Αν φτάσεις μέχρι την όμορφη Κόνιτσα υπάρχουν κάποια μέρη που αξίζει να επισκεφτείς.
Η συγκεκριμένη περιοχή φημίζεται από πάντα για τις επιβλητικές κατασκευές γεφυριών, τα οποία στέκουν αγέρωχα στο χρόνο. Πέρα από το ξακουστό γεφύρι της Κόνιτσας, το οποίο αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο, υπάρχουν πολλά ακόμα στην ευρύτερη περιοχή, χαμένα μέσα σε πανέμορφες κατάφυτες τοποθεσίες, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των περαστικών.
Γεφύρι Κλειδωνιάβιστας. Το όμορφο αυτό γεφύρι βρίσκεται στις όχθες του Βοϊδομάτη, μόλις δύο χιλιόμετρα από το χωριό Κλειδωνιά. Είναι χτισένο από το 1853 με δαπάνες της Μαλκίζ Χανούμ, η οποία έδωσε για την κατασκευή του 37.000 γρόσια. Πολύ κοντά στο γεφύρι υπάρχουν ξενώνες και εστιατόρια.
Γεφυρί Ζερμας ή Καντσιώτικο. Το συγκεκριμένο στο Σαραντάπορο, είναι από τα λίγα γεφύρια της Ηπείρου που βρίσκεται στη περιοχή αυτή από τα μέσα του 18ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα το 1474.
Γεφύρι Παρασπόρι. Ακόμα ένα γεφύρι που χτίστηκε από Πυρσογιαννίτες μαστόρους το 1800. Βρίσκεται λίγο πριν το χωριό Χιονάδες, με άνοιγμα τόξου 5,50 μέτρα και πλάτος 2,80 μέτρα.
Πέρα από τα πετρόχτιστα γεφύρια η περιοχή απαρτίζεται από πλήθος θρησκευτικών μνημείων, πολλά εκ των οποίων χρονολογούνται από τη Βυζαντινή περίοδο.
Για τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού οι επιλογές είναι η Μονή Ταξιαρχών Γκύρας, η Μονή Ζέρμας, η Μονή Μολυβδοσκέπαστης, η Μονή της Παναγίας Κλαδόφμης, καθώς και η μονή της Παναγίας Στομίου, την οποία επισκεφτήκαμε αφού πρώτα απολαύσαμε μια υπέροχη διαδρομή στη χαράδρα του Αώου, που ως έναρξη είχε το γεφύρι της Κόνιτσας. Σχετικές φωτογραφίες θα βρεις στη στη σελίδα μου στο instagram paschalina_atmatzidou στις 4 Μαρτίου του 2022.
Πέρα από τη χαράδρα του Αώου, οι περιπατητές μπορούν να απολαύσουν μία καλοχαραγμένη διαδρομή, που κινείται στις όχθες του Βοϊδομάτη. Κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν αβαθή σπήλαια(βραχοσκεπές) όπου κατοικούσαν οι πρώτοι άνθρωποι μερικές χιλιάδες χρόνια πριν. Η χαράδρα βρίσκεται ανάμεσα από τα χωριά Πάπιγκο και Βίκος. Χρόνια τώρα αποτελεί ένα δημοφιλή προορισμό για καγιάκ και rafting.
Τέλος, στο περιβαλλοντικό πάρκο «Μπουραζάνι» ο επισκέπτης έχει άμεση οπτική επαφή με τα ζώα που φιλοξενούνται(πλατόνια, ελάφια, αγριοπρόβατα, αγριογούρουνα, αγρίμια της Κρήτης και ζαρκάδια), καθώς και τη δυνατότητα για οπτικοακουστική περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Πολλά ακόμα αξιοθέατα υπάρχουν στον ευλογημένο τούτο τόπο, που εμείς, δυστυχώς λόγω χρόνου δεν προλάβαμε να επισκεφτούμε. Αναλυτικές πληροφορίες οι επισκέπτες μπορούν να βρουν στη σελίδα konitsa.gr.