Μεσημεριανός ύπνος- ένα θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς και….. παιδιά.
Είναι τελικά απαραίτητος;
Ωφελεί πραγματικά την ανάπτυξη των παιδιών;
Τα βοηθάει ώστε να είναι πιο αποδοτικά στις διάφορες υποχρεώσεις τους;
Ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε προσφάτως από τα Αρχεία Νόσων της Παιδικής Ηλικίας του BMJ και αξιολογεί τα αποτελέσματα της υπάρχουσας έρευνας για τον μεσημεριανό ύπνο των παιδιών, αναφέρει ότι η ύπνωση μετά την ηλικία των 2 ετών μπορεί να επηρεάσει πραγματικά τον συνολικό ύπνο και ότι ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είναι η καλύτερη πρακτική για όλα τα μικρά. Σημειώνεται επίσης ότι μετά την ηλικία των 2 ετών ο μεσημεριανός ύπνος συνδέεται με τη χειρότερη ποιότητα του νυχτερινού ύπνου.
Και όμως, σύμφωνα με όσα μέχρι τώρα γνωρίζαμε τα πλεονεκτήματα του napping είναι γνωστά: αυξημένη εγρήγορση, διατήρηση μνήμης και καλύτερες συναισθηματικές δεξιότητες. Για παράδειγμα, ένα εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο διαπίστωσε ότι όταν τα παιδιά ηλικίας 2 έως 3 ετών που στερούνται μεσημεριανής ξεκούρασης, παρουσιάζουν λιγότερη χαρά, οι αντιδράσεις τους σε μια πρόκληση γίνονται πιο αρνητικές και είναι λιγότερο ικανά να λύσουν τυχόν προβλήματα.
«Πολλές αντιφάσεις» θα σκεφτείτε και, εδώ που τα λέμε, δίκιο θα έχετε. Πάμε όμως να δούμε τι έχουν οι επιστήμονες να μας πουν για το συγκεκριμένο θέμα.
- Η ισορροπία μεσημεριανού και νυχτερινού ύπνου.
Σύμφωνα με τα αρχεία του BMJ, διαβάζουμε πράγματα που ήδη γνωρίζουμε. Ότι δηλαδή αν δε ξεκουραστούμε το μεσημέρι, θα κοιμηθούμε νωρίτερα το βράδυ. Αντίστοιχα πως θα σας φαινόταν η φράση «Αν το παιδί δε φάει το μεσημέρι, θα πεινάει περισσότερο το βράδυ» ; Σίγουρα η παράκαμψη ενός γεύματος δεν είναι καλή ιδέα.
Αν ένα μωράκι ξεπεράσει τα 90 περίπου λεπτά αφύπνισης, η διάθεση και η συμπεριφορά του εκτροχιάζονται. Όσο η ηλικία αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και ο χρόνος αφύπνισης. Μέχρι περίπου τα 3 ένας υπνάκος κατά τη διάρκεια της μέρας είναι απαραίτητος. Μετά όμως τον υπνάκο αυτό, είναι σημαντικό να μεσολαβήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι το παιδί να ξαναμπεί σε διαδικασία ύπνου.
Τελικά πρέπει τα παιδιά να ξεκουράζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας;
Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση εξαρτάται ανά περίσταση.
Σύμφωνα με το National Sleep Foundation, οι παράγοντες που θα επηρεάσουν το μεσημεριανό ύπνο είναι δύο.
- Η συνολική ώρα ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας
Για παράδειγμα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας πρέπει να κοιμούνται 10 – 13 ώρες. Αν ο αριθμός αυτός συμπληρωθεί με το νυχτερινό ύπνο, τότε η ξεκούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είναι απαραίτητη.
- Η διάθεση του παιδιού.
Αν το μικρό σας είναι κακοδιάθετα και υπερκινητικά όταν στερούνται ξεκούρασης, τότε καλό θα είναι να χαλαρώνουν όσο το έχουν ανάγκη.
Σύμφωνα με την Heather Turgeon, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέα του βιβλίου ‘The happy sleeper’, τα μοτίβα ύπνου είναι ευέλικτα και μπορούν να προσαρμοστούν στις εκάστοτε οικογενειακές ανάγκες.
Υπάρχει κάποιος γονέας στο σπίτι τις μεσημεριανές ώρες ώστε να καθιερωθεί η μεσημεριανή ξεκούραση ; Μήπως τα παιδιά απουσιάζουν σε δραστηριότητες τις περισσότερες ώρες της ημέρας;
Στις περιπτώσεις αυτές είναι καλό να έχουμε μια βραδινή ρουτίνα, η οποία θα προσφέρει την απαιτούμενη ξεκούραση στο παιδί. Η συνέπεια στο βραδινό ύπνο είναι πολύ σημαντική.
Παρακολουθείστε λοιπόν τις ανάγκες και τις συνήθειες των παιδιών σας και από ένα σημείο και μετά να είστε έτοιμοι να ‘αποχαιρετήσετε’ το μεσημεριανό ύπνο.
πηγή https://www.washingtonpost.com/
photo εξωφύλλου mommyish.com