Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολεί τους γονείς είναι  η επιβράβευση του παιδιού τους. Όλοι αντιλαμβάνονται πως πρέπει να λένε  «Μπράβο» όταν το παιδί πετυχαίνει ένα στόχο, αλλά φοβούνται πως μπορεί να το κακομάθουν. Και ειδικά όταν εμπλέκονται συγγενείς και φίλοι που κρατούν αντίθετες απόψεις,  η επιβράβευση πατά σε ένα τεντωμένο σχοινί . Τι γίνεται μάλιστα όταν το μεγάλο «Μπράβο» πρέπει να το ακούσει το ένα παιδί, ενώ τα υπόλοιπα θα μείνουν παρατηρητές;

Πρώτα απ’ όλα οφείλουμε να κατανοήσουμε πως η επιβράβευση, όταν γίνεται με μέτρο, παίζει σημαντικό ρόλο τόσο για το ίδιο το παιδί όσο και για τα υπόλοιπα. Η επιβράβευση είναι η κινητήριος δύναμη  ώστε να συνεχίσει να καταβάλει προσπάθεια σε αυτό που κάνει, αφού εισπράττει άμεσα την εμπιστοσύνη που του δείχνετε προς το πρόσωπό του. Παράλληλα αντιλαμβάνεται πως δεν παρατηρείτε τις κινήσεις του μόνο για να το επιπλήξετε όταν κάνει κάποιο λάθος, αλλά είστε πάντα συμπαραστάτης σε καθετί  μεγάλο ή μικρό που κάνει στη ζωή του. Εσείς είστε ο φάρος και το λιμάνι που του δίνουν θετική ενέργεια όταν νιώσει πως δεν έχει άλλη δύναμη να συνεχίσει να προσπαθεί. Μην το πιέζετε όταν νιώσετε πως έφτασε στα όριά του, αλλά αγκαλιάστε το για να απομακρυνθούν οι φοβίες και τα άγχη του. 

Το παιδί οδηγείται στο να νιώθει σημαντικό, όταν οι άνθρωποί του το αποδέχονται. Δε φοβάται να ξαναπροσπαθήσει στο μέλλον ή να αναλάβει κάποια άλλη υποχρέωση. Έτσι μπορεί να δημιουργήσει μια υγιή, δυνατή προσωπικότητα γεμάτη αυτοπεποίθηση. Θα μπορέσει να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία και δε θα φοβηθεί να θέσει υψηλούς στόχους στο μέλλον. 

Όμως θα πρέπει να προσπαθήσετε να μην κάνετε κάποια βασικά λάθη που θα οδηγήσουν σε αντίθετα αποτελέσματα.  Ένα βασικό λάθος είναι ο έπαινος και η ενθάρρυνση να χρησιμοποιηθούν από τον γονέα προκειμένου να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα, αλλά και όταν οι πράξεις-συμπεριφορές του παιδιού είναι εντελώς αναμενόμενες. Έτσι στη μια περίπτωση το «Μπράβο» ειπώθηκε για να ακουστούν φωνές και γέλια ενώ στην άλλη για να υπερτονιστεί η πράξη του παιδιού. Στις δυο αυτές περιπτώσεις υπάρχει ο κίνδυνος το παιδί να λάβει λάθος μηνύματα και  να θεωρεί δεδομένο τον έπαινο ανεξάρτητα από το επίτευγμά του.

Οι γονείς θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στην περίπτωση που μια λέξη ή φράση επιδοκιμασίας απέναντι στο παιδί επηρεάσει τη σχέση του παιδιού με κάποιο άλλο. Πολύ συχνά συγγενείς, φίλοι κι εκπαιδευτικοί  ενθαρρύνουν συμπεριφορές παιδιών μπροστά σε άλλα. Αυτό μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, καθώς το παιδί που δέχεται την επιβράβευση λειτουργεί ως παράδειγμα προς μίμηση. Υπάρχουν όμως κι αρκετές φορές που τα υπόλοιπα παιδιά βιώνοντας άμεσα τον ανταγωνισμό νιώθουν πως δεν αξίζουν, πως δεν είναι αρεστά και πως δεν μπορούν να πετύχουν όσα το άλλο παιδί. Εδώ υπάρχει μια λεπτή γραμμή την οποία  πρέπει να προσέξουν οι μεγαλύτεροι για να μη διαταράξουν τη σχέση των παιδιών και να μη τους στείλουν λάθος μηνύματα.

Δώστε στα παιδιά σας χώρο στον οποίο θα λειτουργούν θετικά και επιβραβεύστε τα  όταν οι πράξεις τους το αξίζουν. Μην βάζετε ως μέτρο σύγκρισης τον τρόπο σκέψης ή συμπεριφοράς ενός παιδιού με άλλο. Όλα τα παιδιά μπορούν να πετύχουν τους δικούς τους στόχους. Η δική σας θέση είναι να τους δείξετε πως είστε πάντα δίπλα τους είτε πέτυχαν είτε όχι τον στόχο τους. Όλοι αξίζουν ένα «Μπράβο». Βρείτε την ευκαιρία και πείτε το! Τότε θα δείτε την λάμψη στα μάτια του παιδιού σας. Άλλωστε το μέλλον ανήκει σε αυτά. Προετοιμάστε τα να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή, στην οποία δε θα φοβούνται  να προσπαθήσουν. Γιατί η προσπάθεια μας φέρνει όλο και πιο κοντά στην ευτυχία!

photo εξωφύλλου https://www.absopure.com/

 

Written by Kalliope Ouzoun - Andreou