Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας. Παντού γύρω μας υπάρχουν οθόνες, τις οποίες ανοίγουμε με τη πρώτη ευκαιρία ώστε να λύσουμε κάθε απορία μας. Τι να μαγειρέψω σήμερα; Πονάει το κεφάλι μου πίσω κι αριστερά, τι μπορεί να έχω πάθει; Η τάδε τι ρούχα έβαλε στη δουλειά;

H χρήση των οθονών με μέτρο σίγουρα δεν έβλαψε ποτέ κανένα. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε αν δε θέλουμε οι οθόνες να βλάψουν την υγεία μας, ψυχική και σωματική.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Huffington Post, οι ηλεκτρονικές οθόνες πριν τον ύπνο όχι μόνο θα ”χαλάσουν” τον ύπνο σας και την επόμενη μέρα, αλλά ενδεχομένως να ”καταστρέψουν” και την υγεία σας. Επιστήμονες από το Brigham λένε ότι οι συνέπειες είναι κοινές για όσους χρησιμοποιούν eReader , laptop και smartphone πριν κοιμηθούν.

«Γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι το φως που εκπέμπουν οι οθόνες το βράδυ προκαλεί εγρήγορση και καταστέλλει τα επίπεδα της μελατονίνης», λέει η Dr Anne – Marie Chang. «Αυτή η μελέτη δείχνει τις διαφορές ανάμεσα στο διάβασμα ενός κλασσικού βιβλίου και μίας οθόνης που εκπέμπει φως και τις συνέπειες που μπορεί αυτή η συνήθεια να έχει στη ζωή μας.»

Η Chang υποστηρίζει ότι η κακή ποιότητα ή η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Χρόνια καταστολή της μελατονίνης έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Μη το σκέφτεστε πολύ. Πριν ξαπλώσετε αφήστε το κινητό σας σε άλλο δωμάτιο και αφεθείτε στη παρέα ενός βιβλίου. Η συνήθεια αυτή θα σας ωφελήσει από πολλές απόψεις..

Πηγή Huffington Post

photo εξωφύλλου urban outfitters

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment