Τα νέα σχετικά με το κλείσιμο των σχολείων ενθουσίασαν τους μικρούς μας φίλους, αλλά συγχρόνως δημιούργησαν άγχος στους γονείς σχετικά με το πως θα καταφέρουν να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά τους, όλες αυτές τις ώρες που πρέπει να περιοριστούν στο σπίτι.

Το να απασχολήσεις ένα μικρό παιδί πολύ καλά ξέρετε πως δεν είναι εύκολη υπόθεση. Βαριούνται εύκολα, ενθουσιάζονται ξαφνικά με κάτι διαφορετικό από αυτό με το οποίο ασχολούνται, θυμώνουν όταν τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα θέλουν και δεν έχουν υπομονή ώστε να ασχοληθούν αρκετή ώρα με την ίδια δραστηριότητα.

Παρακάτω σας έχω μερικές ιδέες σχετικά με το πως μπορείτε να απασχολήσετε δημιουργικά τα παιδιά στο σπίτι, ώστε να μη χρειάζεται να μένουν πολλή ώρα κολλημένα στις οθόνες.

  • Περιποιηθείτε το μπαλκόνι σας.

Τα παιδιά λατρεύουν την επαφή με χώμα και νερό. Δώστε τους φτυαράκια και οδηγίες και αφήστε όλα πάνω τους! Ακόμα και το σκούπισμα – πλύσιμο του μπαλκονιού, κατά την ολοκλήρωση των εργασιών, κάντε το με τη βοήθεια τους!

Μη ξεχάσετε να στολίσετε το τραπεζάκι του μπαλκονιού με γλαστρούλες που θα φτιάξετε μόνοι σας. Σε κεσεδάκια γιαουρτιού βάλτε βαμβάκι και φακές και αφήστε τη φροντίδα τους στους μικρούς κηπουρούς!

photo από fineti.com

  • Ρίξτε το στη μαγειρική.

Μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας εμφανίσει αμέτρητες πανεύκολες συνταγές για κουλουράκια, τυροπιτάκια, κέικ κ.α.

Αφήστε τους μικρούς σεφ να δημιουργήσουν!

photo από dreamstime.com

  • Παίξτε επιτραπέζια, κυνήγι θησαυρού, ζώα φυτά, παιχνίδια με τράπουλα.

Με τα ομαδικά παιχνίδια διδάσκετε στα παιδιά την υπομονή, την ομαδικότητα, τη σύνθετη σκέψη κ.α.

  • Ο καλύτερος μας φίλος δεν είναι άλλος από ένα καλό βιβλίο. Διαβάστε μαζί με τα παιδιά μια όμορφη ιστορία και μέσα από αυτή ταξιδέψτε. Ζητήστε τους να σας ζωγραφίσουν τους ήρωες τους βιβλίου όπως τους φαντάζονται αλλά και να συνεχίσουν την ιστορία με διαφορετικό τρόπο, πχ τι θα συνέβαινε αν η κοκκινοσκουφίτσα δεν έπιανε κουβέντα με τον λύκο;

photo  από freepik.com

  • Γεμίστε μια λεκάνη με νερό και αφήστε τα παιδιά να πλύνουν τα παιχνίδια τους!

Τα κορίτσια μπορούν να κάνουν μπάνιο και να περιποιηθούν τις κούκλες τους, ενώ τα αγόρια να κάνουν πλυντήριο αυτοκινήτων.

  • Τέλος, μπορείτε να κάνετε υπέροχες κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά. Μπορείτε να πάρετε ιδέες από τις παρακάτω φωτογραφίες.

photo από tlife.gr

photo από infokids.gr

ecoschools.gr

 

Καλή διασκέδαση!

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment