Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και αρκετοί γονείς αναρωτιούνται ποιο είναι το κατάλληλο άθλημα για το παιδάκι τους, ποια η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει, τα οφέλη που θα επιφέρει στην σωματική και ψυχική του υγεία και πολλά πολλά ακόμα.

Τα τελευταία δύο χρόνια, που βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη, τα αγόρια μου ως άθλημα έχουν επιλέξει την κολύμβηση. Δε θα πάρω τη δοξα λέγοντας πως ‘Εγώ πρότεινα στα αγόρια το άθλημα αυτό για τον χι ψι λόγο’ το αντίθετο, ήταν ιδέα του συζύγου μου ο οποίος λατρεύει την κολύμβηση από την παιδική του ηλικία. Εγώ για να πω την αλήθεια στην αρχή είχα και μερικές…. αντιρρήσεις.

Δεν ήξερες, δε ρώταγες θα μου πεις;

Ρώτησα, έμαθα και μετά από δύο χρόνια προτείνω την κολύμβηση ως άθλημα για κάθε παιδί.

Μέσα στο διάστημα αυτό σε κάθε ανάρτηση που έκανα στα social media οι ερωτήσεις ήταν πολλές και εγώ κάθε άλλο παρά κατάλληλη να τις απαντήσω. Για το λόγο αυτό συγκέντρωσα μερικές από αυτές, τις προώθησα στο προπονητή του Νικόλα και του Γιώργου και πιο συγκεκριμένα προπονητή της ομάδας Aris Swimming Team και εκείνος με μεγάλη προθυμία μας έδωσε τις απαντήσεις.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι απαντάει ο Χρήστος Μούζας, προπονητής του Άρη, στα ερωτήματά σας;

 1. Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδι κολυμβηση;

Δεν υπάρχει μια στάνταρ ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί την κολύμβηση. Ωστόσο το χρονικό διάστημα που είναι καλό να γίνει η αρχή είναι από βρέφος μέσω του baby swimming μέχρι και την νήπια ηλικία του παιδιού όπου πάει στην εκμάθηση.

 1. Η κολύμβηση σαν άθλημα επιφέρει τραυματισμους στις αθλητριες/στους αθλητες;

Όλα τα αθλήματα επιφέρουν τραυματισμούς αν δεν εκτελείται σωστά η τεχνική. Ωστόσο επειδή το άθλημα της κολύμβησης γίνεται στο νερό και δεν υπάρχει επαφή ή κραδασμοί τότε οι τραυματισμοί μειώνονται αισθητά.

 1. Ισχύει πως το χλώριο επηρεάζει το τριχωτο της κεφαλης;

Όχι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το χλώριο είναι απαραίτητο συστατικό για ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον στο χώρο της πισίνας. Ωστόσο ο κάθε αθλούμενος φοράει σκουφάκι οπότε μειώνεται η έκθεση των μαλλιών μας με το νερό της πισίνας.

 1. Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να προπονείται ένα παιδι που θέλει να ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμο;

Ο πρωταθλητισμός από άθλημα σε άθλημα διαφέρει. Το άθλημα της κολύμβησης απαιτεί συχνή επαφή με το νερό. Ουσιαστικά πάμε να κάνουμε το νερό να είναι το φυσικό μας περιβάλλον. Όποτε για να κάνει κάποιος πρωταθλητισμό θα πρέπει να κάνει 9 με 12 προπονήσεις την εβδομάδα μαζί με το γυμναστήριο.

 1. Οι εξωτερικές πισίνες κατά τη διάρκεια του χειμώνα επηρεάζουν την υγεία των παιδιων; Αρρωσταίνουν πιο ευκολα;

Είναι μύθος αυτό που λένε ότι το παιδί θα αρρωστήσει πιο εύκολα επειδή κολυμπάει σε εξωτερική πισίνα. Είναι ένα περιβάλλον που ανανεώνεται συχνά ο αέρας πιο πολύ και από αίθουσα σχολείου. Ίσα ίσα επειδή το νερό το είναι ζεστό δεν επηρεάζονται από την εξωτερική θερμοκρασία. Τέλος το να κάνουν κάτι τέτοιο τα παιδιά  τους κάνει να νιώθουν μοναδικοί ή σούπερ ήρωες  που κολυμπάνε με το κρύο οπότε το απολαμβάνουν κιόλας και έρχονται με μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

 1. Ποιο στυλ κολύμβησης είναι πιο ευκολο;

Όλα τα στυλ άμα μάθεις την σωστή τεχνική μπορεί να τα κολυμπήσει ο καθένας με μια σχετική ευκολία. Ωστόσο το στυλ που μαθαίνουμε πρώτο είτε σε παιδιά είτε σε ενήλικες είναι το ελεύθερο γιατί είναι το λιγότερο σύνθετο.

 1. Είναι ακριβό αθλημα;

Τα πρώτα έξοδα που θα χρειαστεί να κάνει κάποιος για να ξεκινήσει το κολύμπι είναι για τον απαραίτητο εξοπλισμό ( σκουφάκι, μαγιό, γυαλάκια κολύμβησης). Επίσης, σε επίπεδο πρωταθλητισμού ανεβαίνουν τα έξοδα είτε για εξοπλισμό είτε για αγώνες και προετοιμασίες αλλά αυτό συμβαίνει με όποιο άθλημα αποφασίσει  να ασχοληθεί ο αθλούμενος.

 1. Πείτε μας 5 πράγματα που πρέπει ο κολυμβητής να έχει στη τσάντα του.
 • μαγιό κολύμβησης
 • γυαλακια
 • σκουφάκι
 • παντόφλες
 • μπουρνουζι ή πετσέτα

9.Υπαρχει κίνδυνος πνιγμου;

Ο κίνδυνος για ατύχημα πάντα υπάρχει. Με τις σωστές οδηγίες των προπονητών όμως αλλά και την αυτοπεποίθηση που αποκτά ο αθλούμενος με την ενασχόληση του με το νερό τότε ο κίνδυνος μειώνεται. Τέλος, όλοι οι προπονητές έχουν γνώσεις ναυαγοσωστικής και πρώτων βοηθειών προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανό συμβάν.

 1. Ποια είναι τα σωματικά οφέλη της κολύμβησης;;

Η κολύμβηση είναι το φάρμακο που προτείνει κάθε γιατρός σε ασθενείς που πάσχουν από αρθριτικά προβλήματα ή έχουν βγει μετά από χειρουργείο. Ενδεικτικά μερικά οφέλη της κολύμβησης είναι:

-μειώνει τις πιθανότητες για καρδιακή νόσο

– βοηθάει στην απώλεια βάρους

– αυξάνει τις πιθανότητες καταπολέμησης τους άσθματος

– ανεβάζει την διάθεση και συνεπώς την ψυχική υγεία

– ιδανικό για ανθρώπους με πρόβλημα στις αρθρώσεις.

 

Από σήμερα τα παιδιά μπαίνουν και πάλι στις πισίνες. Περισσότερες πληροφορίες για την Αθλητική κολυμβητική ομάδα του Άρη θα βρείτε εδώ arisac.gr

 

Written by Alina Atmatzidou

Leave a Comment