- Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη ο πολίτισμός της Σάμου προϋπάρχει του Κυκλαδικού. Οι Κάρες και οι Λέλεγες που κατοικούσαν στο νησί, ήταν φορείς ανάπτυξης του Κυκλαδικού πολιτισμού.
- Το 1360 π. Χ. εμφανίζονται οι πρώτοι Μυκηναίοι αποικιστές, με πρώτο βασιλιά το Αγκαίο.
- Το 900 π.Χ. εμφανίζονται οι Ίωνες.
- Τον 6ο αιώνα π.Χ αναλαμβάνει την εξουσία ο τύραννος Πολυκράτης. Περίοδος κατά την οποία η Σάμος γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Κατά την περίοδο αυτή κατασκευάσθηκε η Σάμαινα, τύπος πλοίου με 50 κουπιά που κυριαρχεί στο Αιγαίο, το Ευπαλίνειο Όρυγμα, ο ναός της Ήρας, τα τείχη και το αρχαίο λιμάνι του Πυθαγορείου. Έργα που ο Ηρόδοτος ονομάζει ¨μέγιστα απάντων των Ελλήνων εξειργιασμένα¨. Την πνευματική άνθηση της εποχής εκπροσψπεί ο Πυθαγόρας.
- Το 479 π.Χ. οι Σάμιοι με τη βοήθεια του Ελληνικού στόλου νικούν τους Πέρσες στη ναυμαχία της Μυκάλης. Η Σάμος αποτελεί πλέον μέλος του Αθηναϊκού στόλου.
- Κατά τη Βυζαντινή αυτοκρατορίατο Χριστιανικό στοιχείο είναι έντονο.
- Με την πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας το νησί υποτάσσεται στους Οθωμανούς και ο πληθυσμός ελαττώνεται σημαντικά.
- Το 1550 οι Τούρκοι αποφασίζουν τον εποικισμό του νησιού εκ νέου. Οι Σαμιώτες αντιδρούν στον Τούρκικο ζυγό.
- Με αρχηγό τον Λυκούργο Λογοθέτη και τον Καπετάν Σταμάτη Γεωργιάδη στο πλάι του, η επανάσταση ξεκινά. Έναρξη στις 18/4/21
- Το 1826 το νησί απελευθερώνεται και ανεξαρτητοποιείται.
- Με πρωτόκολλο του Λονδίνου οι ξένες δυνάμεις αποφασίζουν το νησί να μείνει εκτός του Ελληνικού κράτους.
- 1834 – Σαμιακή Ηγεμονία. Μία περίοδος μεγάλης ακμής. Δημιουργείται τυπογραφείο στο νησί και γίνεται η συγγραφή σπουδαίων έργων, με αντικείμενο τις επιστήμες και τα γράμματα.
- 1850 – Ακόμα πιο έντονη αναπτυξιακή τροχιά με το εμπόριο, τη βιομηχανία και τη ναυτιλία να κυριαρχούν.
- 1870 – Άνοιξε το πρώτο βυρσοδεψείο.
- 1912 – Επιδιώκεται η ένωση με την Ελλάδα. Στις 7/9/12 μία μικρή ομάδα ένοπλων Κρητών και Ικαριωτών αποβιβάζεται στον όρμο Μαραθοκάμπου. Στις 23/9/12 οι Τούρκικες δυνάμεις εγκαταλείπουν το νησί.
- 11/11/12 Ο Σοφoύλης κυρήσσει την ένωση με την Ελλάδα.
coverpage manolis-vasileias.blogspot.com