Όταν διάβασα το βιβλίο ‘Το μαγικό φτερό’, λάτρεψα τη μικρή Τίμπη για την ευγένεια, τη διακριτικότητα και το θάρρος της.

 

Σχεδόν αμέσως μου γεννήθηκε η επιθυμία να γνωρίσω την εμπνεύστρια της νέας μου φίλης, την Καλλιόπη Ουζούν – Ανδρέου, συγγραφέα αυτού του υπέροχου και διδακτικού  βιβλίου.

 

Θέλετε να τη γνωρίσετε και εσείς;

Παρακάτω η Καλλιόπη μας απαντά σε μερικές ερωτήσεις και μας δίνει χρήσιμες συμβουλές!

 

  1. Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τη συγγραφή βιβλίων;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου άρεσε να γράφω τις φανταστικές μου ιστορίες. Ήταν ένας τρόπος να ταξιδεύω σε τόπους όμορφους, μαγικούς. Ήθελα να ξεφεύγω από την καθημερινότητά μου.  Κάποιες από αυτές τις ιστορίες συνήθιζα να τις χαρίζω σε αγαπημένα μου πρόσωπα. Δε φανταζόμουν πως θα τις μοιραζόμουν όταν μεγαλώσω με άλλα παιδιά. Πίστευα πως ήταν ένα μεγάλο όνειρο. Αυτός που με παρότρυνε να εκδώσω μία απ’ αυτές ήταν ο σύζυγος μου, που πίστεψε κι αγάπησε τη γραφή μου. Έπειτα από μία συζήτησή μας, θεώρησα πως πρέπει να μοιραστώ μία από τις αγαπημένες μου ιστορίες με τους μικρούς φίλους.

 

  1. Πως εμπνεύστηκες την ιστορία της αξιαγάπητης Τίμπης;

Διδάσκω σε παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καθημερινά ακούω για κρούσματα  ενδοσχολικής βίας. Με βάση μια έρευνα η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα σχολικής βίας. Ένας στους τρεις μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει πέσει θύμα σχολικής βίας ενώ ένας στους δυο έγινε μάρτυρας τέτοιων συμπεριφορών. Όταν μάλιστα έγινα μητέρα σκέφτηκα το παιδί μου στη θέση του θύτη ή του θύματος κι αυτό με συγκλόνισε. Έτσι θεώρησα χρέος μου να γράψω μια ιστορία που να απευθύνεται σε παιδιά ώστε να δουν πως νιώθει η Τίμπη (η κεντρική ηρωίδα του παραμυθιού) βιώνοντας το bullying. Μια ιστορία που θα διάβαζα πρώτα στο γιό μου και μετά στα υπόλοιπα παιδιά. Ένα μικρό σπουργίτι με ιδιαιτερότητα θα μπορούσε να μεταφέρει με μεγαλύτερη δύναμη τα μηνύματά του παρά τα λόγια και οι προτροπές των μεγάλων

 

  1. Tι μήνυμα θέλεις να περάσεις στους μικρούς αναγνώστες μέσα από το βιβλίο  σου;

Τα μηνύματα που προβάλλονται μέσα από την ιστορία είναι πολλά. Αρχικά πρέπει τα παιδιά να καταλάβουν πως η διαφορετικότητα δε χρειάζεται να κατακρίνεται, πως όλοι είναι σημαντικοί. Να μην κοροϊδεύουν τους άλλους επειδή έχουν κάτι διαφορετικό σε σχέση με τους υπόλοιπους. Να έχουν όνειρα μεγάλα επειδή μπορούν, αν πιστέψουν στον εαυτό τους, να τα πετύχουν. Στην ιστορία μάλιστα τονίζω τη δύναμη της φιλίας και της αγάπης που έρχονται σε αντίθεση με τη βία, την οποία τελικά νικούν. Όλοι αξίζουν να είναι ευτυχισμένοι. Κι ευτυχισμένοι γινόμαστε αν λαμβάνουμε και δίνουμε αγάπη. Αν ακολουθούμε τα όνειρά μας και πετυχαίνουμε καθημερινά στόχους. Πρέπει να στηρίξουμε τα παιδιά μας για να πιστέψουν στον εαυτό τους!

 

  1. Ετοιμάζεις κάτι καινούριο αυτό το διάστημα;

Αυτή την περίοδο ετοιμάζω το animation του παραμυθιού «Το Μαγικό Φτερό» και παράλληλο το επόμενο συγγραφικό μου έργο που θα απευθύνεται για ακόμη μια φορά σε παιδιά και θα έχει βαθιά μηνύματα. Τα παιδιά είναι το μέλλον κι οφείλουμε να επενδύσουμε σε αυτά. Οι ιστορίες κι ο κόσμος της φαντασίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να περάσουμε θετικά μηνύματα.

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment