Το πρόγραμμα των παιδιών συνήθως είναι τόσο φορτωμένο, που η μουσική ως δραστηριότητα περισσεύει. Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών, ο αθλητισμός, η ρομποτική και ένα σωρό ακόμα εξωσχολικές δραστηριότητες θα αυξήσουν τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας στα παιδιά, σε αντίθεση με τη μουσική που, όπως φαίνεται από τα στατιστικά, δεν ανήκει σε αυτή τη λίστα.

Τελικά όμως πια είναι η αλήθεια γύρω από τη μουσική παιδεία; Γιατί στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων και στην εκπαίδευση των παιδιών τους έπαιζε πρωταρχικό ρόλο;

Aν δεν είναι τόσο σημαντική όσο κάποιοι πιστεύουν, γιατί τα παιδιά τη διδάσκονται υποχρεωτικά στο σχολείο, από τις πρώτες κιόλας τάξης του Δημοτικού;

Οι ειδικοί ψυχίατροι και παιδοψυχολόγοι θεωρούν ότι η μουσική βοηθάει ανάπτυξη των παιδιών , προσφέροντας τους 7 βασικά οφέλη.

1.Διεγείρει τον εγκέφαλο: Η μουσική μπορεί να οδηγήσει σε υψηλές ακαδημαϊκές επιτυχίες αφού έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το διάβασμα, τα μαθηματικά και τη συναισθηματική ανάπτυξη.

2.Βελτιώνει την μνήμη: Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μουσική βελτιώνει όχι μόνο την ακαδημαϊκή πορεία ενός παιδιού αλλά και τη μνήμη.

3.Κοινωνικότητα: Τα παιδιά που μαθαίνουν να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο μαθαίνουν να έχουν υπομονή, να συνεργάζονται και να εκτιμούν, προσόντα που θα βοηθήσουν στη κοινωνικότητα τους.

4.Αποκτούν αυτοπεποίθηση: Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου είναι μια διαδικασία που θα δείξει στα παιδιά ότι μπορούν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να δημιουργήσουν κάτι μόνα τους.

5.Υπομονή: Τα παιδιά θα χρειαστούν αρκετή υπομονή στην ενήλικη ζωή τους, για αυτό είναι καλό να μάθουν από νωρίς ότι για να δημιουργήσουν κάτι και να δουν τα αποτελέσματα θα πρέπει να δείξουν υπομονή, ακριβώς όπως συμβαίνει και με την εκμάθηση των μουσικών οργάνων.

6.Πειθαρχία: Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου απαιτεί πειθαρχία και συγκέντρωση. Τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα ότι για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να επιμείνουν και να μην τα παρατήσουν.

7.Δημιουργικότητα: Η μουσική καλλιεργεί τη δημιουργικότητα στα παιδιά, ένα απαραίτητο εφόδιο για την επαγγελματική  τους σταδιοδρομία αλλά και την προσωπική τους ευτυχία.

Όπως έλεγε και ο Πλάτωνας  «Η εκπαίδευση στη μουσική είναι ανάγκη επιτακτική γιατί περισσότερο από οτιδήποτε στον κόσμο ο ρυθμός και η αρμονία επηρεάζουν το ενδότερο κομμάτι του εαυτού μας, και ο καθένας από εμάς θα πρέπει να ξέρει πως να το χαλιναγωγήσει.»

Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι η ενασχόληση των παιδιών με τη μουσική, από μικρή ηλικία, τα βοηθάει στο να μαθαίνουν ‘ευκολότερα’ στο σχολείο, να είναι καλοί ακροατές και συγκεντρώνονται πιο εύκολα.

Σε άλλη μελέτη αποδείχτηκε ότι οι μαθητές που είχαν μουσική  παιδεία ήταν πιο αποτελεσματικοί στην οργάνωση της σκέψης τους και στη νοητική τους ευελιξία. Τα παιδιά που μαθαίνουν από νωρίς κάποιο μουσικό όργανο αναπτύσσουν γρηγορότερα της φυσικές, πνευματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές τους δεξιότητες, μαθαίνουν την ομαδική δουλειά, κινούνται ευέλικτα και με την αποφασιστικότητα που χρειάζεται η επιτυχία του συνόλου.

Τέλος   η μουσική παιδεία αναπτύσσει την δημιουργικότητα, τη φαντασία, καθώς και την έκφραση, τρία στοιχειά βασικά που λείπουν από τους νέους ανθρώπους της σύγχρονης κοινωνίας.

photo εξωφύλλου από canstockphoto.com

πηγές: jenny.gr , kathimerini.gr

Written by Manolis Pantazonis

Leave a Comment