ώστε να το αερίσει. Μόλις τελειώσει από το μπάνιο να επιστρέψει στο δωμάτιο του, να κλείσει το παράθυρο και να στρώσει το κρεββάτι του, πάνω στο οποίο θα τοποθετήσει τις πυτζάμες του – είναι ένα καλό σημείο νομίζω, καλύτερο από τον καναπέ το σαλονιού! Στη συνέχεια, και αφού φάει το πρωινό του, θα βάλει το πιάτο του στο νεροχύτη ή στο πλυντήριο πιάτων. Τέλος, όποιος βγει πρώτος, καλό θα είναι να πάρει και τα σκουπίδια. Απλό δεν είναι;

Σίγουρα αυτή η καθημερινή αλλαγή δε θα αρέσει σε κανέναν, αν έχουν όλοι συνηθίσει να πετάνε τα πράγματα τους εδώ και εκεί και να μη προσφέρουν τίποτα, αλλά  αξίζει τον κόπο να το επιβάλετε. Θα κάνετε καλό στον εαυτό σας πρώτα, αλλά και στους υπόλοιπους στη συνέχεια.

Το δεύτερο πρόγραμμα που πρέπει να βάλετε είναι οι εβδομαδιαίες δουλειές. Είναι σίγουρα κάποια μέρη του σπιτιού που πρέπει να τα φροντίζουμε καθημερινά για λόγους υγιεινής, αλλά οι περισσότερες δουλειές είναι πολύ εύκολο να τοποθετηθούν σε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Για παράδειγμα, ορίστε μία μέρα που θα κάνετε το ξεσκόνισμα, μία άλλη για το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα ή για το σίδερο. Τις δουλειές θα τις κάνετε αυστηρά τις μέρες που αναγράφονται στο πρόγραμμα. Για να το πετύχετε αυτό σας έχω κάποια tips.

  • Αγοράστε ένα ηλεκτρικό σκουπάκι, ώστε να μη χρειάζεται να βγάζετε την ηλεκτρική σκούπα για κάθε ψίχουλο.
  • Τα χλωρομάντηλα πρέπει να μη λείπουν ποτέ από το μπάνιο και τη κουζίνα, ώστε οι επιφάνειες να είναι πάντα καθαρές.
  • Ένα καλάθι για ασιδέρωτα μέσα στη ντουλάπα, θα σας γλιτώσει από τη θέα των βουνών από ρούχα σε κάθε γωνιά του σπιτιού. Επίσης να ξέρετε ότι κάποια ρούχα, όσο πιο πολύ τα σιδερώνετε τόσο περισσότερο καταστρέφονται. Απλώστε τα όμορφα και προσεκτικά και θα είναι ατσαλάκωτα όταν θα τα μαζέψετε από την απλώστρα.

Τέλος, ορίστε μία νυχτερινή ρουτίνα από όλους και θα σωθείτε!

Πριν πάει ο καθένας για ύπνο, καλό θα είναι να έχει βγάλει τα ρούχα του για την επόμενη μέρα, να τακτοποιήσει τα πράγματα που χρησιμοποίησε και τέλος να βάλει τα πιάτα του στο πλυντήριο ή στο νεροχύτη. Εσείς επισκεφτείτε τελευταία το μπάνιο, ώστε να καθαρίσετε με ένα απολυμαντικό της επιφάνειες και να αλλάξετε τη σακούλα στο κάδο σκουπιδιών.

Ακολουθώντας αυτό το πρόγραμμα το Σαββατοκύριακο θα είστε και εσείς ελεύθερη να περάσετε υπέροχες στιγμές με την οικογένεια σας.

Παρακάτω σας έχω ένα πρόγραμμα που βρήκα στο pinterest και το εκτύπωσα για μένα. Ελπίζω να σας βοηθήσει!

photo εξωφύλλου από rtl.fr

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment