Από παιδί θυμάμαι τη γιαγιά μου να με κερνάει το καλοκαίρι γλυκό του «κουταλιού βυσσινάκι», όπως το λέει, με παγωμένο νερό. Πόση απόλαυση σε μία μόνο κουταλιά.. Είναι κάποιες γεύσεις που όσο και να μεγαλώνω δε μπορώ να τις ξεχάσω. Το αντίθετο, αν κλείσω τα μάτια την ώρα που τις δοκιμάζω νιώθω πως είμαι και πάλι παιδί.

Από τότε δε λείπει ποτέ ούτε από το δικό μας σπίτι. Φέτος, λοιπόν, έκανα τα πειράματα μου ωστε το γλυκό να είναι πιο «υγιεινό» για τα παιδιά και ευτυχώς πέτυχαν!

Τα μυστικά της κουζίνας, όπως πολύ καλά ξέρετε,  δεν τα κρατάω για μένα. Πάντα τα μοιράζομαι μαζί σας, όπως και εσείς με μένα.

Για να φτιάξετε σπιτικό γλυκό του κουταλιού βύσσινο θα χρειαστείτε:

  • 1 κιλό βύσσινα
  • 250 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη
  • 250 γραμμάρια μελάσα emelia 
  • 1 λεμόνι
  • 2 βανίλιες

Εκτέλεση:

Από το προηγούμενο βράδυ βγάζετε με ένα πιαστράκι μαλλιών τα κουκούτσια από τα βύσσινα και στη συνέχεια αφού τα πλύνετε, τα βάζετε στο τρυπητό για μια ώρα να στραγγίξουν. Στη συνέχεια σε ένα ταψάκι απλώνετε τα μισά βύσσινα, από πάνω ρίχνετε ομοιόμορφα τη ζάχαρη και, τέλος, πάνω από τη ζάχαρη απλώνετε τα υπόλοιπα βύσσινα.

Το επόμενο πρωί ρίχνετε το περιεχόμενο του ταψιού σε μία κατσαρόλα(η ζάχαρη θα έχει λιώσει) και το βράζετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 ώρες, μέχρι ελαφρώς να κατεβούν τα υγρά στη κατσαρόλα. Σε όλο αυτό το διάστημα με ένα καθαρό κουτάλι πέρνουμε τον αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια.

Στη συνέχεια και αφού το γλυκό έχει αρχίσει να δένει, ρίχνουμε τη μελάσσα και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι τα υγρά να φτάσουν ίσα ίσα να καλύπτουν τα βύσσινα. Συνεχίζουμε να αφαιρούμε τον αφρό όποτε βγάζει το γλυκό μας. Τέλος, λίγο πριν το κλείσουμε προσθέτουμε το λεμόνι στυμμένο και τις δύο βανίλιες.

Κλείνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το γλυκό μας και το αφήνουμε μέχρι το επόμενο πρωί να δέσει καλά.

Την επόμενη μέρα βάζουμε το γλυκό στα βάζα, τα κλείνουμε καλά και τα τοποθετούμε ανάποδα για να μην παίρνουν αέρα.

Μπορείτε να το συνδυάσετε με παγωτό βανίλια!

Καλή επιτυχία!

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment