Τα κουλουράκια της κ. Μαρίας είναι μακράν η καλύτερη συνταγή που έχω δοκιμάσει για πασχαλινά κουλουράκια. Το Πάσχα του 2019, τις μέρες που η γειτόνισσα μου στη Σάμο, η κ.Μαρία, έψηνε τα κουλουράκια της, μύριζε όλη η πολυκατοικία.

Όταν της ζήτησα τη συνταγή, όχι απλά μου την έδωσε με χαρά, αλλά ήρθε στη κουζίνα μου και μοιράστηκε μαζί μου όλα της τα μυστικά!

Υλικά :

1350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

500 γρ. βούτυρο

500 γρ. ζάχαρη

4 αυγά

1 κ.γ. αλάτι

2 βανίλιες

½ κ.γ. μαστίχα χίου

1 κούπα χυμό πορτοκαλιού

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. σόδα

Ξύσμα από 3 πορτοκάλια

 

Εκτέλεση:

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

Στη συνέχεια προσθέτουμε  ένα ένα τα αυγά.

Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα.

Σε λεκάνη βάζουμε  το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.

Προσθέτουμε στη λεκάνη όλα τα υλικά και ζυμώνουμε  μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Αφήνουμε  τη ζύμη να ξεκουραστεί και μετά από 1 ώρα περίπου πλάθουμε τα κουλουράκια.

  • Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο ελαφρύ λάδι για να βουτάμε τα χέρια μας ώστε να μπορούμε  πιο εύκολα να πλάθουμε  τα κουλουράκια.
  • Δεν προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι γιατί θα σφίξουν.
  • Από πάνω αλείφουμε με το παρακάτω μείγμα

-2 κρόκους αυγών, λίγη ζάχαρη και 4 κουταλιές της σούπας νερό.

Ψήσιμο για περίπου 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο (160 βαθμούς).

 

Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment