Πρώτη φορά φέτος, στις 4 Δεκεμβρίου, έκανα μία απόπειρα για να φτιάξω το παραδοσιακό γλυκό ‘Βαρβάρα’.

Οι αναμνήσεις μου γύρω από αυτό το γλυκό δε μπορώ να πω πως είναι και ιδιαίτερα ευχάριστες.

Θυμάμαι κάθε χρόνο, ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας, τη μαμά μου να βάζει στη κατσαρόλα το σιτάρι για να βράσει και από την πρώτη στιγμή , από τη μυρωδιά και μόνο, δεν ήθελα να δοκιμάσω..

Τα χρόνια πέρασαν, το σιτάρι άρχισε να μου αρέσει, όπως και πολλές ακόμα τροφές που στη παιδική ηλικία σιχαινόμουν, και ήρθε τελικά η ώρα που έφτιαξα και εγώ στο δικό μου σπίτι Βαρβάρα!

Η αλήθεια είναι πως όποιος δοκίμασε ενθουσιάστηκε. Βέβαια απέχει λίγο από το παραδοσιακό σταρόζουμο, για ευνόητους λόγους..

Λοιπόν, αν θέλετε να δοκιμάσετε τη δική μου Βαρβάρα θα χρειαστείτε :

½ κιλό σιτάρι

150 gr ζάχαρη καστανή

4 κουταλιές της σούπας αλεύρι

5 κουταλιές τις σούπας ταχίνι

5 κουταλιές της σούπας μέλι

200 gr σταφίδες

100 gr αποξηραμένα φρούτα τις επιλογής σας

Καρύδια

Κανέλα

 

Εκτέλεση :

Αφού μουσκέψετε από το προηγούμενο βράδυ το σιτάρι, το βάζετε να βράσει μέχρι να μαλακώσει. Αφήστε να τραβήξει όλο το νερό του, μέχρι το σημείο που ίσα ίσα θα το σκεπάζει.

Στη συνέχεια, προσθέτετε τη ζάχαρη, το αλεύρι (αφού πρώτα το έχετε λιώσει σε μια κούπα με λίγο νερό), το ταχίνι και το μέλι και το αφήνετε για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Αφού το κατεβάσετε από τη φωτιά προσθέστε τις σταφίδες και τα αποξηραμένα φρούτα και ανακατέψτε.

Σερβίρετε τη Βαρβάρα σε μπολάκια με μπόλικη κανέλα και καρύδια!

 

Καλή επιτυχία!

 

 

Written by Alina Atmatzidou