Η θετική σκέψη και η αισιοδοξία είναι οι σύμμαχοι μου σε κάθε δύσκολη στιγμή. Μέσα σε κάθε αρνητικό συναίσθημα προσπαθώ να εντοπίσω μια ηλιαχτίδα, μια όμορφη νότα..

Η στάση αυτή πιθανόν να είναι ο δικός μου τρόπος να ‘τη βγάζω καθαρή΄ στα δύσκολα και αποκτήθηκε μέσα από πολύ πόνο. Όλα τα όμορφα στη ζωή αν το καλοσκεφτείτε ακολουθούν κάποια άσχημη εμπειρία και ίσως τελικά να είναι αυτή η εμπειρία υπεύθυνη για όλα αυτά που έρχονται μετά ή ακόμα καλύτερα για το ότι καταφέραμε να τα εντοπίσουμε.

Αισιοδοξία λοιπόν είναι η στάση που έχουν οι άνθρωποι που τους εμποδίζει να πέσουν σε απάθεια, απελπισία ή κατάθλιψη όταν αντιμετωπίζουν μια δυσκολία. Πολλοί πιστεύουν πως είναι θέμα χαρακτήρα το να έχεις μία αισιόδοξη στάση απέναντι στις αποτυχίες και τις επιτυχίες της ζωής. Έρευνες όμως δείχνουν πως η αισιοδοξία είναι κάτι που χτίζεται. Για να τα καταφέρουμε αρκεί να αλλάξουμε κάποια πραγματάκια στη καθημερινότητα μας.

Υπάρχουν μερικές ενέργειες, τις οποίες αν τις προσθέσετε στη καθημερινότητα σας θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε θετική σκέψη.

  • Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε θετικές λέξεις όταν μιλάτε ή σκέφτεστε. Για παράδειγμα προσθέστε στο λεξιλόγιο σας λέξεις όπως ‘είναι δυνατό’ , ‘μπορώ’ , ‘ευτυχώς’.
  • Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές. Ας πούμε το ‘Πόσο άτυχος είμαι που μου έσκασε το λάστιχο και για δύο μέρες  δεν έχω αυτοκίνητο;’ μπορείτε να αντικαταστήσετε με το ‘Ευτυχώς είμαι καλά. Φαντάζεσαι να έσπαγα κανένα πόδι;’. Έτσι σιγά σιγα εντοπίζεις πράγματα τα οποία δεν είναι δεδομένα και που θα έπρεπε να είσαι ευγνώμων για αυτά.
  • Πριν την έναρξη της υλοποίησης ενός σχεδίου οραματιστείτε ένα θετικό αποτέλεσμα. Αν κατά τη διάρκεια δείτε πως κάτι δε πάει καλά εντοπίστε πράγματα που την επόμενη φορά θα σας κάνουν καλύτερους και βελτιώστε τα.
  • Διαβάστε βιβλία που σας εμπνέουν.
  • Συναναστραφείτε με άτομα που σκέφτονται θετικά.
  • Ξεκινήστε μία φυσική δραστηριότητα όπως τρέξιμο, περπάτημα, κολύμπι.

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε κάντε μικρές αλλαγές και τα αποτελέσματα δε θα αργήσουν να φανούν, αρκεί να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά!

cover page photo  amazon.com

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment