Τα πιο εσωστρεφή παιδιά πολλές φορές για να αισθανθούν σιγουριά και ασφάλεια σε ένα νέο περιβάλλον, χρειάζονται ένα μεταβατικό αντικείμενο. Το αντικείμενο αυτό μπορεί να είναι ένα πανάκι, το λούτρινο κουκλάκι που του χάρισε η μαμά και ο μπαμπάς, μία κουβερτούλα και πολλά ακόμη.

Ο Σταύρος στη προκειμένη περίπτωση παίρνει παντού μαζί του την αγαπημένη του κουβερτούλα, η οποία πάνω της έχει έναν τεράστιο ήλιο και πλανήτες. Όταν κάποιος του μιλάει κρύβεται πίσω της και νιώθει ασφάλεια.

Ο Σταύρος, που λέτε, την πρώτη μέρα του σχολείου παίρνει μαζί την όμορφη κουβερτούλα του, η οποία θα τον μεταμορφώσει σε ένα super ήρωα με πολλούς φίλους.

Στο υπέροχο αυτό βιβλίο η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη μας φέρνει λίγο πιο κοντά στα εσωστρεφή παιδιά, τα οποία μπορούν να ενταχθούν πολύ εύκολα στη σχολική τάξη, αρκεί να νιώσουν άνετα. Αρκετές φορές τα παιδιά αυτά για να νιώσουν άνετα χρειάζονται ένα «μεταβατικό αντικείμενο», ένα αντικείμενο από το σπίτι τους, που τα κάνει να νιώθουν ασφαλή σε ένα καινούριο περιβάλλον. Μας εξηγεί λοιπόν πως είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά να μεταμορφώσουν το αντικείμενο αυτό σε «μέσο κοινωνικοποίησης» και συγχρόνως μας δίνει συμβουλές σχετικά με το πως μπορούμε να βοηθήσουμε ένα εσωστρεφές παιδί να έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Το βιβλίο “Με μια κουβέρτα… στο διάστημα” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και προορίζεται για παιδάκια από τριών ετών και πάνω.

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment