Ζούμε στον 21ο αιώνα. Οι γρήγοροι ρυθμοί, οι εξελίξεις της τεχνολογίας και οι αλλαγές στην κοινωνία, έχουν οδηγήσει τα μέλη της σημερινής οικογένειας στο σημείο να μην μπορούν να περάσουν ποιοτικό χρόνο μεταξύ τους και να τρέχουν μονίμως να προλάβουν γεγονότα και καταστάσεις.
Τόσο το πρόγραμμα των παιδιών, όσο και των γονιών είναι ασφυκτικά γεμάτο. Από τη μία οι αμέτρητες εξωσχολικές δραστηριότητες και από την άλλη οι ατελείωτες ώρες εργασίας των γονιών ,ώστε να μπορούν να παρέχουν τα πάντα στα παιδιά τους, έχουν δημιουργήσει ένα χάσμα.
Για να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, ‘ποιοτικός’ χρόνος είναι ο δημιουργικός χρόνος ανάμεσα στο γονέα και το παιδί. Ο χρόνος που το παιδί έχει την απόλυτη προσοχή σας.
Ο πρωταρχικός σκοπός του ποιοτικού χρόνου είναι να αισθανθεί το παιδί ξεχωριστό, να νιώσει ότι είναι η προτεραιότητα, αλλά και να γίνει ανταλλαγή θετικών συναισθημάτων όπως η χαρά, η αισιοδοξία και η ικανοποίηση. Οι στιγμές που γονείς και παιδιά μοιράζονται εμπειρίες και κάνουν δραστηριότητες, αποτελούν πηγή ικανοποίησης για τα παιδιά και συμβάλλουν στην εξέλιξή τους και στην ολόπλευρη ανάπτυξή τους σε διάφορους τομείς.
Ο ποιοτικός χρόνος δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει μόνο γνωστικές δραστηριότητες, αλλά και παιχνίδι. Το παιχνίδι είναι ένα από τα σημαντικότερα μέσα που βοηθούν στην ανάπτυξη του παιδιού. Μέσα από αυτό το παιδί μπορεί να ενεργοποιήσει την φαντασία και τη δημιουργικότητα του. Θεωρείται το κέντρο της παιδικής ηλικίας. Δε νοείται παιδί χωρίς παιχνίδι.
Μερικές συμβουλές για ποιοτικό χρόνο με το παΐδι σας
- Κλείστε την τηλεόραση, αφήστε στην άκρη τον υπολογιστή ή το κινητό και προσθέστε στην καθημερινότητά σας στιγμές γεμάτες δημιουργικότητα, επικοινωνία και αγάπη.
- Αντί να οργανώσετε εσείς τη δραστηριότητα, αφήστε το πρώτο λόγο σε αυτό και ρωτήστε το «τώρα τι θέλεις να κάνω;», «ποιος ήρωας θα είμαι εγώ;».
- Χρειάζεται να είστε χαλαροί, χωρίς άγχος και να μη δίνετε συνέχεια οδηγίες για την δραστηριότητα.
- Να ενθαρρύνετε την ικανότητά του να επιλύει προβλήματα και να παραβλέπετε μικρές ανεπιθύμητες συμπεριφορές.
- Να δείχνετε ενθουσιασμό και να μη βαριέστε.
- Να αγκαλιάζετε το παιδί και να μην είστε επικριτικοί και απόμακροι.
- Να το επαινείτε έστω και για κάτι μικρό που μπορεί να κατάφερε, εξάλλου μικρό μπορεί να φαίνεται στα δικά σας μάτια, αλλά στα δικά του μάτια μπορεί να φαντάζει μεγάλο.
- Να γελάτε και να διασκεδάζετε μαζί.
- Τουλάχιστον μισή ώρα ποιοτικού χρόνου καθημερινά με το παιδί είναι απαραίτητη.
Αν το παιδάκι σας είναι κάτω του 1ος έτους μπορείτε
- να του κάνετε μασάζ
- να του τραγουδήσετε
- να παίξετε παιχνίδια κίνησης
- να δείξετε εικόνες και να εξηγήσετε τι είναι αυτό που βλέπετε
- να διαβάσετε παραμύθια
Μοιραστείτε τα καθημερινά σας νέα με το μικρό σας, πάρτε το αγκαλιά με κάθε ευκαιρία, ακούστε τους προβληματισμούς του και, γενικά, αφιερώστε του χρόνο, χρόνο μόνο γι αυτό, χωρίς τίποτα να σας αποσπά τη προσοχή. Η διαδικασία αυτή είναι σημαντική για τον ψυχισμό του.
Να θυμάστε, ένα παιδί που χόρτασε παιχνίδι και αγάπη, είναι ένας ευτυχισμένος ενήλικας.
Για αυτό μη χάνετε χρόνο. Χορτάστε τα αγγελούδια σας πριν αυτά μεγαλώσουν.
πηγή: psychology.gr
photo εξωφύλλου Psychology today