Βρέθηκα εχθές με μία σακούλα Σαμιώτικα, μυρωδάτα λεμόνια  από την αυλή της φίλης μου. Αμέσως λοιπόν ξεκίνησα την αναζητηση σχετικά με το τι θα τα κάνω για να μη μου χαλάσουν. Κέικ λεμονιού έκανα την προηγούμενη εβδομάδα, λεμονάδα σπιτική δύο εβδομάδες πριν..

Και εκεί που σέρφαρα στο διαδίκτυο, έπεσα πάνω στη σελίδα cretangastronomy.gr

και στη συνταγή ‘Τραγανά κουλουράκια λεμονιού’. Αφού λοιπόν τσέκαρα τα υλικά, ξεκίνησα τη διαδικασία.

Τα λόγια είναι περιττά. Δύο ώρες μετά το σπίτι μοσχοβολούσε λεμόνι, τα παιδιά έτρωγαν τα πεντανόστιμα κουλουράκια λεμονιού με ευχαρίστηση και εγώ έβαζα story στο instagram τη διαδικασία παρασκευής.

Παρακάτω σας βάζω τη συνταγή

Υλικά :

1,5 κούπα ελαιόλαδο

1 κούπα ζάχαρη

½ κούπα χυμό λεμονιού

Ξύσμα ενός μεγάλου ή δύο μικρών λεμονιών

¼ κούπας ρακή, ή κονιάκ, ή άλλο δυνατό αλκοολούχο ποτό

2 κουταλάκια του γλυκού  μπέικιν

½ κουταλάκι του γλυκού σόδα

Περίπου 4,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Περίπου μια κούπα σουσάμι  για το τύλιγμα + 1 κουταλιά ζάχαρη

Εκτέλεση :

Σε ένα μπολ μετράμε 4 κούπες αλεύρι και το ανακατεύουμε με
το μπέικιν. Βάζουμε στην άκρη 3/4 κούπας ακόμη  αλεύρι. Σε λεκάνη ανάμειξης αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη , το ξύσμα και το ποτό ώστε  να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα (πάνω από τη λεκάνη ανάμειξης γιατί φουσκώνει). Προσθέτουμε ανακατεύοντας το αλεύρι με το μπέικιν και όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χρειαστεί (συνήθως το παίρνει τη μισή κούπα, όχι παραπάνω).

Η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακή. Μπορεί ακόμη και να κολλά
ελαφρά στα δάκτυλά μας. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για κανένα μισάωρο. Αν η ζύμη
εξακολουθεί να κολλάει προσθέτουμε ακόμη μια κουταλιά αλεύρι.  Ανάβουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Καθαρίζουμε και πλένουμε το σουσάμι.

Το απλώνουμε σε βαμβακερή ή λινή πετσέτα και το
ανακατεύουμε με τη ζάχαρη. Έτσι κολλάει στα κουλουράκια καλύτερα. Πλάθουμε
μικρά κορδόνια,  τα κυλάμε σε σουσάμι και τα αραδιάζουμε σε ταψάκι.

Ωστόσο ο φούρνος έχει φτάσει στη θερμοκρασία που
θέλουμε. Τα ψήνουμε περίπου 45 λεπτά . Πρέπει να έχουν ένα γλυκό καστανό χρώμα.

Τα φυλάσσουμε αφού κρυώσουν σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς για να μη πάρουν
υγρασία.

Tη συνταγή μαζί με τα σχόλια του δημιουργού μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment