Οι προτάσεις, οι λέξεις, οι συλλαβές και τα φωνήματα είναι τα δομικά στοιχεία της γλώσσας μας.

Οι προτάσεις αποτελούνται από λέξεις, οι λέξεις από συλλαβές και οι συλλαβές από φωνήματα.

Η ικανότητα του ατόμου να αναγνωρίζει, να αναλύει και να συνθέτει αυτά τα δομικά στοιχεία ονομάζεται φωνολογική ενημερότητα.

 

Πως μπορούμε όμως αυτό να το εξηγήσουμε σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας;

Δε πιστεύετε και εσείς πως θα του είναι λίγο δύσκολο να το κατανοήσει;

 

H Ξένια Ουσάκοβα μας έχει δώσει τη λύση. Με τα βιβλία της «Τα πάντα για τη φωνολογική ενημερότητα»  και «Τα πάντα για τη φωνολογική ενημερότητα, Συλλαβική επίγνωση , Παιχνίδια» , τα παιδιά μας μέσα από αμέτρητα παιχνίδια και εικονογραφημένες ασκησούλες θα καταφέρουν να κατανοήσουν ‘τα πάντα για τη φωνολογική ενημερότητα’.

 

Το πρώτο βιβλίο της σειράς «Τα πάντα για τη φωνολογική ενημερότητα» αποτελείται από 12 κεφάλαια με 24 παραδείγματα το κάθε κεφάλαιο.

Αυτό που με εντυπωσίασε είναι η πρόταση της συγγραφέως, στο πρώτο κεφάλαιο, να πάρουμε χρωματιστά τουβλάκια και με τη βοήθεια τους να δημιουργήσουμε λέξεις.

 

Πως θα το κάνουμε αυτό;

Έστω ότι στα χέρια σας έχετε τρία τουβλάκια με τα εξής χρώματα κόκκινο, κίτρινο και μπλε. Αν το κόκκινο αντιστοιχεί στη συλλαβή ‘με’, το κίτρινο στη συλλαβή ‘λι’ και το μπλε στη συλλαβή ‘σα’, όταν τα ενώσουμε δημιουργείται η λέξη μέλισσα.

 

Σκεφτείτε τώρα πόσο εύκολο είναι για το παιδί να κατανοήσει τα επόμενα κεφάλαια.

 

Για παράδειγμα, στο κεφάλαιο ‘Αφαίρεση τελικής συλλαβής’, μαθαίνουμε στο παιδί πως με την αφαίρεση της τελικής συλλαβής, δηλαδή αφαιρώντας το μπλε τουβλάκι, αλλάζει το νόημα της λέξης. Στο δικό μας παράδειγμα λοιπόν, η ‘μέλισσα’ γίνεται ‘μέλι’.

 

Η φωνολογική ενημερότητα είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και, σύμφωνα με σύγχρονες θεωρίες, είναι σημαντικό να έχει κατακτηθεί πριν τη διδασκαλία της γραφής και της ανάγνωσης.

 

Είναι επίσης πολύ σημαντικό λοιπόν, να την κατανοήσουν όχι μόνο παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, αλλά όλα τα παιδιά στη προσχολική ηλικία, ώστε να ενισχυθούν οι επιδόσεις τους  στη γραφή και την ανάγνωση.

 

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Τα πάντα για τη φωνολογική ενημερότητα, Συλλαβική επίγνωση, Παιχνίδια», αποτελείται από 12 παιχνίδια που στοχεύουν στην εξάσκηση της φωνολογικής ενημερότητας των παιδιών, ώστε να κατακτήσουν ομαλά την ανάγνωση και την ορθογραφημένη γραφή. Κάθε παιχνίδι έχει αναλυτικές οδηγίες και το εικονογραφημένο του λεξιλόγιο. Το κάθε παιχνίδι το ετοιμάζουμε εμείς, το κόβουμε και το πλαστικοποιούμε για να αντέχει στο χρόνο.

 

Τα βιβλία της Ξένιας Ουσάκοβα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο από θεραπευτές και εκπαιδευτικούς, αλλά και από γονείς. Είναι καλογραμμένα και κατανοητά, με οδηγίες απλές και ξεκάθαρες.

 

Τη σειρά των βιβλίων «Τα πάντα για τη φωνολογική ενημερότητα» θα τη βρείτε στο the-pandas.gr/e-shop.

 

Είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως, αν και υπάρχουν ηλικιακά ορόσημα για την κατάκτηση των διαφορετικών επιπέδων φωνολογικής επίγνωσης, κάθε μαθητής έχει το δικό του ρυθμό και τρόπο μάθησης. Συνεπώς, ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διδασκαλίας το οποίο να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες και ανάγκες κάθε μαθητή είναι πολύ σημαντικό και απαραίτητο.

 

Η Ξένια Ουσάκοβα ασχολείται με διαταραχές επικοινωνίας, λόγου, ομιλίας και άρθρωσης σε παιδιά και ενήλικες. Αναπτύσσει εξατομικευμένα προγράμματα θεραπείας, κατασκευάζει θεραπευτικό υλικό και αρθρογραφεί στο ιστολόγιο www.the-pandas.gr.

Θα τη βρείτε επίσης στο instagram στη σελίδα  The_Pandas_Booktique

και logo_therapist

και στο facebook στις σελίδες   The Pandas Booktique και Ουσάκοβα Ξένια Λογοθεραπεύτρια

 

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment