Αγαπημένες μου φίλες με χαρά σας ανακοινώνω ότι μετά από προσπάθειες πολλών ετών, άλλες αποτυχημένες, άλλες μέτριες, άλλες καλές αλλά όχι τέλειες, βρήκα τη συνταγή για σπιτικό ψωμί που ονειρευόμουν.

Εκεί που καθόμουν χθες το απόγευμα στο σαλόνι μου και κοιτούσα παλιά μηνύματα στο κινητό, βρήκα ένα ξεχασμένο μήνυμα από μία φίλη μου, με μία συνταγή ψωμιού την οποία η ίδια είχε δοκιμάσει και ήταν πετυχημένη. Τσέκαρα το ντουλάπι, είδα ότι είχα όλα τα υλικά και ξεκίνησα.

Το  αποτέλεσμα ήταν άψογο. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Την υπέροχη αυτή συνταγή τη βρήκα στη σελίδα Μαγειρικές απολαύσεις

Κάνοντας κλικ πάνω στο link που ακολουθεί μπορείτε να δείτε και το σχετικό βίντεο

https://www.mageirikesapolauseis.gr/anazitisi/sintagi/172-psomi-gastras

Υλικά :

1 κιλό αλεύρι σκληρό η γ.ο.χ. η χωριάτικο ειδικό για ψωμί και ακόμα 100γρ για το δεύτερο ζύμωμα

2 φακελάκια μαγιά η 50γρ νωπή μαγιά

20 γρ ζάχαρη

20γρ αλάτι

50γρ λάδι

720γρ  νερό θερ/σια δωματίου η λίγο χλυαρό

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί  σε ένα μπολ που κλείνει, ανακατεύουμε καλά τα υλικά και για να έχει καλό αποτέλεσμα πρέπει να μείνει για 12 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο σκεπασμένο. Μετα τις 12-14 ώρες ανάβουμε τον φούρνο πάνω κάτω στους 250 βαθμούς και τοποθετούμε  την  γάστρα είτε μεταλλική είτε πήλινη σκεπασμένη ώσπου να πιάσει τους 250 βαθμούς. Μόλις βάλουμε την γάστρα στον φούρνο απλώνουμε αλεύρι στον πάγκο μας και βάζουμε την ζύμη μας η οποία είναι  αρκετά υγρή  και κολλάει στα χέρια,  αρχίζουμε να δουλεύουμε το ζυμάρι διπλώνοντας τις άκριες προς τα μέσα προσθέτουμε όσο αλεύρι πάρει ώστε να στεγνώσει η ζύμη μου δεν θέλει ζύμωμα.  Το αφήνω να ξεκουραστεί και όταν η γάστρα είναι έτοιμη βάζω το ψωμάκι μέσα με τις διπλές προς τα πάνω Βάζουμε το ψωμί σε λαδόκολλα και την βάζουμε στην καυτή γάστρα την σκεπάζω και ψήνω για 30 λεπτά στους 250 βαθμούς αντιστάσεις στην συνέχεια ανοίγω το καπάκι και ψήνω στους 200 βαθμούς αντιστάσεις για 30 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρει χρώμα (μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος ανάλογα την δύναμη του φούρνου). Αλεύρι βάζω σκληρό για να έχω καλό αποτέλεσμα αλλά μπορείτε να βάλετε και για όλες τις χρήσεις ή ότι άλλο θέλετε έχω κάνει πολλούς συνδυασμούς Μπορούμε να βάλουμε σουσάμι από πάνω.

πηγή https://www.mageirikesapolauseis.gr/

 

 

 

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment