Η ώρα έχει πάει 10 και το μικρό σας αλαλάζει σαν τον Ινδιάνο στο σαλόνι;

Ενώ έχετε σβήσει τα φώτα, η τηλεόραση ίσα που ακούγεται και στο σπίτι επικρατεί απόλυτη ησυχία, η κόρη σας επιμένει πως δε θέλει να πάει στο κρεββάτι της;

Από το πρωί έχετε φροντίσει να ‘κουράσετε’ το γιο σας με δραστηριότητες εντός και εκτός σπιτιού, το μεσημέρι δε ξάπλωσε και ενώ εσείς έχετε φτάσει στα όρια σας,
εκείνος έχει ακόμα όρεξη για παιχνίδι;

Πολλά μικρά παιδάκια αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό μπορεί να είναι διάφοροι και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχετε βάλει και σεις το χεράκι σας.

Αρχικά, για να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα, πρέπει πρώτα να βρείτε την αιτία που το δημιουργεί.

Μήπως κάποιος από τους παρακάτω λόγους σας φαίνεται…… οικείος;

  • To παιδί σας δυσκολεύεται να κοιμηθεί γιατί έχει εξάρτηση από εσάς.

Αν κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί διαβάζετε παραμύθια, του χαϊδεύετε τα μαλλιά ή το κουνάτε, είναι λογικό να μη μπορεί να κοιμηθεί χωρίς τις αγαπημένες του συνήθειες.

  • Υπάρχουν οθόνες στο δωμάτιο.

Αν πιστεύετε ότι θα βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμηθεί καλύτερα βάζοντας του το αγαπημένο του παιδικό στον υπολογιστή ή στο tablet κάνετε λάθος. Η οθόνη μπορεί να δημιουργήσει ανησυχία ή ακόμα και προβλήματα στον ύπνο.

  • Δεν έχετε δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες.

Σβήστε τα φώτα του δωματίου (αν το παιδί επιθυμεί βάλτε ένα μικρό φωτάκι νυκτός), στρώστε καθαρά σεντόνια, βάλτε για ένα ζεστό μπάνιο το παιδί, φτιάξτε του ένα χαλαρωτικό ρόφημα(γάλα με μέλι ή τσάι) και φορέστε του άνετες πυτζάμες.

  • Δεν κοιμάται καθόλου μέσα στη μέρα.

Λανθασμένα πολλοί γονείς πιστεύουν πως αν το παιδί κοιμηθεί το μεσημέρι, θα πέσει ακόμα πιο αργά το βράδυ για ύπνο. Τα παιδιά χρειάζονται έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά μετά το μεσημεριανό φαγητό.

  • Ενώ ζητάτε από το παιδί να πάει στο κρεββάτι του εσείς συνεχίζετε κανονικά το πρόγραμμα σας.

Σε αυτή τη περίπτωση το παιδί αρνείται να πάει στο κρεββάτι του γιατί πιστεύει πως θα χάσει κάτι. Προσπαθεί να σκαρφιστεί διάφορους λόγους ώστε να μείνει μαζί σας, στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων. Και εσείς αυτό δε θα θέλατε;

Για να μπορέσετε να δημιουργήσετε μία νυχτερινή ρουτίνα, αρκεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για ένα χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα και να μη τα παρατήσετε με την πρώτη δυσκολία.

  1. Ορίστε μία σταθερή ώρα ύπνου. Αυτό θα το κρίνετε εσείς ανάλογα με το οικογενειακό σας πρόγραμμα ( εργασία, φροντιστήρια, δραστηριότητες). Η ώρα αυτή δε πρέπει με τίποτα να ξεπερνάει τις 10μ.μ.
  2. Ενημερώστε τα παιδιά μισή ώρα πριν ότι πρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία του ύπνου (ένα χαλαρωτικό ντουζ, πλύσιμο δοντιών, να ετοιμάσουν τα ρούχα τους για την επόμενη μέρα).
  3.  Προετοιμάστε το δωμάτιο που θα ξαπλώσουν. Ο χώρος πρέπει να είναι καθαρός, σε καλή θερμοκρασία και με χαμηλό φωτισμό.
  4. Δείξτε τους πως και εσείς ετοιμάζεστε για ύπνο. Αν σας δουν να ανοίγετε πατατάκια και να φτιάχνετε τοστ για να δείτε ταινία, το μυαλό τους θα είναι σε σας. Κάντε ότι θέλετε, αφού τα παιδιά κοιμηθούν.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία θα βοηθήσει ένα καλό βιβλίο με όμορφη εικονογράφηση.

Μη ξεχνάτε να ακολουθείτε κάθε βράδυ το πρόγραμμα με σταθερότητα και … αργά ή γρήγορα θα το ακολουθήσουν και οι μικροί υπνοβάτες!

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment