Η δύναμη της αγκαλιάς Η αγκαλιά δεν είναι απλά ένας χαιρετισμός, μια έκφραση συναισθημάτων. Αντίθετα είναι κάτι πιο βαθύ, πιο δυνατό… Η αγκαλιά δημιουργεί έναν ιδιαίτερο σύνδεσμο στο μυαλό, στο σώμα και στα συναισθήματα. Οι επιστήμονες τονίζουν τη θεραπευτική δύναμη που κρύβει μέσα της μια αγκαλιά. Αγκαλιάστε τα παιδιά σας. Μεταδώστε τους την ενέργειά σας!

Οι αγκαλιές είναι απαραίτητες στα πρώτα στάδια της ζωής ενός παιδιού. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως το πρώτο τρίμηνο της ζωής ενός παιδιού είναι στην ουσία το τέταρτο τρίμηνο κύησης ή πολύ απλά η προσαρμογή του παιδιού στον έξω κόσμο. Ήρθε σε έναν κόσμο που αγνοεί και πρέπει να προσαρμοστεί, καθώς από τη στιγμή της ύπαρξής του ο μόνος κόσμος που γνώριζε είναι το σώμα της μητέρας του. Όλα του είναι άγνωστα και το τρομάζουν. Γι’ αυτό έχει ανάγκη από πολλές αγκαλιές. Να νιώθει τη ζεστασιά της μητέρας, αλλά και τη μυρωδιά της. Ειδικά όταν έχει κολικούς ή πόνο από τα δοντάκια του, έχει ανάγκη από παρηγοριά. 

Στα επόμενα στάδια ανάπτυξης του παιδιού η αγκαλιά παίζει καθοριστικό ρόλο όταν το παιδί μπορεί να παρουσιάσει δυσκολία έκφρασης συναισθημάτων, όπως κρίσεις θυμού. Μπορεί να ξυπνάει στον ύπνο του και να κλαίει ή σε άλλες στιγμές της ημέρας να κλαίει επειδή ζητά κάτι από σας κι εσείς το αρνείστε. Μην το αποπαίρνετε. Αγκαλιάστε το, πείτε του πως το κατανοείτε και σφίξτε το στην αγκαλιά σας. Τραγουδιστέ του ένα απαλό τραγουδάκι και αφήστε να ακούσει τους χτύπους της καρδιάς σας. Σε λίγη ώρα όλα έχουν τελειώσει. 

Όσο μεγαλώνει, η αγκαλιά αποτελεί το καταφύγιό του όταν θα μαλώσει με κάποιο φίλο ή είναι πιεσμένο από τις απαιτήσεις της καθημερινότητάς του. Να έχετε μια αγκαλιά έτοιμη για όποτε το χρειαστεί. Να μην την αρνηθείτε ποτέ, αλλά και να μην την απαιτήσετε αν δεν είναι έτοιμο να σας τη δώσει. 

Αγκαλιάστε το παιδί σας, αγκαλιάστε το σύντροφος σας μπροστά του. Κάντε όλοι μαζί μια αγκαλιά! Οι ομαδικές αγκαλιές συμβολίζουν τη συντροφικότητα και την υποστήριξη άνευ όρων ενώ προσφέρουν το αίσθημα της ανακούφισης στους συμμετέχοντες! Να μην ξεχνάτε πως μια αγκαλιά περιορίζει το στρες των παιδιών σας ενώ παράλληλα τους προσφέρει ασφάλεια και προστασία ή τουλάχιστον τα κάνει να αισθάνονται ασφαλή. Παράλληλα βοηθά στην αυτοεκτίμηση τους αφού νιώθουν πως είναι σημαντικά για κάποιον. Τους μεταδίδει ενέργεια και δύναμη να συνεχίσουν την προσπάθειά τους. Όμως διδάσκει πως είναι ένας καλός τρόπος να βελτιωθούν οι διαπροσωπικές σχέσεις. Οι φωνές δε λύνουν τα προβλήματα. Τέλος βοηθά τα παιδιά να αισθανθούν άνετα. Αυτό το αίσθημα είναι βασικό ώστε να ανοιχθούν σε σας και να σας εκφράσουν όλες τις σκέψεις τους. 

Αγκαλιαστείτε! Μέσα σε μια απλή αγκαλιά περνούν τόσα συναίσθημα. Το πιο βασικό όμως είναι το αίσθημα της πληρότητας, της χαλάρωσης και η αίσθηση πως δεν υπάρχει μοναξιά!

 

photo εξωφύλλου pngtree.com

Written by Kalliope Ouzoun - Andreou

Leave a Comment