Ήρθε λοιπόν η ώρα που ο μικρός μας ανθρωπάκος θα βρεθεί μόνος του στη σχολική αυλή. Μια αυλή που φαντάζει τεράστια στα ματάκια του, γεμάτη με κόσμο που δε γνωρίζει. Και το ‘κακό’ δε τελειώνει εδώ. Η μαμά θα πρέπει να φύγει και να τον αφήσει εκεί για αρκετές ώρες.
Είναι εύκολο νομίζω να καταλάβουμε ότι νιώθει σα τον κοντορεβυθούλη. Μη σας πω πως αν ψάξετε τις τσέπες του μπορεί να βρείτε και ψιχουλάκια!
Κάπως έτσι τα παιδάκια μας αντιμετωπίζουν την πρώτη μέρα στο σχολείο. Μέσα στο μικρό τους μυαλουδάκι υπάρχουν δεκάδες σκέψεις, οι οποίες είναι αδύνατο να μπουν σε μια σειρά.
Και ποιο είναι το αποτέλεσμα;;
Μικροί άνθρωποι στέκονται δίπλα στους γονείς τους, ντυμένοι όμορφα, με τσάντες πιο μεγάλες από αυτούς, με βλέμμα τρομαγμένο και ματάκια υγρά.
Πιστεύω πως τους αξίζει μια βοήθεια, ώστε η πρώτη μέρα της μαθητικής τους ζωής να είναι μια ευχάριστη εμπειρία.
Αρχικά, προετοιμάστε το παιδί για τη μέρα αυτή με ενθουσιασμό. Αν οι ίδιοι είστε αγχωμένοι προσπαθήστε να μη το δείξετε. Πολλές φορές μεταφέρουμε το άγχος μας στα παιδιά μας χωρίς να το θέλουμε. Εξηγείστε του ακριβώς τι θα αντιμετωπίσει, ώστε να νιώσει ασφάλεια. Μιλήστε για το μάθημα, το διάλλειμα, τους δασκάλους και τους μαθητές και κάπου εκεί προσθέστε και μια δική σας όμορφη ανάμνηση. Στα μικρά παιδιά αρέσουν οι ιστορίες!
Πάρτε το μικρό σας και επισκεφτείτε το αγαπημένο του βιβλιοπωλείο. Διαλέξτε μαζί τα σχολικά και αναλύστε του που θα χρειαστεί το κάθε τι. Η συμμετοχή του σε όλο αυτό θα το φέρει ακόμα πιο κοντά στο σχολείο.
Λίγες μέρες πριν περάστε μια βόλτα από το σχολείο. Κοιτάξτε μαζί τη σχολική αυλή. Δείξτε του μια όμορφη γωνιά με δέντρα όπου μπορεί να τρώει το κολατσιό του. Στην επιστροφή αφήστε το να εκφράσει τις ανησυχίες του και λύστε του κάθε απορία. Έτσι ο χώρος αυτός δε θα του είναι άγνωστος.
Η αρχή της μαθητικής του ζωής έφτασε.
Σηκώστε μαζί την άγκυρα. Τεντώστε τα χρωματιστά πανιά. Γεμίστε τη βάρκα με χαμόγελα και αγάπη και πρόσω ολοταχώς!
Το πιο όμορφο ταξίδι ξεκινά!

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment