Η μητρότητα δε σταματάει στη παιδική ηλικία.

 

Όποιος το πιστεύει αυτό είναι βαθιά νυχτωμένος.

 

Τη ζωή με έναν έφηβο στο σπίτι , απλά, δε θα τη βαρεθείς ποτέ!

Ο πιο σημαντικός λόγος που θα συμβεί αυτό είναι ,απλά, γιατί μονίμως θα αναρωτιέσαι αν αυτό το παιδί σε μισεί ή σε λατρεύει. Σε αυτές τις ηλικίες δυστυχώς δεν υπάρχουν ‘χαλαρές καταστάσεις ΄ . Κάτι αντίστοιχο βέβαια συμβαίνει και σε σένα..

Από τη μία θαυμάζεις το…. βλαστάρι σου και αναρωτιέσαι πως γίνεται να είναι τόσο πανέξυπνο, πανέμορφο ( αν και κάποια σπυράκια κάποιες φορές καλύπτουν την ομορφάδα του),   ετοιμόλογο, ευγενικό (κυρίως με τους ξένους) και πόσα ακόμα.. Μα αυτό δεν είναι ένα φυσιολογικό παιδί, είναι το παιδί ‘ θαύμα’!

Από την άλλη βέβαια θέλεις να το κλειδώσεις σε ένα δωμάτιο και να το βγάλεις 3 χρόνια μετά, όταν θα έχει λίγο ηρεμήσει. Ε  μα…… Δε μπορεί το ‘νιάνιαρο’ να μην ακούει τίποτα. Για τις φωνές και τις εξυπνάδες ούτε λόγος.. Τελικά αναρωτιέσαι αν το μεγάλωσες σωστά ή αν έκανες κάποιο ‘σοβαρό’ λάθος..

 

Τόσο ακραία είναι η σχέση ενός γονέα με το έφηβο παιδί του.

Από τη μία κόλαση και από την άλλη ο πιο γλυκός παράδεισος..

 

Όπως πάντα, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά, ώστε να κάνεις τη ζωή σου και συγχρόνως και τη ζωή του αγανακτισμένου νέου που μένει σπίτι σου,  πιο εύκολες!

 

  • Μη στεναχωρηθείς όταν το παιδί σου βάλει τους φίλους ή τις φίλες πάνω από την οικογένεια σας. Σε αυτή τη φάση το παιδί έχει ανάγκη να αναπτύξει στενές σχέσεις με συνομήλικα άτομα, ώστε μέσα από αυτή να καταφέρει να γνωρίσει πρώτα τον εαυτό του και μετά τον κόσμο. Αν όλο αυτό σε αγχώνει υπάρχει λύση. Αντί να τον/την απομακρύνεις κρίνοντας αρνητικά τις παρέες του, άνοιξε τις πόρτες σου στους νέους φίλους, γνώρισε τους και κάνε λίγο και τα στραβά μάτια. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρεις να έχεις το παιδί σου πιο κοντά σου και μέχρι ένα σημείο να έχεις τον έλεγχο.
  • Μίλησε ανοιχτά για τα όρια στη τεχνολογία. Ζήτησε τη γνώμη του σχετικά με το πόσο χρόνο πρέπει ένα παιδί στην ηλικία του να περνάει στις διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές και δείξε κατανόηση, ότι απάντηση και να πάρεις. Εξήγησε του ότι πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια και μίλησε του για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο ( θα το αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο).
  • Για κάποια χρόνια πρέπει να συμφιλιωθείς με την ιδέα ότι εκείνο ξέρει τα πάντα και εσύ δε ξέρεις σχεδόν τίποτα, πέρα από τα βασικά, εκείνα δηλαδή που μαθαίνατε στην εποχή των δεινοσαύρων, από όπου και προέρχεσαι. Κάποια στιγμή θα καταλάβει πόσο λάθος έκανε, απλά ίσως χρειαστούν κάποια χρόνια!
  • Δε φταις εσύ αν πιστεύει πως ότι έχει πάνω του/της είναι λάθος. Έχει λεπτά μαλλιά ή πολύ κατσαρά, είναι πολύ λεπτός/ή ή πολύ χοντρός/ή, έχει μία ελιά σε λάθος μέρος του προσώπου και , ναι, φταις εσύ που τον/ την γέννησες έτσι. Βοήθησε το παιδί σας να αγαπήσει το σώμα του και τον εαυτό του με τις κατάλληλες συμβουλές. Επισκεφτείτε παρέα ένα δερματολόγο για θέματα ακμής ή ένα διατροφολόγο για το περιττό βάρος. Προέτρεψε το να γυμνάζεται. Πολλά προβλήματα θα λυθούν μέσα από αυτό.
  • Μη μπαίνεις στο δωμάτιο του/της ακάλεστος. Άφησε τον προσωπικό του χώρο ΔΙΚΟ ΤΟΥ. Μη μπουκάρεις με κάθε ευκαιρία στο μέρος που θεωρεί καταφύγιο και σκαλίζεις τα πράγματα του. Δεν είναι δικαιολογία ότι πρέπει να καθαρίσεις. Μπορείς να το κάνεις μαζί του/της. Όσο αστείο και αν σου ακούγεται, επειδή πιστεύεις πως το δικό σου παιδί ποτέ δε θα τακτοποιούσε, βρες τον τρόπο. Πρόσθεσε 5 ευρώ στο χαρτζιλίκι του ή μισή ώρα στην έξοδο του. Τι λες; Δε θα το σκεφτεί;

Μπορεί η ζωή με ένα παιδί στην εφηβεία να μην είναι εύκολη, αλλά θα περάσει και μετά θα στεναχωριέσαι για τα χρόνια που πήγαν χαμένα. Αυτός ο έφηβος είναι το νηπιάκι που είχες πριν λίγα χρόνια αγκαλιά.. Μη το ξεχνάς..

photo εξωφύλλου από www.domesticabusefamilyshelter.org

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment