Η χρέωση της πλαστικής σακούλας ήταν ένα σοκ για τον Ελληνικό λαό. Αρχικά οι περισσότεροι θεώρησαν ότι απλά κάτι τέτοια ‘δε περνάνε’ στην Ελλάδα. Στη πορεία όταν κατάλαβαν ότι δε μπορούν πια στο μάρκετ μέσα στη σακούλα με τα ψώνια να βάζουν και 2 – 3 άδειες, με τη δικαιολογία ότι θα τις χρειαστούν, ξεκίνησε ένας σχετικός εκνευρισμός. Κάποιοι άλλοι πάλι, νόμιζαν ότι είναι θέμα τσιγκουνιάς η σακούλα πολλών χρήσεων και με δυνατή φωνή στο ταμείο και περίσσεια περηφάνια έλεγαν στον υπάλληλο να τους χρεώσει δύο σακούλες παραπάνω.
Περνώντας ο καιρός όλοι συνηθίσαμε στην ιδέα της επαναχρησιμοποιούμενης σακούλας. Μέσα στις τσάντες μας υπάρχουν διάφορα μικρά τσαντάκια σε διάφορα σχέδια και χρώματα, τα οποία με μία μαγική κίνηση γίνονται σακούλες για ψώνια. Στα αυτοκίνητα μας επίσης όλοι έχουμε κάνα δυο σακούλες για καλό και για κακό και… η ζωή συνεχίζεται!
Και κάπου εκεί που νομίζαμε πως αυτό ήταν και ότι είχαμε αρχίσει να προσφέρουμε αποτελεσματικά στη διάσωση του πλανήτη, βγαίνει ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη κατάργηση όλων των πλαστικών μίας χρήσης και καλούμαστε , λέει, να μη χρησιμοποιούμε πλαστικά καλαμάκια και να τα αντικαταστήσουμε με χάρτινα ή πολλών χρήσεων.
Σύμφωνα με την οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το αργότερο μέχρι το 2021 θα απαγορευθούν τα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης. Ειδικότερα, σε αυτά περιλαμβάνονται τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα μίας χρήσης, οι μπατονέτες , οι αναδευτήρες ποτών από πλαστικό αλλά και τα πλαστικά καλαμάκια.
«Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση. Ως κοινωνία, θα πρέπει να σταματήσουμε να κινούμαστε πυροσβεστικά και να μάθουμε να λειτουργούμε προληπτικά. Η ευρωπαϊκή οδηγία είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να επανεξετάσουμε το γραμμικό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης προϊόντων.
Τώρα τον λόγο έχει η ελληνική πολιτεία, η οποία οφείλει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να προωθήσει φιλόδοξες πολιτικές με στόχο τη μείωση του πλαστικού μίας χρήσης στην πηγή του. Σίγουρα η μετάβαση δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία. Στην πλειονότητά της η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη να ακολουθήσει λύσεις που απαιτούν αλλαγή συνηθειών. Απαιτείται μία γενικότερη επικοινωνία προς το μέσο καταναλωτή, μια «κουβέντα» για να είναι συμμέτοχος στη λύση και να γνωρίζει τους λόγους πίσω από αυτές τις αλλαγές» αναφέρει στην Deutsche Welle ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος της καμπάνιας της Greenpeace Ελλάδας για τη μείωση του πλαστικού μιας χρήσης..
Και αναρωτιέμαι τώρα εγώ, γιατί να είμαστε αρνητικοί απέναντι σε ένα νέο νόμο που πέρα από το περιβάλλον, προστατεύει και την υγεία μας;
Σύμφωνα με τον Γιώργο Ηλιόπουλο, Πρόεδρο της Ένωσης Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας «το πλαστικό καλαμάκι είναι αρκετά επιβλαβές διότι είναι μικρό σε μέγεθος και συχνά διάφορα θαλάσσια είδη το περνούν για τροφή και το καταναλώνουν. Πλαστικά υπολείμματα από αυτά τα πλαστικά μιας χρήσης εντοπίζονται σε θαλάσσια είδη, πουλιά, αλλά επίσης στα ψάρια και τα οστρακοειδή και ως εκ τούτου στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα. Συνεπώς οι επιπτώσεις είναι σημαντικές τόσο στο θαλάσσιο οικοσύστημα όσο και στην ανθρώπινη υγεία καθώς ο περιορισμός των μικροπλαστικών είναι αδύνατος».
Προστατέψετε λοιπόν και τα δύο αυτά πολύτιμα αγαθά χρησιμοποιώντας μεταλλικά καλαμάκια πολλών χρήσεων. Στο g-store.gr θα βρείτε ένα μοναδικό σετ από μεταλλικά καλαμάκια τα οποία συνοδεύονται από ειδικό βουρτσάκι για τον εύκολο καθαρισμό τους και οικολογικό πουγκί μεταφοράς.
Βάλτε και σεις ένα μικρό λιθαράκι για να σώσουμε τον πλανήτη που μας φιλοξενεί και να τον παραδώσουμε καλύτερο στις επόμενες γενιές.
Τα μεταλλικά καλαμάκια θα τα βρείτε εδώ :