Μία ασθένεια που ξεκίνησε από την Κίνα και έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Οι ρίζες της σύμφωνα με τους ειδικούς ανιχνεύθηκαν στο ζωικό βασίλειο και σήμερα έχει φτάσει στο σημείο να φιγουράρει στους μεγαλύτερους παγκοσμίως τηλεοπτικούς σταθμούς.

 

H Washington Post  απαντά σε όλες τις ερωτήσεις και λύνει τις απορίες μας.

Τελικά τι είναι ο κορονοϊός ; Είναι θανατηφόρος; Πόσο εύκολα εξαπλώνεται; Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο; Πως πρέπει να προετοιμαστούμε;

«Οι κορονοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που κυμαίνονται από το κοινό κρυολόγημα έως πολύ πιο σοβαρές ασθένειες. Αυτές οι ασθένειες μπορούν να μολύνουν τόσο τους ανθρώπους όσο και τα ζώα. Το στέλεχος που άρχισε να εξαπλώνεται στο Wuhan, τη πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei της Κίνας, σχετίζεται με δύο άλλους κορονοϊούς που έχουν προκαλέσει μεγάλα κρούσματα τα τελευταία χρόνια: σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή (MERS).

Τα καλά νέα: Οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας λένε ότι ο νέος κορονoϊός είναι λιγότερο θανατηφόρος από τον SARS, ο οποίος σκότωσε περίπου το 10% των ανθρώπων που είχαν προσβληθεί από το ξέσπασμα που ξεκίνησε το 2002. Ωστόσο, παραμένει ένα επείγον ερώτημα: Πόσο θανατηφόρος είναι;

Από τις 7 Φεβρουαρίου, περίπου το 2% των αναφερόμενων περιπτώσεων ήταν θανατηφόρα, αλλά πολλοί ειδικοί λένε ότι ο θάνατος θα μπορούσε να είναι χαμηλότερος. Αυτό συμβαίνει επειδή στην αρχή του ξεσπάσματος, οι ήπιες ασθένειες μπορεί να μην αναφέρονται. Τα άτομα που βρίσκονται σε ευπαθής ομάδες – που είναι πιο πιθανό να πεθάνουν – αναζητούν περίθαλψη. Σε αυτή τη περίπτωση ο ιός φαίνεται πολύ πιο θανατηφόρος από ό, τι είναι πραγματικά, εξαιτίας όλων των ανυπολόγιστων ανθρώπων με ηπιότερα συμπτώματα.

Στις αρχές του αιφνιδιασμού, ένας εμπειρογνώμονας εκτιμά ότι παρόλο που έχουν αναφερθεί 2.000 περιπτώσεις, 100.000 πιθανότατα ήταν ήδη άρρωστοι.

Τα κακά νέα: Ο νέος κορονoϊός φαίνεται να εξαπλώνεται πολύ πιο εύκολα από το SARS και είναι παρόμοιος με άλλους κορονoϊούς που προκαλούν ψυχρά συμπτώματα, ανέφεραν οι ειδικοί.

Ένας ιός που μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα – και μπορεί να είναι ήδη αρκετά διαδεδομένος – παρουσιάζει μια τεράστια πρόκληση για τη δημόσια υγεία.

Μια αναφορά περίπτωσης που έδειξε ότι η ασθένεια θα μπορούσε να εξαπλωθεί πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα αποδείχθηκε λανθασμένη, αν και ένας κορυφαίος υπάλληλος των ΗΠΑ δήλωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να εξαπλωθεί χωρίς συμπτώματα, βάσει συζητήσεων με κινέζους εμπειρογνώμονες.

“Στο SARS … φαινόταν ότι οι άνθρωποι ήταν αρκετά άρρωστοι προτού να αρχίσουν να διαβιβάζονται και γι ‘αυτό, κατά την άποψή μου, το SARS τελικά ελέγχθηκε”, δήλωσε ο Marc Lipsitch, επιδημιολόγος στο Harvard T.H. Chan Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Παρόμοια με άλλες αναπνευστικές ασθένειες, οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, κ.α. διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Οι πρώτες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Αλλά, όπως συμβαίνει και με άλλες ασθένειες, μπορεί να υπάρξει τεράστια ατομική διαφοροποίηση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν. Θα υπάρξουν άνθρωποι με γνωστούς παράγοντες κινδύνου που ανακάμπτουν, καθώς και άτομα που αναπτύσσουν σοβαρές περιπτώσεις για λόγους που δεν καταλαβαίνουμε.

“Μπορεί να είναι ένα πολύ συγκεκριμένο πράγμα για τον τρόπο που το ανοσοποιητικό σας σύστημα αλληλεπιδρά με ένα συγκεκριμένο παθογόνο”, δήλωσε ο Allison McGeer, επιδημιολόγος μολυσματικής νόσου στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Για να προφυλαχτείτε  δεν χρειάζεται να αγοράσετε τίποτα νέο ή ειδικό. Οι ειδικοί της επιδημιολογίας ανέφεραν ότι η πιο σημαντική πτυχή της ετοιμότητας δεν κοστίζει καθόλου – ηρεμία.

«Μην πανικοβληθείτε», δήλωσε ο Timothy Brewer, καθηγητής επιδημιολογίας και ιατρικής στην UCLA. “Δεν υπάρχει καμία αξία για τον πανικό ή για το να πει κανείς στους ανθρώπους να φοβούνται. Μην αφήσετε τον φόβο και το συναίσθημα να οδηγήσουν την αντίδραση σε αυτόν τον ιό. ”

Υπάρχουν μερικές βασικές προφυλάξεις που μπορείτε να ακολουθήσετε, οι οποίες είναι οι ίδιες με αυτές που πρέπει να κάνετε κάθε μέρα για να αποτρέψετε άλλες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.

  • Πλύνετε τα χέρια σας τακτικά.
  • Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας όταν φτερνίζεστε.
  • Και όταν είστε άρρωστοι, μείνετε μακριά από την εργασία ή το σχολείο και πίνετε πολλά υγρά.

Το CDC συνιστά να πλένετε με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα μετά τη χρήση του μπάνιου, πριν φάτε και μετά το φύσημα της μύτη ή το φτέρνισμα. Συμβουλεύει επίσης να μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας και να καθαρίζετε αντικείμενα και επιφάνειες που αγγίζετε συχνά.»

Αυτές τις απαντήσεις μας δίνει η Washington Post σε πρόσφατο άρθρο της και αφού έχει συμβουλευτεί πολλά ιατρεία, αξιωματούχους και ειδικούς σχετικά με την πιο πρόσφατη παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Πηγή https://www.washingtonpost.com/

photo εξωφύλλου CNN.com

 

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment