Υπάρχουν πολλά μέρη να επισκεφτείς αν κάνεις τις διακοπές σου στη Φούρκα Χαλκιδικής και σε οποιοδήποτε άλλο, βέβαια, χωριό του πρώτου ποδιού. Αναφέρομαι στη Φούρκα συγκεκριμένα καθώς το άρθρο αυτό αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου “Διακοπές στη Σκάλα Φούρκας Χαλκιδικής”.

Στο 20λεπτο, λοιπόν, από τη Φούρκα βρίσκεται η Άφυτος, ένα ορεινό χωριό με πέτρινα σπίτια και λιθόστρωτους δρόμους, απίστευτα γραφικό, με θέα στον Τορωναίο κόλπο.

     photo visitkassandra.com

 

Η Άφυτος είναι χτισμένη πάνω σε ένα ύψωμα, το οποίο αγκαλιάζει μία από τις πιο δημοφιλής παραλίες της Χαλκιδικής, δημιουργούντας ένα μπαλκόνι με θέα που δε χορταίνεις να βλέπεις.

    photo travel.gr

Αυτό το κεφαλοχώρι της Κασσάνδρας έχει ιστορία που χάνεται στο βάθος των αιώνων(σύμφωνα με ιστορικές πηγές φαίνεται πως κατοικείται τουλάχιστον από το 3000 π. Χ.). Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η αρχιτεκτονική του μορφή.

Είναι ένας παραδοσιακός, αναγνωρισμένος οικισμός, με σπίτια κατασκευασμένα από πωρόλιθο από τον 19ο αιώνα.

    photo visitkassandra.com

Στη βόλτα που θα κάνεις στα σοκάκια θα έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις σπίτια ηλικίας 150 ετών και άνω. Δίπλα στην κεντρική βρίσκεται το λαογραφικό μουσείο, το οποίο αν θέλεις να το επισκεφτείς καλό θα είναι να τσεκάρεις από πριν τις ώρες που είναι ανοιχτό, για να μην απογοητευτείς. Κοντά στο μουσείο δεσπόζει ο Ι. Ν. του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος χτίστηκε στη θέση αυτή το 1858.

photo cityportal.gr

Διάσπαρτα γλυπτά, ζωγραφισμένοι τενεκέδες λαδιού και τυριού χρησιμοποιούμενοι ως γλάστρες, μερακλήδικες αυλές και καλόγουστα μαγαζιά, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που θα απογειώσουν τη βόλτα σου.

 

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment