Το ζεστό νερό μας δημιουργεί ένα αίσθημα χαλάρωσης , αλλά και καθαριότητας.

Όταν θέλουμε να πλύνουμε  πιάτα με λίπη ή να καθαρίσουμε κάτι που έχει μαζέψει βρωμιά, συνήθως ζεσταίνουμε νερό, με τη  πεποίθηση ότι σκοτώνει τα μικρόβια.  Το ίδιο πολλές φορές συμβαίνει και με τα χέρια μας, θεωρούμε ότι όσο πιο ζεστό είναι το νερό με το οποίο τα πλένουμε, τόσο περισσότερα μικρόβια σκοτώνονται.

Νέα έρευνα, της οποίας ηγήθηκε η Amanda R. Carrico από Ινστιτούτο Ενέργειας και Περιβάλλοντος “Vanderbilt”, έρχεται να αποδείξει πως αυτό είναι λάθος.

Για να μπορέσει το νερό να σκοτώσει τα μικρόβια, θα πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία βρασμού. Μία θερμοκρασία που το δέρμα μας δε μπορεί να αντέξει. Εξαιτίας αυτής της θερμοκρασίας, λοιπόν, το πιο πιθανό είναι ότι δεν κρατάμε τα χέρια μας κάτω από το τρεχούμενο νερό για τα απαραίτητα 20” τριψίματος με το σαπούνι, όπως συνιστούν οι ειδικοί.

Επίσης, αν το νερό είναι αρκετά ζεστό, μπορεί να μαλακώσει τα ανώτερα στρώματα του δέρματός μας, να προκαλέσει ερεθισμούς στην επιδερμίδα και να κάνει τα χέρια μας περισσότερο ευάλωτα στα μικρόβια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 69% των 510 συμμετεχόντων πίστευαν ότι το πλύσιμο των χεριών με χλιαρό ή καυτό νερό είναι πιο αποτελεσματικό από ότι το πλύσιμο με νερό κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Τα βασικά συστατικά του σωστού πλυσίματος των χεριών είναι το σαπούνι, η τριβή και μια σταθερή ροή του νερού.

Δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, η μία το 1965 και η άλλη το 1988, κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο: οι ερευνητές μόλυναν ένα σαπούνι με διάφορα βακτήρια και κάποιοι εθελοντές κλήθηκαν να πλύνουν με αυτό τα χέρια τους. Και στις δυο περιπτώσεις, δεν εντοπίστηκαν μικρόβια στα χέρια των εθελοντών.

Μια εξήγηση είναι ότι τα μικρόβια παρασύρονται από το νερό όταν ξεπλένουμε τα χέρια μας. Με άλλα λόγια, όταν καθαρίζουμε τα χέρια μας, καθαρίζουμε συγχρόνως και το σαπούνι.
Ακόμη και το νερό που δεν είναι πολύ καθαρό φαίνεται ότι καθαρίζει τα χέρια. Από πρόσφατες έρευνες στις αναπτυσσόμενες χώρες διαπιστώθηκε ότι το πλύσιμο με σαπούνι και νερό βοηθάει στη μείωση της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, ακόμη κι αν το νερό έχει μικρόβια.

Για να έχουμε λοιπόν τα επιθυμητά αποτελέσματα οι κανόνες σωστού πλυσίματος των χεριών είναι οι εξής  :

  • Χρησιμοποιούμε πάντα σαπούνι, με το οποίο τρίβουμε όλες τις επιφάνειες, όχι μόνο τις παλάμες.
  • Ξεπλένουμε τα χέρια μας αφήνοντας τα κάτω από τη ροή του νερού για 20”.
  • Σκουπίζουμε – στεγνώνουμε πολύ καλά τα χέρια μας.
Θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας:
• Πριν και μετά την τουαλέτα
• Πριν και μετά το φαγητό
• Μετά από χειραψίες και χρήση δημόσιων χώρων
• Όταν γυρίζουμε στο σπίτι
• Όταν αγγίζουμε περιοχές του σώματός μας, όπως μαλλιά, μύτη, αφτιά κ.λπ.
• Όταν αγγίζουμε ένα κατοικίδιο ζώο
• Όταν αλλάζουμε πάνα σε μωρό
• Όταν αγγίζουμε τον σκουπιδοτενεκέ
• Πριν και μετά το μαγείρεμα. Μετά το καθάρισμα της σανίδας κοπής κρεάτων ή των σκευών της κουζίνας, τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με ακατέργαστες τροφές.

Πηγές : www.onmed.gr  ,    medlabgr.blogspot.com

photo εξωφύλλου amazon.com

 

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment