Από την πρώτη στιγμή που πήραμε στα χέρια μας το βιβλίου του Γιώργου Ευγενιάδη ‘Απλά και διαφορετικά’, ενθουσιαστήκαμε μικροί και μεγάλοι.

Πρόκειται για ένα βιβλίο μαγειρικής, το οποίο με τρόπο απλό και κατανοητό κάνει τα παιδιά να συμμετέχουν στον κόσμο των μεγάλων δημιουργώντας νόστιμα και συγχρόνως υγιεινά πιάτα.

Ποιο παιδί, αλήθεια, δε λατρεύει να είναι στην κουζίνα και να παίζει με ζυμάρια, να ανακατεύει κρέμες και να δοκιμάζει λαχταριστές γεύσεις;

Τα δικά μας σίγουρα τρελαίνονται!

Για το λόγο αυτό κάθε φορά που πέφτει στην αντίληψη μας νέα κυκλοφορία του Γιώργου Ευγενειάδη σπεύδουμε να την αποκτήσουμε.

Ας δούμε όμως τι έχει να μας πει και ο ίδιος για τις υπέροχες δημιουργίες του.

1. Ποια ήταν η πηγή της έμπνευσης σας για τη δημιουργία αυτού του βιβλίου;
Πηγή έμπνευσης των βιβλίων μου αποτελούν οι μαθητές μου και η οικογένεια μου. Οι μαθητές μου, μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ήταν το κίνητρο για αυτή την διαφορετική προσέγγιση και σύλληψή των συνταγών καθώς έπρεπε να βρω ένα τρόπο να αναπτύξω τις μαθησιακές τους δεξιότητες. Έτσι λοιπόν ζωγράφιζα στον μαυροπίνακα σχέδια από τις συζήταγες και μετέτρεπα τα γραμμάρια των συνταγών σε κούπες. Όλα αυτά αποτυπώθηκαν στα βιβλία μου.
Όσο για την οικογένεια μου, μεγαλώνοντας σε ένα ακριτικό χωρίο 800 κάτοικων του νομού Σερρών,  έμαθα να τρώω απλά και απευθείας σχεδόν από την φύση και τα ζώα, κοντά στο φυσικό τους περιβάλλον. Επίσης, να καταναλώνω το φαγητό γύρω από το τραπέζι καθημερινά σχεδόν με όλη μου την οικογένεια. Και φυσικά η γαστρονομία της οικογένειας μου βασίζονταν κυρίως σε παραδοσιακές συνταγές με απλά καθημερινά υλικά.
Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν έμπνευση για τα βιβλία μου και αποτυπώθηκαν σε αυτά.
2.Ο τρόπος εκτέλεσης των συνταγών είναι πολύ εύκολος και ευχάριστος συγχρόνως. Έχετε δοκιμάσει να τις εκτελέσετε με μικρά παιδιά;
 
Γονείς μου στέλνουν πολύ συχνά φωτογραφίες με τα παιδιά τους που κάνουν όλοι μαζί μια συνταγή. Μάλιστα πρόσφατα έλαβα ένα βιντεάκι με ένα κοριτσάκι 3 χρόνων που φτιάχνει μια συνταγή από το τρίτο βιβλίο της σειράς “Απλά και Διαφορετικά – το ημερολόγιο μου”.
Η πιο σημαντική όμως στιγμή για μένα ήταν ένα workshop που είχα κάνει με αφορμή την έκδοση του πρώτου βιβλίου και στο ποιο συνεργαστήκαν παιδιά προσχολικής αγωγής τυπικής εκπαίδευσης με μαθητές μου ειδικής εκπαίδευσης. Μια μαγική συνεργασία που θα την θυμάμαι για πάντα.
3. Ποια είναι η αγαπημένη σας συνταγή από το πρώτο σας βιβλίο;
Όλες οι συνταγές είναι αγαπημένες διότι είναι ή από τις οικογένειες των μαθητών ή από την δική μου οικογένεια. Κρύβουν συνάισθηματα, γέλια, αναμνήσεις μυρωδιές…
Η αγαπημένη όμως όλων των συνταγών συνταγή των βιβλίων μου είναι για τους μαθητές μου οι κρέπες.
4. Θα μας πείτε δύο λόγια για το νέο σας βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε;
 
Πρόσφατα κυκλοφόρησαν 2 νέα βιβλίο.
Το κίτρινο βιβλίο με συνταγές μαγειρικής που έρχεται να συμπληρώσει το πρώτο μπλε βιβλίο με συνταγές αρτοζαχαροπλαστικής.
Περιέχει 26 συνταγές μαγειρικής με απλά καθημερινά υλικά που βασίζονται στην σύγχρονη Μεσογειακή Διατροφική Πυραμίδα την οποία μπορεί κάποιος να δει στο τέλος του βιβλίου. Επίσης περιέχει πληροφορίες γύρω από την επιστήμη των τροφίμων και την υγιεινή και ασφάλεια στην κουζίνα. 
Το τρίτο μέρος της οικογένειας είναι το Απλά και Διαφορετικά – το ημερολόγιο μου. Ένα ιδιαίτερο ημερολόγιο με σκίτσα το οποίο μπορεί ο αναγνώστης να το προσαρμόσει στις δικές του ανάγκες και τον καλεί να γράψει στόχους για το μέλλον, να ανακαλύψει μικρά tipς ζωής, να μαγειρέψει με την οικογένεια ή τους φίλους του, να βρει συνταγές εορταστικές ή συνταγές για το σχολείο ή την δουλεία να ανακαλύψει τις παγκόσμιές ημέρες και να στείλει καρτποστάλ που θα βρει στο τέλος του ημερολογίου σε αγαπημένα του πρόσωπα, όπως κάναμε παλιά πριν τα social media.
Τα βιβλία του Γιώργου Ευγενειάδη θα τα βρείτε στο επίσημο site της σειράς aplakaidiaforetika.gr 
Και για να μη σας κάνω να αναρωτιέστε, η αγαπημένη συνταγη του Γιώργου από το πρώτο βιβλίο της σειράς είναι η ‘κροκ μαντάμ’.
Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment